Раздираният от скандали Интер победи с 1:0 Рапид във Виена в първи мач от 1/16-финалите на Лига Европа.

Без отстранения Мауро Икарди, в герой за "нерадзурите" се превърна неговият заместник Лаутаро Мартинес. Освен мястото на върха на атаката, той иззе функциите на аржентинеца и за изпълнението на дузпи.

Именно от наказателен удар младокът вкара единствения гол в срещата, който дава голямо предимство на италианците преди реванша следващата седмица на "Джузепе Меаца".


Интер пътува до Виена след голям скандал. Капитанската привилегия на Мауро Икарди беше отнета, а той въобще не тръгна за Австрия. Така лентата отиде на ръката на Самир Ханданович, атаката поведе младият Лаутаро Мартинес. Зад него действаха Матео Политано, Иван Перишич, който през януари като по чудо остана на "Джузепе Меаца", както и Раджа Наинголан. По-рано през сезона той също беше в центъра на вниманието в негативен план и бъдещето му при "нерадзурите" е неясно.

През този сезон Рапид Виена изпитва сериозни проблеми пред отбелязването на гола и надеждите бяха, че кризата ще бъде решена с Мауридес от ЦСКА. Но трансферът пропадна заради слаба физическа форма на бразилеца. В предни позици действа Ветон Бериша, който се е разписвал едва два пъти в австрийското първенство. Мург Томас, който има три попадения, седна на пейката.

Головата немощ на Рапид си прилича явно през първите 45 минути, за които отборът не отправи нито един точен удар към Ханданович. В статистиката не влиза моментът от продължението на първата част, когато румънецът Андрей Иван разпечата словенеца, но голът не беше зачетен заради засада.  На острещната врата беше по-напечено, но мерниците на Матиас Весино и Иван Перишич от фаул изневериха.

В 39-ата минута Интер все пак поведе. Лаутора Мартинес беше покосен в наказателното поле и спечели дузпа. Нападателят сам застана зад топката и с мощен изстрел в средата на вратата откри резултата – 1:0 за италианците! След почивката домакините се опитаха да натиснат, но атаките им завършваха около пеналта. След час игра Щефан Шваб се престраши да шутира, но топката премина покрай дясната греда.

В 66-ата минута Рапид отправи първия си точен удар в мача. Резервата Кристоф Кнасмюлнер се измъкна по дясното крило и се опита да прехвърли Ханданович, но той внимаваше и изби. До края играта се накъса, не падна нов гол и Интер спечели с 1:0. 

Рапид Виена – Интер 0:1

Голмайстор: 0:1 Мартинес (39-д)

Рапид: Щребингер, Потцман, Сонлайтнер, Болинголи-Мбомбо, Хофман, Любичич, Граховац (64-Кнасмюлнер), Иван, Шваб, Търнлоуд (53-Шобесбергер), Бериша (84-Мург)

Интер: Ханданович, Соарес, Де Врай, Миранда, Асамоа, Весино, Валеро, Перишич, Наинголан (82-Д’Амброзио), Политано (78-Кандрева), Мартинес

Жълти картони: Сонлайтнер, Хофман, Бериша (Рапид); Мартинес, Д’Амброзио, Кандрева (Интер) 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/t3ELEPRXZoU" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>