Интер приключи участието си в европейските клубни турнири този сезон, след като не успя да победи Шахтьор Донецк на "Джузепе Меаца".

Решаващият мач от група "В" на Шампионска лига завърши 0:0 и така само един гол не стигна на "нерадзурите" да предотвратят отпадане още в тази фаза на надпреварата за трета поредна година.

Нещо повече, възпитаниците на Антонио Конте завършиха на последното 4-то място с 6 точки, а пред тях останаха украинците, които продължават в Лига Европа. Най-заплетената група беше спечелена от Реал Мадрид, който победи с 2:0 у дома Борусия Мьонхенгладбах.

"Жребците" също са на 1/8-финал в Шампионска лига, въпреки че завършиха с 8 точки, с колкото и Шахтьор. Германците обаче спечелиха директните мачове с "миньорите", при това убедително – 6:0 и 4:0.  


Николо Барела започна титуляр за Интер, въпреки че има проблеми в глезена. Важността на мача обаче накара Антонио Конте да заложи на италианския национал от 1-ата минута. Кристиан Ериксен, който беше спряган за заместник на Барела, седна на пейката. Лаутаро Мартинес и Ромелу Лукаку си партнираха в предни позиции в схема 3-5-2, по крилата действаха Ашли Йънг и Ашраф Хакими.

Шахтьор пристигна на Ботуша в осакатен състав заради травмите на Жуниор Мораеш, Йехвен Коноплянка, Исмайли, Виктор Корниенко и Фернандо. Атаката поведе Марлош, подпомаган от Тете и Тайсон. Гостите имаха цели петима бразилци в титулярния си състав и шестима украинци.

През първото полувреме двата отбора действаха внимателно и нямаше много интересни голови положения. Интер можеше да поведе още в 7-ата минута, след като Лаутаро Мартинес получи пас и стреля силно, но в гредата.

10 минути по-късно аржентинецът не уцели вратата и чак в края на частта съперниците погледнаха по-смело в предни позиции. Първо Самир Ханданович с брилянтна намеса отчая Додо, в ответната атака отново Лаутаро пропусна да вкара. Ромелу Лукаку сложи топката на главата му, но нападателят не успя да преодолее вратаря.

Второто полувреме беше доста по-атрактивно и започна с два пропуска на Лукаку. Белгийският стрелец засече с глава, но не затрудни Анатоли Трубин. Малко след това вратарят с блестящо спасяване отчая голмайстора на Интер. После Марсело Брозович изпусна да вкара от добра позиция.

В 64-ата минута и Шахтьор показа зъби. Тете беше изпуснат на границата на наказателното поле и отправи истински снаряд, но Ханданович изби. При добавката мерникът на Майкон изневери. После Конте пусна в игра Иван Перишич и Алексис Санчес в опит да промени нещо, но и това не даде резултат.

В 78-ата минута чилиецът можеше да се превърне в герой, но с глава от чиста позиция не уцели вратата. При положението имаше и фаул, който беше маркиран с малко закъснение. В продължението Трибун изби мощен удар на Кристиан Ериксен. В крайна сметка мачът завърши наравно и през пролетта Интер ще съсредоточи всички сили в Серия "А" и за Купата на Италия. 

Интер – Шахтьор Донецк 0:0

Голмайстори: няма 

Интер: Ханданович, Бастони (86-Д‘Амброзио), Де Фрай, Шкриняр, Йънг (69-Перишич), Хакими (85-Дармиан), Галярдини (76-Алексис), Брозович, Барела, Мартинес (85-Ериксен), Лукаку
Треньор: Антонио Конте

Шахтьор: Трубин, Додо, Бондар, Витао (Хочолава), Матвиенко, Майкон, Степаненко, Коваленко, Тете (65-Соломон), Тайсон (86-Дентиньо), Марлош (64-Патрик)
Треньор: Луис Кастро

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Славко Винчич (Словения)
Жълти картони: Галярдини, Хакими, Брозович (Интер); Витао, Трубин (Шахтьор)