Дойдох като крал! Тръгнах си като легенда!

Светът е виждал много футболни гении. Но такъв тип със сигурност не е имало и вероятно няма повече да има. Златан Ибрахимович не е един просто отличен нападател. За неговите голове ще се говори, докато има футбол. Меси и Марадона можеха да излъжат цял отбор и да вкарат. Златан също го можеше. Но кой друг би помислил да стреля със задна ножица от 40 метра по диагонал и да вкара? След този гол в мача Швеция - Англия го нарекоха Ибракадабра. Да беше само това!

Ибрахимович има десетки попадения с каратистки удари от невъзможни позиции. Нищо странно няма - неговият втори любим спорт е каратето.

Всичко при Златан е странно още от раждане. Баща му е босненски мюсюлманин, а майка му - хърватска католичка. Докато е още малък, емигрират в шведския Малмьо и малко по-късно се развеждат. "Моята религия е футболът", каза Ибрахимович през 2012 година.

На терена Златан беше велик шампион. Спечели титли в "Аякс", "Ювентус", "Интер", "Барселона", "Милан", "Пари Сен Жермен". Не успя единствено в "Манчестър Юнайтед" и "Лос Анджелис Галакси". Но му липсва най-мечтаният трофей - Шампионската лига. Каква съдба само! Когато напусна "Барса", на следващия сезон каталунците триумфираха с нея. Тръгна си от "Интер", и Жозе Моуриньо спечели златен требъл. Не е единственият гений с това бяло петно. До купата с големите уши не стигнаха световни шампиони като Роналдо и Лотар Матеус.

Златан не успя да спечели и "Златната топка". Имаше нещастието да играе във времената на Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Едва ли особено му пука. Той е единственият футболист, вкарал голове в най-големите дербита на Нидерландия, Милано, испанското "Ел Класико", на Франция, на Манчестър и на Калифорния. Единственият, разписал се в шест различни отбора в Шампионската лига - "Аякс", "Ювентус", "Интер", "Барселона", "Милан" и ПСЖ. Единственият, вкарал гол в дебюта си във Висшата лига, Серия А, Примера дивисион, Лига 1 и Шампионската лига. Единственият с повече от 50 попадения за миланските грандове. И е най-възрастният голмайстор в историята на Серия А.

Колекциите на Златан са татуировки и скъпи коли. На дясната си ръка е написал на арабски името си, както имената на синовете си Максимилиан и Винсент. Има и няколко будитски татуса. На тялото му гордо стои и надпис "Само Господ може да ме съди".

Автопаркът на Ибрахимович струва около 250 милиона евро. "Кончетата" на Златан са пет "Ферари"-та, две "Порше"-та, "Ламборгини", "Мазерати" и "Волво". Най-скъпият бисер е "Ферари Енцо Ферари" на стойност 2 милиона евро.

Такъв е Ибрахимович. Странен, нестандартен, скандален и безкрайно много обичан. Футболът загуби един от най-добрите си офицери! А какво ще последва? Залагайте на киното!

  • Златан е майстор на бисерите

Освен че е автор на едни от най-красивите голове в историята, Златан Ибрахимович е и майстор на лафовете. Ето избрани бисери от Ибракадабра.

- Шведски стил? Не! Югославски стил? Не! Това е стилът на Златан!

- Това което Джон Карю (б.а. - бивш норвежки национал) може с топката, аз го мога с портокал.

- Когато някой ме купува, купува "Ферари". Когато имаш "Ферари", му слагаш най-доброто гориво. Качваш се на магистралата и натискаш газта. Пеп Гуардиола сложи дизел и не тръгна. Трябваше да си купи "Фиат".

- Търсим апартамент. Ако не намерим, ще си купя хотел.

- Вярно е, че не познавам много хора в отбора. Но всички познават мен.

- Ако ПСЖ искат да остана, да сменят Айфеловата кула с моя статуя.

- Златан: Само Господ знае кой ще продължи. Репортерът отвръща: "Трудно е да го попитаме!" Златан е ясен: "Вие говорите с него!"

- Мога да играя на 11 позиции, защото добрият футболист е навсякъде.

- Не съм те контузил нарочно! Ако пак ме обидиш, ще ти счупя двата крака.

- Дойдох като крал, върнах се като легенда!

- Няма да бъда Краля на Манчестър! Ще бъда Бога на Манчестър!

Материал на "Труд"

Снимка: БГНЕС