Милан стартира успешно 2023 г., след като победи с 2:1 Салернитана като гост в мач от 16-ия кръг на Серия А. Рафаел Леао и Сандро Тонали бяха точни за шампионите, а за домакините реализира резервата Федерико Бонацоли.

„Росонерите“ можеха да открият още при първата си по-опасна атака, след като Рафаел Леао излезе сам срещу дебютиращия за тима от Салерно вратар Гилермо Очоа. Националът на Мексико обаче спаси. Малко след това и Жиру пропусна, след като с глава стреля над гредата от добра позиция. При третия си шанс обаче Милан поведе в резултата.

В 10-ата минута Тонали изведе Леао зад защитата. Португалецът се възползва от излизането на Очоа, след което насочи топката в мрежата за 1:0. 5 минути по-късно „Дявола“ нанесе втори удар. Тонали се озова на стрелкова позиция, Очоа спаси първия му изстрел, но секунди след това италианският халф беше безпогрешен с шут по земя.

След това положенията пред вратата на Салернитана се редяха едно след друго, но пропуски направиха Жиру и Тео Ернандес. Второто полувреме започна с две отлични възможности пред Жиру, но той пропусна и двете.

"Росонерите" реализираха в 58-ата минута, но след намесата на ВАР съдията маркира засада на Браим Диас. Четвърт час преди края реферът Франческо Форнеуа показа директен червен картон на Домагой Брадарич от домакините за настъпване на Калюлю, но и този път ВАР се намеси и отсъждането бе отменено.

В 83-ата минута Ласана Кулибали центрира в пеналта, където Бонацоли бе изпуснат на далечната греда и вкара с удар отблизо във вратата на Татарушану. До края обаче Милан владееше положението и дори пропусна да запише по-изразителен успех, след като Очоа спаси изстрели на резервата Дест и Тонали.

С победата тимът на Стефано Пиоли остана на второ място, като се приближи на 5 точки от лидера Наполи, който гостува на Интер довечера. Салернитана пък е на 13-а позиция преди останалите срещи от кръга.