Милан се върна на победния път, след като надделя много трудно с 3:1 при гостуването си на Емполи в мач от 8-ия кръг на Серия "А".

Три от четирите гола паднаха в добавеното време на срещата на стадион "Карло Кастелани". Анте Ребич откри резултата в 79-ата минута, но големият екшън настъпи в края. Първо Недим Байрами изравни от фаул в 92-ата минута, но в следващата атака гостите отново поведоха чрез Фоде Бало-Туре. В последните секунди и Рафаел Леао записа името си сред голмайсторите, оформяйки крайния резултат. 

Но Милан даде и големи жертви в Тоскана, след като Стефано Пиоли направи три принудителни смени (б.р.: виж по-долу) и общият брой контузени футболисти стана осем. А в сряда "росонерите" гостуват на Челси в Шампионска лига, след което приемат Ювентус.

В класирането в калчото Милан има 17 точки и се изравни с 2-ия Аталанта, който е с мач по-малко. Емполи остава със 7 пункта и заема 14-та позиция. 


Преди мача лазаретът на Милан беше пълен, след като Майк Менян и Тео Ернандес се завърнаха с контузии от националния отбор на Франция. Така двамата се присъединиха към Алесандро Флоренци, Дивок Ориги и Златан Ибрахимович, които също са с травми. В течение на сблъсъка Давиде Калабрия, Симон Кяер и Алексис Салемакерс бяха принудително заменени.

Шанс на вратата получи Чиприан Татарушану, докато Рафаел Леао се завърна след наказание. За Емполи поради здравословни причини не игра защитникът Ардиан Исмайли, от 1-ата минута за тосканци започнаха Кони Де Винтер и Марко Пяца, които играят на "Карло Кастелани" под наем от Ювентус.

Без съмнение, шампионите бяха големият фаворит преди сблъсъка и статистиката потвърждаваше това. Милан загуби само един от последните си 11 мача с Емполи в калчото след 1:2 у дома през април 2017 г. "Росонерите" демонстрираха и добра форма със само едно поражение от началото на сезона във всички турнири, дошло в последния кръг с 1:2 от Наполи на "Сан Сиро".

Но хората на Паоло Санети доказаха, че са трудни за побеждаване с една загуба, четири равенства и една победа в последните си шест двубоя. 

В началните минути Милан пое инициативата и пропиля два отлични шанса да открие резултата. Първо Оливие Жиру беше на сантиметри от отбелязването на гол, след като овладя подаване от Рафаел Леао, но ударът му профуча на сантиметри встрани от дясната греда.

Секунди по-късно Шарле Де Кетеларе намери Леао на чиста позиция, но изстрелът на португалеца ниско в средата на вратата беше спасен от Гулиелмо Викарио.

После и домакините показаха зъби с добро изпълнение на Лиъм Хендерсон, отразено от Чиприан Татарушану. Милан продължи да пропуска чудесни възможности за попадение, след като на два пъти Алексис Салемакерс не успя да оползотвори открилите му се възможности.

До края на полувремето гостите продължиха повече да търсят гола, но получиха и лоши новини, след като Салемакерс и капитанът Давиде Калабрия бяха принудително заменени. Въпреки това Леао на два пъти пропусна да се разпише. Негов опасен изстрел премина покрай целта, а в добавеното време дойде още по-чисто положение пред португалеца. 

Второто полувреме започна с шанс за Емполи, след като Разван Марин стреля опасно, но покрай лявата греда. После и Мартин Сатриано можеше да открие резултата. Той овладя подаване и успя да се измъкне от защитник, след което шутира от средно разстояние, но топката мина на сантиметри от целта.

В 57-ата минута Милан спечели фаул на перфектна позиция, но шутът на Оливие Жиру нацели горната греда. След час игра Сам Ламерс профука огромна възможност, след като засече с глава отлично центриране в наказателното поле, но малко над напречния стълб. 

Мачът продължи да бъде двуостър след почивката и опасно изпълнение на Сандро Тонали излезе в аут. По-късно халфът стреля от фаул, получи се рикошет в крака на Себастиано Луперто, но Викарио в последния момент смени посоката на плонжа и изби.

В 74-ата минута Емполи пропусна златна възможност да поведе. Недим Байрами беше изведен сам срещу вратаря, но Татарушану беше заел превъзходна позиция и спаси. Последва светкавична контра за Милан, при която шут на Браим Диас беше блокиран.

Така се стигна до 79-ата минута, когато гостите поведоха. Леао се пребори с трима защитници и пусна пас успоредно на голлинията, където Анте Ребич засече за 1:0! Но това не беше всичко и дълбоко в добавеното време Байрами с превъзходно изпълнение на фаул вкара за 1:1! 

Милан обаче показа шампионски дух и в следващата атака Фоде Бало-Туре засече центриране на Раде Крунич за 2:1! В 97-ата минута и Леао вкара след бърза контра, за да оформи крайния резултат.

Емполи – Милан 1:3

Голмайстори: 0:1 Ребич (79), 1:1 Байрами (92), 1:2 Бало-Туре (93), 1:3 Леао (97)

Емполи: Викарио, Стоянович, Де Винтер, Луперто, Паризи, Хаас (83-Камбиаги), Хендерсън (59-Байрами), Граси (45+2-Марин), Пяца (59-Бандинели), Ламерс, Сатриано (83-Дестро)
Треньор: Паоло Санети 

Милан: Татарушану, Калабрия (39-Калулу), Кяер (72-Дест), Томори, Бало-Туре, Бенасер, Тонали, Салемакерс (33-Крунич), Де Кетеларе (72-Диас), Леао, Жиру (72-Ребич)
Треньор: Стефано Пиоли

Стадион: "Карло Кастелани", Емполи

Снимка: БГНЕС