Номерът на кръга в Серия А ни помага да обозначим Милан – Ювентус: тест №9. С 30 мача, които трябва да се изиграят, не може да има нищо решаващо, но неделната нощ на „Меаца“ може да даде много важни отговори в перспектива на скудетото. Казано по-просто, при класиране между лидера Милан със 7 точки преднина пред Юве или бианконерите само на една зад росонерите сценарият ще се промени много. Но още повече от класирането ще натежи психологическият аспект.

Пиоли беше много добър в реакцията след загубеното дерби: 4 победи в първенството и два пъти по 0:0 в Шампионската лига. Това, че Милан води в шампионата след 1:5, изглежда като игра на илюзионист. Но само победа срещу друг гранд може окончателно да премахне ореола от ръката на нерадзурите и да възстанови самочувствието. Тазгодишният Лацио не може да се счита за такъв. Срещу Юве Пиоли иска безапелационно да потвърди кандидатурата си за титлата. Но това е същата идея, която има предвид и Алегри.

Юве в най-добрия си мач победи неубедителния Лацио. Досега торинци са играли с 6 отбора от долната половина. Срещу Аталанта, който беше в горната, едва оцеля. Срещу Милан обаче ще е първият истински сблъсък. Спечелвайки го, Алегри ще даде цвят на мечтите на Ювентус и ще изпрати плашещо послание към конкуренцията, притеснена от привилегията на седмици без евротурнири. Но резултатът не е достатъчен. Галавечерта във футболната „Ла Скала“ трябва да помогне на Алегри да плаши и с играта си, както направи досега само срещу Лацио. Юве, който у дома си вместо да атакува Торо в първия половин час на дербито, може да мечтае за друг хоризонт. В неделя Макс, който никога не е побеждавал Пиоли от завръщането си, има възможност да покаже новата кожа, качество и смелост, обещани през лятото, и да тласне Юве към по-високо измерение. Милан никога не е изпитвал липса на идентичност и игрови линии и Пиоли никога не се е отказал от тях.

Сблъсъкът също е тест за отборите, белязани от важни отсъствия. Да реагирате добре при извънредна ситуация означава да демонстрирате, че ресурсите ще издържат във времето. На Пиоли липсват два мощни стълба на отбраната: Менян и Ернандес. Под рамката той трябва да избира между 40-годишен, който не е бил титуляр в Серия А повече от две години (Миранте), и момче (19-годишния Нава). Тео е първият камък, върху който треньорът е изградил всичките си отбори на Милан от октомври 2019-а до днес. Алтернативата Флоренци е друг свят.

Тактическата карта и в Юве ще трябва да бъде сериозно преработена. Контузеният Данило е голяма загуба. Бразилецът не е просто титулярен защитник, той се превърна в душата на отбора, в скалата в бурята, каквито бяха Бонучи и Киелини. В миналата кампания игра в 37 от 38 мача. Винаги присъстващ в тази, с 6 допуснати гола защитата на Юве е най-стабилната след тази на Интер (5). Сега Алегри остана само с Гати, Бремер и Ругани.

От известно време на Пиоли му липсват първите две режисьорски опции: Бенасер и Крунич. Идеята с Адли даде добри резултати, но срещу агресивните съперници в Шампионската лига треньорът избра нещо друго. Юве като цяло не ви скача, както англичаните и германците, Ясин може да има пространствата и времето, които обича.
Алегри, след като загуби Фаджоли, също оредя в халфовата линия. Но изборът на Макс ще се основава на отношението. Да отприщи натиска на Маккени, Локатели и Рабио, стъпвайки на пръстите на Адли, или да се оттегли и да дебне? Юве е с най-лошата атака от Топ 5, защото гради малко и зле. Тук трябва да се намеси Алегри, започвайки от „Меаца“.

Естествено идва и тестът на атаките. Жиру, който реши последния шампионатен мач в Торино, не е вкарвал от 1 септември. Леао, чийто последен гол беше на 23 септември срещу Верона, отбеляза само веднъж срещу Юве при 4:2 през юли 2020 г. и нито един от 8-те попадения, които Португалия записа срещу Словакия (3:2) и Босна (5:0). В неделя ще е гладен. Без помощта на Тео двамата нападатели на Пиоли ще трябва да решат още повече проблеми и да разчитат на страхотната форма на Пулишич.

В най-добрия мач на Юве – 3:1 срещу Лацио, Влахович вкара 2 гола. Сърбинът вероятно ще е в двойка с Милик. Киеза, който се разписа 2 пъти за последния успех в Милано – 3:1 начело с Андреа Пирло през януари 2021-а, максимално ще е на пейката. От петата на Бетега до удара с гърди на Ван Бастен, Милан – Юве винаги е бил съпроводен от звезден блясък. И ще продължи да бъде.

Материал на „Гадзета дело спорт“

Превод на "Тема спорт"