Милан постигна сладка победа в битката за Топ 4 в Серия А. Хората на Стефано Пиоли удариха с 2:0 гостуващия Лече в среща от 31-ия кръг, а в герой за „росонерите“ се превърна най-голямата им звезда в момента – Рафаел Леао.

Португалецът наниза и двете попадения и възпламени трибуните на „Сан Сиро“. Той първо откри резултата в 40-ата минута, а в 75-ата минута узакони успеха на своите с 12-ия си гол от началото на сезона. Домакините изпуснаха още няколко изгодни положения, а ВАР отмени дузпа за тях, след като първоначално реферът Даниеле Кифи отсъди удар от бялата точка, но след като видя ситуацията на монитора, промени решението си.

Гостите също показаха зъби и профукаха отлични шансове поне за почетен гол. Веднъж гредата спаси „росонерите“,а и вратарят Майк Менян показаха класата си в други ситуации.

Така Милан събра  56 точки, но остана на петото място. Грандът от Милано е с равен актив с Рома, но „вълците“ са с по-добри показатели. Идния уикенд предстои сблъсък между двата конкурента на стадио "Олимпико" в Рим. Лече остава 16-ти с 28 пункта и продължава жестоката битка за оцеляването си в италианския елит.

Очаквано „росонерите“ поеха инициативата още след първия съдийски сигнал. В 14-ата минута Фалконе отрази шут на Тонали. Само 60 секунди по-късно Тео Ернандес нахлу в пеналта на гостите и строполи след контакт с Федерико Басчирото. Реферът Даниеле Скифи първоначално посочи бялата точка без да се колебае. Той обаче получи сигнал от ВАР да преразгледа ситуацията и отмени дузпата, след като се видя, че бранителят е играл с топката.

Малко след това Лече едва не поведе в резултата. Банда стреля с глава в 19-ата минута, но уцели гредата. Последва и удар отдалеч на Удин, озовал се в ръцете на Менян.

Домакините усилиха натиска си, но съперникът им го удържаше. Все пак в 40-ата минута вратата на Фалконе бе разпечатана. „Росонерите“ изпълниха корнер по заучен начин и Тонали центрира в пеналта, където останалият непокрит Рафа Леао се извиси и с глава прати топката в мрежата – 1:0. Така той заби едва втория си гол с глава с екипа на Милан, като любопитното е, че и дебютният бе именно във вратата на Лече.

Точно преди почивката Лече изпусна добра възможност да изравни. Басчирото стреля с глава, но Месиас успя да изчисти.

Двубоят продължи в същото русло след почивката. Милан отново поиска дузпа, но Кифи не уважи претенциите им за игра с ръка на Хюлманд след удар на Тиау.

Последва удар на Брахим Диас, спасен от Фалконе. Менян пък изби в корнер шут на Стрефеца от гостите.

В 72-ата минута Леао нахлу мощно в пеналта, но реши да прехвърли технично вратаря от малък ъгъл, с което прехвърли и нея. Само 180 секунди по-късно обаче португалската звезда нямаше прошка. Леао пое кълбото около центъра на терена и отново навлезе в пеналта, след което шутира и след рикошет в гредата топката влетя в мрежата – 2:0.

До края и двата отбора не спряха да атакуват, но не паднаха повече попадения и Милан отново се върна на победния път в Серия А след двете поредни ремита.

Успехът над Лече се оказа юбилеен за треньора на "росонерите" Стефано Пиоли, който записа победа №100 начело на седемкратния европейски клубен шампион. Любопитен факт е, че треньорската му кариера на "Джузепе Меаца" започна именно в мач срещу днешния съперник - Лече.

Милан - Лече 2:0

Голмайстори: 2:0 – Рафаел Леао (40', 75)

Милан: Менян, Калюлю, Тиау, Томори, Ернандес, Тонали, Крунич, Месиас, Диас, Леао, Ребич

Лече: Фалконе, Гендрей, Басчирото, Юмтити, Гало, Блин, Хюлманд, Удин, Ди Франческо, Сисей, Банда