Новината за смъртта на Силвио Берлускони разтърси света на футбола. Животът му в света на спорта бе белязан от това, че той бе президент на Милан, клуб, който той знаеше как да доведе до световен успех. През тези години той имаше идеята да измъкне Диего Марадона от Наполи и да го заведе в Милано, нещо, което не се осъществи в резултат на атака срещу един от неговите телевизионни канали. Атентат с поставена бомба. Защото както мафията, така и футболните тифози не прощават предателството, въпреки силната си любов. Или може би заради нея. 

Когато Берлускони хвърля око на звездата, за неаполитанците той вече е легендата Диего Марадона. Символ на скромния италиански Юг, мощният отбор на Севера се опита да го съблазни с оферта.

"Сблъсках се с Берлускони на Трибуната на честта по време на мач между Наполи и Милан. Той ми каза: "Брейда ще го потърси, но след това искам той да дойде до моята къща в Милано, да говорим за възможността за трансфер на Диего. Той ме пита колко предлага Наполи и аз му казах колко. Той ми каза: „Удвоете офертата", започна да разказва мениджърът на Марадона Гийермо Копола по време на интервю за La 100.

След тази среща с Ариедо Брайда, спортния директор на Милан през онези години, Копола е приет от Берлускони в дома му. Там президентът на Милан го пита дали вече са говорили и след потвърждението на бившия представител на Марадона той се връща в Неапол. След завръщането си той разказал на Диего и жена му Клаудия Вилафане всичко, което се е случило и двамата изглеждали ентусиазирани от тази възможност, според Копола.

От този момент обаче всичко се променило. Брайда допълва: "Тренировка. Винаги имаше 40 журналисти, но този ден имаше 100, които викаха: "Копола! Пътувал ли си до Милано? Милан иска ли Марадона?" Отивам в съблекалнята, което никога не правя, и идва Карлето Юлиано, прес-секретар на Наполи. И ни казва: „Разбраха, че Гийермо е отишъл в Милано и е бил с Берлускони. Заложиха бомба на паркинга на канал 5, канала на Берлускони.“ Диего беше спокоен, сякаш нищо не се е случило. Тогава сам искаше да излезе на пресконференция, на която се опита да изкорени слуховете, за да избегне допълнителни проблеми: „ Няма да приемам въпроси. Само ще ви кажа едно нещо: моят приятел и представител Гийермо Копола пътува до Милано, за да преговаря от мое име с Берлускони, защото той има най-голямото издателство в Италия и иска да направи моя книга. Това е последният път, когато им позволих да се забъркват с личните ми решения." Той веднага се изправи, излезе от стаята и останалото е история".

Милан обяви този понеделник за смъртта на Берлускони, бивш президент и бивш собственик на този клуб, който той изведе до върха и с който спечели пет пъти Шампионска лига и осем титли в италианската лига, поради левкемия, от която страдаше в продължение на две години.

„Милан дълбоко съжалява за смъртта на незабравимия Силвио Берлускони и изразява обичта си към неговото семейство, сътрудници и най-близки приятели“, обявиха от италианския клуб, който припомни и една от известните му фрази.

„Утре ще мечтаем за други цели, ще измисляме други предизвикателства, ще търсим други ценни победи, за да осъзнаем какво е добро, силно и истинско в нас, във всички нас, които сме преживели това приключение на преплитането на живота ни с мечтата, наречена Милан. Благодарим Ви, г-н президент. Завинаги с нас ", написаха от Милан в изявлението си.

Берлускони остави общо 28 титли във витрините на Милан: осем "Скудети", пет от Шампионска лига, шест Суперкупи на Италия, пет Суперкупи на Европа, две Междуконтинентални купи, една Световна клубна купа и една Купа на Италия.

Треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти също изрази съболезнованията си след смъртта на бившия италиански премиер и бивш собственик на Милан. „Днешната тъга не изтрива щастливите моменти, изживени заедно “, написа той в Twitter. 

"Оставам безкрайно благодарен на президента, но преди всичко на един ироничен, лоялен, интелигентен, искрен човек. Той беше основен в моето приключение първо като футболист, а по-късно и като треньор. Благодаря ти, г-н президент", обяви  треньорът на Мадрид.

Анчелоти поддържа връзка с Берлускони от ранните си дни като играч и по-късно като треньор на Милан, етап, в който той успя да спечели Серия А през сезон 2003-2004 и две Европейски купи през 2003 и 2007, наред с други титли. 

Христина Колева, в-к "Труд", заглавието е на Gol.bg

Снимка: БГНЕС