Милан загуби с 0:1 от Наполи насред „Сан Сиро“ в дербито на 18-ия кръг на италианската Серия „А“. Накрая на мача се стигна до истинска драма, след като рожденикът Франк Кесие прати топката в мрежата, но попадението му бе отменено след намесата на ВАР заради пасивна засада на Оливие Жиру.

След това поражение „росонерите“ ясно показаха, че са в криза и не разполагат с отбор, който да е готов да се бори за Скудетото. „Партенопеите“ доказаха защо през последните години са един от най-големите кошмари за гранда от Милано. Хората на Лучано Спалети отново се върнаха към победите, след като в предишните си 3 срещи в шампионата регистрираха 2 загуби и едно равенство.

Скъпоценното попадение за успеха на Наполи заби Елиф Елмас още в началото на двубоя. До края Милан не успя да стигне поне до равенството, като отчетливо лъснаха проблемите на тима с отбелязването на голове.

Възпитаниците на Лучано Спалети доминираха през голямата част от първото полувреме, а домакините се хвърлиха да изравняват след почивката, въпреки че не успяха да подложат на кой знае какъв натиск „партенопеите“.

Поражението прати „росонерите“ на третото място с актив от 39 точки. "Партенопеите" се изравниха по точки с Милан, но изскочиха на втората позиция заради по-добрите си показатели.

Наполи влезе значително по-добре в мача. Гостите се втурнаха в атака още след първия съдийски сигнал и пресираха високо „росонерите“, които не успяха да осъществят поне плах домакински натиск.

Атаките на „партенопеите“ се развиваха главно по десния фланг. Още в 5-ата минута агресивната им и по-добра игра доведе до откриване на резултата. Елиф Елмас смрази трибуните на „Сан Сиро“, матирайки Менян за 0:1. Северномакедонският национал прати топката в мрежата с глава след центриране от корнер на близката греда, където остана непокрит и без проблеми вкара.

Наполи продължи да доминира на терена, а футболистите на Милан не само, че не успяваха да създадат опасност пред вратата на Оспина, но трудно връзваха по няколко точни паса.

Четвърт час след началото на двубоя „росонерите“ поизравниха играта и сякаш се отърсиха от първоначалния шок. Златан Ибрахимович едва не изравни в 18-ата минута. 40-годишната звезда на домакините стреля с глава след центриране на Бало-Туре, но топката премина покрай левия страничен стълб.

Хората на Стефано Пиоли продължиха да владеят топката, но не достигаха до точен удар във вратата на Оспина. Възпитаниците на Лучано Спалети пък започнаха да дебнат за скоростни контратаки.

Флоренци в 34-ата минута се докопа до отбита топка, но шутът му не уцели целта и премина на сантиметри от гредата. Гостите отговориха с удар на Желински в 43-ата минута, профучал над вратата.

След почивката Милан тръгна по-смело напред. Ибрахимович се озова на отлична позиция в пеналта в 49-ата минута, но Давид Оспина изби в корнер. Шутът на шведа се оказа и първият точен удар по посока на вратата на колумбиеца. Малко след това и Месиас пробва да изненада Оспина, но той се справи.

Вместо да се стигне до изравняване обаче Наполи за малко не удвои преднината си в 51-ата минута. Петаня излезе зад гърба на защитата и навлезе в пеналта, но в последния момент бранител блокира удара му в корнер.

В следващите минути играта отново се изравни. Жуниор Месиас в 68-ата пробва мерника си от дъгата на наказателното поле, но топката не попадна в целта. Резервата Оливие Жиру пет минути по-късно профука нова възможност за изравняване след неточен удар с глава.

Наполи отговори с удар на Петаня в облаците в 77-ата минута.

Милан така и не успя да осъществи мощен финален натиск и нямаше шанс да стигне поне до точката. Все пак в 90-ата минута рожденикът Франк Кесие прати топката в мрежата след разбъркване, но ВАР и съдията отмениха попадението. Прецени се, че Оливие Жиру, който се намираше в пасивна засада, е влияел на ситуацията, а се видя, че и Жуан Жесус играе с топката.

Милан – Наполи 0:1

Голмайстори: 0:1 Елиф Елмас (5')

Милан: Менян, Флоренци, Томори, Романьоли, Бало-Туре, Тонали, Кесие, Месиас, Диас, Крунич, Ибрахимович

Наполи: Оспина, Малкут, Рахмани, Жезус, Ди Лоренцо, Замбо Ангиса, Деме, Лозано, Жиелински, Елмас, Петаня