Интер размаза Шахтьор с 5:0, за да стигне до финала на Лига Европа, където в петък ще срещне Севиля в интригуващ сблъсък. 

Лаутаро Мартинес и Ромелу Лукаку съсипаха противника с по 2 гола, за да можат Нерадзурите да стигнат до първия си европейски финал от 2010-а година, когато триумфираха в Шампионската лига. 

Началото бе предпазливо, а и темпото не бе особено високо. Тайсон стреля в 8-ата минута, но без да затрудни Ханданович, тъй като топката мина встрани от вратата. 

Италианците действаха много солидно в защита и в 19-ата минута дочакаха своя момент и в атака, за да поведат в резултат. 

Всичко започна от лошо изчистване на вратаря Пятов, който прати топката в краката на Николо Барела. Последва изтегляне вдясно и отлично центриране, а Лаутаро Мартинес засече с глава и вкара с отличен удар. 

Това бе попадение №107 за Интер през кампанията, с което бе изравнен клубния рекорд от 1951 и 2007 година. Освен това Нерадзурите поведоха с първия изстрел в двубоя  и показаха отлична ефективност. 

Украинският тим взе инициативата и опита да натисне, но трудно преминаваше през добре подредените противници. Годин спря Мораеш при една ситуация в наказателното поле, а корнерът след това не донесе нищо. 

Хората на Антонио Конте действаха на контраатака и в 34-ата минута Барела се измъкна вдясно и стреля силно, но Пятов изби. В 43-ата минута Маркос Антонио получи шанс и стреля много опасно от 17-18 метра, но на сантиметри над вратата и така паузата дойде при аванс за Интер. 

Ключовият момент в двубоя бе в средата на второто полувреме. В 62-ата минута Жуниор Мораеш пропусна да изравни, след като от чиста позиция стреля с глава в ръцете на Ханданович. 

По-малко от 2 минути след това Данило Д’Амброзио се извиси след корнер и направи 2:0 за Интер, което окончателно пречупи Шахтьор. 10 минути по-късно Лукаку изведе Лаутаро Мартинес, който покачи без проблеми на 3:0. 

До края разгромът стана пълен, като белгиецът вкара и двата гола. В 78-ата минута аржентинският му партньор в атаката му върна жеста и Лукаку вкара с отличен удар, а в 83-ата той оформи крайния резултат след пас на Ериксен, за да вкара 33-ия си гол през сезона.  

Нападателят се разписа в 10 поредни срещи от Лига Европа, като е замесен в 18 гола в тях, вкарвайки 14 и асистирайки за още 4. 

Интер – Шахтьор    5:0

1:0 Лаутаро Мартинес 19
2:0 Д’Амброзио 64
3:0 Лаутаро Мартинес 74
4:0 Лукаку 78
5:0 Лукаку 83

Интер: Ханданович, Годин, Де Врай, Бастони, Д’Амброзио (81 Ериксен), Барела, Брозович (85 Еспосито), Галярдини, Йънг (66 Бираги), Лукаку (85 Сенси), Лаутаро Мартинес (81 Моузес)
Шахтьор: Пятов, Додо, Кривцов, Хочолава, Степаненко, Матвиейнко, Тайсон, Маркос, Мораеш, Марлос (75 Коноплянка), Патрик (59 Соломан)