Милан изнесе истинска футболна лекция на Лацио и се класира на ½-финалите в турнира за Купата на Италия, разбивайки съперника си с 4:0. Рафаел Леао и Оливие Жиру, който заби нови две попадения след двете за фамозния обрат срещу Интер заедно с Франк Кесие, осигуриха на „росонерите“  битка за финал в надпреварата срещу „нерадзурите“.

Хората са Стефано Пиоли изиграха много силно първо полувреме, през което си оплетоха кошницата, реализирайки три безотвени гола в мрежата на Пепе Рейна и пратиха съперника си в нокдаун. След почивката Франк Кесие довърши римляните.

Неудържимият в този мач Рафаел Леао откри резултата в средата на първата част, а Оливие Жиру уби интригата с две нови попадения на сметката си в рамките на пет минути в края на полувремето. Французинът се възползва по най-добрия начин от отсъствието на лидера на тима Златан Ибрахимович  във втори пореден и се превърна в истински жокер и коз за отбора.

След почивката гостите, които изиграха изключително слаб мач, не само, че не успяха да се върнат в мача, но допуснаха топката отново да посети мрежата на Рейна след шут на Кесие.  

В редиците на Милан отново липсваше суперзвездата Златан Ибрахимович и атаката на тима пак водеше Оливие Жиру. Маурицио Сари извърши цели пет промени в стартовата си единадесеторка в сравнение с последния мач на "римските орли".

Милан влезе по-активно в турнирната битка. Хората на Стефано Пиоли установиха превес и се задържаха в половината на гостите.

Първи до удар по посока на една от двете врати обаче стигнаха „орлите“. Отправи го Чиро Имобиле след контраатака в 4-ата минута, но топката премина твърде далеч от целта.

Превъзходството на Милан продължи и Кесие пробва да изнеда Пепе Рейна в 12-ата минута, но стражът се прави. Десетина минути по-късно „росонерите“ предявиха претенции за дузпа заради игра с ръка на Дзакани, но се прецени, че няма нарушение на правилата.

Логичното се случи в 24-ата минута, когато Милан откри резултата. Романьоли направи перфектен пас към Рафаел Леао, който се озова сам срещу Рейна, след което португалецът матира голкийпъра с шут в далечния ъгъл – 1:0.

Лацио пропиля отлична възможност да се върне в мача в 35-ата минута. Тогава Чиро Имобиле не успя да порази целта.

„Росонерите“ нанесоха своя удар в края в първото полувреме, когато Оливие Жиру блесна с две нови попадения и прати „римските орли“ в нокдаун. Френският таран удвои преднината на домакините в 41-ата минута. Диас  изведе Леао отляво, а неудържимият португалец финтира бранител и прати топката към Жиру, който без проблеми вкара за 2:0. В добавеното време на първата част французинът направи преднината на Милан класическа, след като се възползва от центриране на Тео Ернандес и засече топката в мрежата за 3:0.

Съвсем очаквано след почивката хората на Стефано Пиоли понамалиха оборотите. Това даде възможност на Лацио да владее повече топката и да пробва да се върне в мача или поне да направи загубата си по-почетна.

Гостите обаче не успяваха да стигнат до изгодни положения пред вратата на Менян. Бедите за тях станаха още по-големи в 69-ата минута, когато Чиро Имобиле напусна терена контузен.

Милан направи победата си още по-изразителна в 79-ата минута. Франк Кесие се възползва от подарък от защитата на Лацио и матира Рейна – 4:0

Така „росонерите“ ще продължат да мечтаят за дубъл през тази кампания, борейки се за титлата в първенството и трофея от турнира за Купата на страната.

Милан – Лацио 4:0

Голмайстори: 1:0 Рафаел Леао (24'), 3:0 Оливие Жиру (41' и 45+1'), Франк Кесие (79')

Милан: Менян, Калабрия, Калулу, Романьоли, Ернандес, Кесие, Тонали, Месиас, Диас, Леао, Жиру

Лацио: Рейна, Хисай, Фелипе, Патрик, Марушич, Милинкович-Савич, Каталди, Башич, Андерсон, Имобиле, Дзакани