Милан завърши по триумфален начин 2021 година, след като разби с 4:2 като гост Емполи в среща от 19-ия кръг на италианската Серия „А“. Домакините не се дадоха без бой, но хората на Стефано Пиоли в този мач демонстрираха завидна ефективност пред гола, за разлика от други двубои.

„Росонерите изиграха може би най-добрия си мач през последните 20-на дни и нанесоха първа загуба на Емполи, който не познаваше вкуса на поражението в предишните 5 кръга в шампионата.

Гръмкият успех за Милан донесоха Франк Кесие, който се разписа на 2 пъти, въпреки че игра на непривичната за него позиция зад гърба на нападателя, а по едно попадение добавиха Алесандро Флоренци и Тео Ернандес. За домакините се разписаха Недим Байрами и Андрея Пинамонти от дузпа.

Така Милан ще посрещне Нова година на второто място в класирането с актив от 42 точки, с четири по-малко от лидера Интер и през 2022 г. ще продължи битката за шампионската титла. Емполи остава на 9-ата позиция с 27 пункта.

В пореден мач Милан излезе в сериозно осакатен състав, след като от сметките отпадна и лидерът на тима Златан Ибрахимович. При неговото отсъствие атаката на гостите водеше Оливие Жиру. Интересна роля в  двубоя получи Франк Кесие, който оперираше зад гърба на нападателя.

Емполи упражни домакински натиск в началните минути на срещата. Още във 2-ата минута Недим Байрами имаше възможност на шокира гостите, но шутът му профуча малко встрани от дясната греда. Милан отговори с акробатичен удар на Месиас, който не затрудни Викарио. Секунди по-късно стражът се прави и с шут на Салемакерс.

Последва и много неточен изстрел на Кесие. Двубоят продължи с атаки към двете врати. Кутроне се измъкна зад гърба на защитата на „росонерите“, но Менян излезе и успя да го неутрализира.

Така се стигна до 12-ата минута, когато Милан откри резултата. Салемакерс подаде към Жиру, който върна към Кесие, а котдивоарецът разстреля Викарио за 0:1.

Радостта на гостите обаче не продължи дълго. Емполи се върна в мача още в 18-ата минута. Недим Байрами матира Менян, правейки резултата 1:1 с удар, при който френският страж не се намеси по най-добрия начин.

Домакините продължиха да играят смело и дори стояха по-добре на терена. В 24-ата минута Журковски отправи тупалка, преминала на сантиметри от целта. Милан отговори с шут на Месиас в облаците.

Андрея Пинамонти едва не доведе нещата до пълен обрат. Той стреля от воле в 37-ата минута, но Менян прояви страхотен рефлекс.

Милан отново излезе напред в резултата чрез второ попадение на Кесие. Той получи топката в пеналта и я промуши между краката на Викарио за 1:2. Секунди преди почивката Романьоли профука златен шанс до голяма степен на предреши крайния изход.

Емполи отново се хвърли в атаката след антракта и в 47-ата минута само късметът спаси „росонерите“. Байрами проби между двама бранители, но шутът му разтресе напречната греда.

Домакините не се отказваха да търсят поне равенството. Вместо това обаче Милан стигна до трети гол. Реализира го Алесандро Флоренци в 63-ата минута. Той шутира от пряк свободен удар, а стражът на Емполи Викарио дори не помръдна – 1:3. Попадението е първото за Флоренци с екипа на Милан.

Хората на Аурелио Андреацоли опитаха да върнат един гол почти веднага, но Менян отрази удара на Журковски.

В 69-ата минута Тео Ернандес уби надеждите на домакините да спечелят поне точка, реализирайки за 1:4. Френският краен защитник достигна до топката, след като тя отскочи от ръката на бранител и матира Викарио.

Домакините получиха право да изпълнят дузпа в 83–ата минута, след като Бакайоко игра с ръка в пеналта. Андрея Пинамонти не сгреши от бялата точка – 2:4. До края не паднаха повече попадения в головия екшън на стадио "Карло Кастелани". В заключителните акорди на мача Алесио Романьоли разтресе напречната греда с воле от границата на наказателното поле.

Емполи – Милан 2:4

Голмайстори: 0:1 Франк Кесие (12') 1:1 Недим Байрами (18') 1:2 Франк Кесие (42') 1:3 Алесандро Флоренци (63') 1:4 Тео Ернандес (69') 2:4 Андрея Пинамонти (84' - дузпа)

Емполи: Викарио, Стоянович, С. Романьоли, Луперто, Паризи, Хендерсън, Ричи, Журковски, Байрами, Кутроне, Пинамонти

Милан: Менян, Флоренци, Томори, А. Романьоли, Ернандес, Тонали, Бенасер, Месиас, Кесие, Салемакерс, Жиру