Сигурни ли сме, че Милан е отпаднал от битката за скудетото? Че всичко ще се реши между Юве и Интер, или нерадзурите са без конкуренция, защото са по-завършени, по-опитни и „повече във всичко“? Росонерите са на 6 точки от върха, разстояние, което няма как да бъде преодоляно в 15-ия кръг. В Серия А Милан записа две поредни прагматични победи срещу Фиорентина (1:0) и Фрозиноне (3:1) у дома на фона на контузиите и наказанието на Жиру. Междувременно загубата от Борусия в Шампионската лига застраши класирането за осминафиналите.

  • Двоен ангажимент 

В сряда отборът на Пиоли ще бъде принуден да спечели в Нюкасъл и да се надява ПСЖ да загуби в Дортмунд. През сезон 2021/22 Милан завърши последен в групата зад Ливърпул, Атлетико Мадрид и Порто. Дори не получи утешителната награда, пропуска за Лига Европа. Неуспешен евросезон, който обаче позволи на росонерите да се съсредоточат върху шампионата и да спечелят скудетото. Защото извън статистиката няма съмнение, че е трудно да се справиш с двойна конкуренция. Европа източва енергия, добавя контузии и неочаквани събития. Не искаме да кажем, че Милан сега трябва да бъде елиминиран от континенталните турнири, но ако се случи, пътят им в Серия А ще бъде от полза. Може би не до степен да се изкачат до върха на класирането, но кой знае.

  • Подкрепленията

С Европа или не, има две основни условия Милан да спечели скудетото. Първото се отнася до пазара. Трябва подсилване през януари, за да се запълни позицията на централен нападател зад Жиру, липса, която досега правеше Милан куц, дори ако двата мача без французина бяха спечелени благодарение на резервата Йович. Първата цел – Джонатан Дейвид, канадско острие от Лил, е може би недостижима. Цената от 40 милиона евро го прави непосилен, особено през зимата. За 14 мача в Лига 1 Дейвид е вкарал 4 гола, доста далече от лидера Мбапе с 15. Класата му обаче е безспорна. Говорим за остър и бърз нападател, различен от Жиру, за когото няма да е проблем да играят заедно. Ако не е Дейвид, ще е някой друг и офанзивните решения ще нараснат.

След това ще пристигне централен защитник, покупка, която не търпи отлагане поради епидемията от контузии. В средата на терена не бива да се подценява завръщането на Бенасер от дълга контузия, забравихме колко важен беше алжирецът. Взаимодействието му с Райндерс и Лофтъс-Чийк може да генерира стойност. Бенасер с други средства беше еквивалент първо на Брозович и след това на Чалханоглу в Интер.

  • Дербито

Говорейки за нерадзурите, тук влиза в сила второто съществено условие. Всеки привърженик на Милан е „заградил“ в календара си дербито на 21 април. Възможно е през пролетта росонерите да са отпаднали от битката, а Интер да лети сам към втората звезда. Днес не можем да знаем. Знаем обаче, че Милан загуби последните 5 дербита, безпрецедентна негативна серия, която рискува да създаде комплекс. Поражението с 1:5 през септември беше травмиращо. Остават повече от четири месеца до реванша, който може да бъде осеян с дерби в полуфиналите за Купата на Италия. Милан трябва да работи върху това с предпазливост и решителност, за да избегне ефекта на обсебване. Но ако това дерби е решаващо за скудетото, значи Милан се е преоткрил като конкурентен и уверен. А първата стъпка в този посока може да бъде направена още тази събота в Бергамо.

Себастиано ВЕРНАЦА, „Гадзета дело спорт“, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС