Милан стартира успешно новата 2022 година, след като  удари с 3:1 Рома в изпълнен с екшън и страсти до червено сблъсък от 20-ия кръг на италианската Серия „А“. Дербито на „Сан Сиро“ предложи страхотен футбол, изпълнен с голове, но и много нервни изблици на терена. Гостите завършиха в намален състав, след като Рик Карсдорп получи червен картон четвърт час преди края, а в последните секунди съдията изгони и Джанлука Манчини. Победата на Милан щеше да е още по-изразителна, но Златан Ибрахимович пропусна дузпа след изгонването на втория играч на гостите.

След този успех „росонерите“ вече са само на точка зад лидера Интер, събирайки актив от 45 точки, като нерадзурите са с мач по-малко заради днешната им отложена среща. Рома остана на седмата позиция с 32 пункта.

Скъпоценните три точки за Милан в мач №3000 в италианския елит донесоха Оливиу Жиру от дузпа и Жуниор Месиас и завърналият се в игра след контузия Рафаел Леао. За „римските вълци“ са разписа грешникът Тами Ембрахам, виновен за наказателния удар за домакините. Вратарят Майк Менян пази като лъв и е с огромен принос за победата.

Милан излезе с доста осакатен състав заради заразени коронавирус, контузени и липсата на участващите в турнира за Купата на Африканските нации Франк Кесие и Исмаел Бенасер. Лекуващите се доскоро от травми Златан Ибрахимович , Рафаел Леао и Анте Ребич останаха на резервната скамейка. Атаката на тима водеше Оливие Жиру, а в центъра на отбраната за първи път си партнираха младоците Матео Габия и Пиер Калулу.

В тима на Рома нямаше такива сериозни кадрови проблеми. Жозе Моуриньо разчиташе на почти целия си титулярен състав.

„Росонерите“ влязоха мощно в мача и пробваха натиск. Капитанът в този мача Тео Ернандес отправи страхотен шут в 4-ата минута, а Патрисио също блесна с отлична изява. При удара на френския краен защитник обаче Тами Ейбрахам посегна с ръка в пеналта, за да отклони топката. ВАР се намеси при тази ситуация и я разгледа обстойно. След няколко минутно прекъсване в крайна сметка реферът Даниеле Кифи отсъди дузпа за Милан за хандбалното действие на англичанина, който получи и жълт картон.

Оливие Жиру се нагърби с изпълнението на наказателния удар в 8-ата минута. Френският стрелец не сгреши от бялата точка – 1:0.

Домакините продължиха да владеят инициативата, а хората на Моуриньо не спираха да правят гаф след гаф. „Росонерите“ се възползваха от поредната грешка в защитата на „римските вълци“ и удвоиха преднината си. Ибанес направи фатален гаф в 17-ата минута, след който Жиру излезе сам срещу Патрисио, но нацели лявата странична греда. Жуниор Месиас обаче се оказа на точното място и прати топката в мрежата за 2:0, вкарвайки третото си попадение в Серия „А“.

Рома стигна до първото си чисто голово положение в 25-ата минута, когато Калулу сгреши, но за късмет на домакините Менян се справи с удара на Дзаниоло. Малко след пред Жиру се откри шанс да доведе нещата до класически резултат, но защитник блокира изстреля му.

Постепенно и гостите погледнаха по-смело към вратата на Милан. Ейбрахам с глава затрудни максимално френския страж в 39-ата минута. При последвалия корнер се стигна до идентична ситуация, но този път англичанинът отклони топката в мрежата, останал непокрит в пеналта – 2:1.

Напрежението на терена се покачи и страстите се нажежиха до червено. В рамките на по-малко от 2 минути се стигна до две разправии, като при второто меле играчите на двата тима едва не се хванаха за гушите. Съдията Кифи показа няколко жълти картона, а човек от щаба на Стефано Пиоли се наложи да отиде на трибуните, след като получи червен картон от рефера.

В добавеното време на първото полувреме Дзаниоло пробва да си изпроси дузпа при съприкосновение с Тонали, но съдията и ВАР не видяха нарушение.

 След почивката Милан набързо пропиля две възможности за възстановяване на преднината си от два гола. Първо Месиас и Крунич последователно се засуетиха в наказателното поле на гостите, а след това Брахим Диас от дъгата на пеналта разтресе напречната греда.

Рома отговори с удар на Ейбрахам, но Менян отново прояви котешки рефлекс. В 62-ата минута френският голкийпър на „росонерите“ за пореден път спаси своите след страхотна тупалка на Мхитарян.

След няколкоминутен натиск на Рома хората Стефано Пиоли отново изнесоха играта в полето на „вълците“. Брахим Диас и Жуниор Месиас в рамките на 60 секунди не успяха да поразят целта.

Нещата за гостите се усложниха в 74-ата минута, когато Рик Карсдорп получи втори жълт картон за фаул срещу Тео Ернандес на границата на наказателното поле. Флоренци нацели гредата след изпълнението на прекия свободен удар.

Влезлите като смени Златан Ибрахимович и Рафаел Леао узакониха успеха на Милан в 82-ата минута. Шведът изведе отлично португалеца, който препарира Патрисио за 3:1. 

В добавено време Милан получи право да изпълни втора дузпа за фаул срещу Леао. Джанлука Манчини получи също получи втори жълт картон за нарушението си срещу португалеца и Рома завърши двубоя с 9 души. Златан застана зад топката, но Патрисио спаси удара му от бялата точка.

Милан – Рома 3:1

Голмайстори: 1:0 Оливие Жиру (8'- дузпа), 2:0 Жуниор Месиас (17'), 2:1 Тами Ейбрахам (40'), 3:1 Рафаел Леао (82'),

Червени картон: Рик Карсдорп (74'), Джанлука Манчини (90'+3)

Милан: Менян, Флоренци, Габия, Калулу, Ернандес, Тонали, Крунич, Месиас, Диас, Салемакерс, Жиру

Рома: Патрисио, Манчини, Смолинг, Ибанес, Карсдорп, Мхитарян, Верету, Пелегрини, Виня, Дзаниоло, Ейбрахам