За да откриете проблемите в отбраната на Милан не е достатъчно да се върнете само до лагера в Дубай по време на световното първенство. Трябва да се върнете до лятото и предсезонната подготовка. Тогава всички си казват "контролите през юли не са важни". Но още тогава беше видно какви проблеми има Милан в защита. И те лъснаха отново в пълна сила в мача с Рома снощи. Росонерите водеха с 2:0 до 85-ата минута, а съперника нямаше точен удар. Мачът завърши 2:2, след два гола от статични положения.

Като добавим допуснатото попадение срещу Салернитана отново е видно, че Милан има сериозни трудности в отбрана. Защитата не е тази от миналия сезон. Не е тази, която донесе на росонерите титлата. Защото това, което донесе скудетото не е атаката, а защитата.

Днес, за да спечели, Милан трябва да се надява да вкара повече голове от съперника. Защото срещите със суха мрежа се броят на пръстите на едната ръка. И стават все по-спорадични. Миналият сезон Милан имаше 18 мача без допуснат гол с една невероятна серия от шест поредни през пролетта при обрата за титлата. В първите 17 кръга на този сезон росонерите са запазили вратата си суха 4 пъти - срещу Болоня, Сасуоло, Ювентус и Кремонезе.

Промяната е очевадна и тя е идва заради рокади в отбраната. Двойката централни бранители си е същата - Томори - Калулу. Вярно е, обаче, че позицията на вратаря е важна. Майк Менян не само е като Тарзан между гредите, скачайки от греда на греда и спасявайки всичко. Той командва много добре хората пред себе си. А сега го няма. И ще липсва още.

Контузията на капитана Калабрия за голяма част от сезона до тук също изигра роля, защото принуди Пиоли да промени двоката в центъра и да прати Калулу на фланга в някои мачове. Срещу Рома се показа друга слабост - статичните положения. И двата допуснати гола паднаха така. Ибанес при първия, Матич и Ейбрахам при втория останаха сами. Грешка при позиционирането? Индивидуални неточности? Липса на концентрация? Миналия сезон действията бяха координирани и точни. Сега не е така. Не помогна и смяната на Пиоли с пускането на Габия като трети централен защитник, което допълнително развали синхрона в отраната в последните минути.

Краят на мачовете си остава друг проблем. Защото и срещу Салернитана се получи така. Милан допусна гол след 80-ата минута и макар да спечели с 2:1 имаше сериозно напрежение. В последните 8 мача от първенството росонерите не пуснаха гол само в Кремона. А сега предстоят още важни мачове. След десет дни идва Суперкупата на Италия срещу Интер. А нови проблеми в защита няма как да позволят догонване на лидера Наполи.