Преди време като селекционер на Италия Антонио Конте обясни на журналистите: „Успехът се постига с метод и дисциплина.“ Законите за скудето са ясни в „АпианоДжентире“. Правилата за поведение, които се адаптират към ситуацията. Това се случва в момента в Интер: по пътя към титлата съществува риск от COVID-19и историческа група от футболисти, която не е свикнала да печели.

С няколко концепции и прости принципи Конте ги фиксира със своите играчи, подписвайки пакт за победа. В тези правила има много от Маестро Трапатони. Ключовата дума е уважение: към себе си, към кариерата си, към съотборниците, към треньора, към Интер. А силата на Антонио беше да накара цялата група да приеме правилата на играта: печелившият играч е и победител далече от стадиона и базата.

  • 1.СЪБЛЕКАЛНЯТА

Без прокламации, победата е обща

Първо е „ние“, след това „аз“. Конте го каза в деня на първата си публична изява като треньор на Интер. И концепцията се засилва в момент като този. Няма играч, който по време на интервю да не се позовава на чувството за екип: това е заповед, както и усещане. Концепцията е: титлата не се печели с прокламации, а с факти. И отново Конте попита всички: преди да се оплачете от вашата ситуация, опитайте се да разберете причините за самата ситуация. През сезона няма място за мрънкане. Санчес например поиска през януари да отиде в Рома, защото смяташе, че заслужава същото пространство като Лукаку – Лаутаро. После разбра, изпоти се и намери място.

  • 2.ОПИТЪТ

От Коларов до Видал: наръчник за най-малките

Похвалите към Коларов не са случайни. Интер има историческо ядро, което не е свикнало да печели. Но има и други играчи, може би по-малко заети, способни да разкрият триковете, за да станат шампиони. Коларов, Санчес, Йънг, Видал: присъствието им за спечелването на съблекалните е ценност, на която най-младите трябва и могат да разчитат.

  • 3.АНТИВИРУС

Внимание и в семейството срещу COVID-19

Досега Интер успяваше да се запази от мускулни травми. И фактът, че играе само по един мач седмично, помага още повече в тази посока. Във всеки случай остава голям враг в този шампионатен спринт: COVID-19. Треньорът помоли играчите да обърнат най-голямо внимание на поведението извън терена, тоест далеч от места, където играчите са суперконтролирани. Дори семейните контакти или приятели са потенциален риск от заразяване: ако е вярно, че не е правилно да се затварят играчите във вечен балон, е еднакво ясно как да се ограничат поводите, посещенията или навиците колкото е възможно повече, като цяло, свързани с обществени места. Особено в този период, в който заразените в Италия отново се увеличиха. Превенцията винаги е била по-добра от лечението.

  • 4.РЕЛАКС

От секса към децата, без стрес извън терена

Този пасаж е тясно свързан с предишния. „Напрежението ще се увеличава все повече и повече“, повтаря Конте през последните дни. Затова е добре да стоите възможно най-много далече от причини за стрес - физически и психически - които могат да отнемат ценната енергия. Изискваното внимание е общо: в миналото Конте успяваше да изясни мислите си за секса. А тези с много малки деца имат възможност, когато пожелаят, да се възползват от базата, за да си починат по-добре.

  • 5.ЛАГЕРИ

Спите у дома, но доверието не трябва да се пренебрегва

Интер всъщност отмени лагерите преди мачовете. Конте реши това и поради повечето вечерни двубои, дължащи се на пандемията. Така ще бъде до края на сезона: преди мач на „Джузепе Меаца“спите у дома (освен ако срещата не е по обед). Това е знак на доверие в групата, но е добре да не се нарушава споразумението.За информация попитайте Брозович и глобата от 100 000 евро миналото лято.

  • 6.ПРЕСИНГ

Горко на тези, които се отказват

На терена важи„5-секундно правило“: който загуби топката, не се отказва, а има задачата да си я върне за 5 секунди. Защо толкова? Защото това се счита от Конте за времето, в което е по-лесно да си върнете топката и да изненадате противниковия отбор, който се позиционира във фаза на офанзива. Ако петте секунди минат напразно, в този момент играчът трябва да започне да мисли, гледайки през рамото си, като по този начин отборът става по-събран. Абсолютно езабранено да се намалява темпото според резултата от момента.

  • 7.ДИЕТА

Персонализиран хранителен режим

Онзи ден Лукаку говори за храненето, за което се грижи Интер. Не е валидно само за Ромелу: Матео Пинчела, диетологът, който в миналото също е бил в Юве, е изготвил различен хранителен режим за всеки играч в отбора. Всеки има меню, която да следва. И който иска да занесе готовите ястия от „АпианоДжентиле“ у дома. Конте е убеден, че контузиите, както и представянето също зависят от това. Веднъж седмично се следи теглото.

  • 8.НИКАКВИ СМЕТКИ

Застрашените от наказание не се пазят

Играчите, които висят с картони, не се пазят. Всеки мач е толкова важен, колкото другият. Горко на тези, които гледат програмата и си правят сметки. Диктатът е: три точки от всеки мач, независимо от съперника. Смятането на жълтите картони и свързаните с тях наказания са строго забранени, защото това би означавало макар и несъзнателно да се предаде недоверие на тези на пейката, евентуално призовани да заменят титуляря.

  • 9.АНАЛИЗ

Съперникът се изучава на видео

Дипломната работа на Конте в Коверчано е „Анализ на мача“. Убежденията му не са се променили, напротив. За да спечелите, тренировката не е достатъчна, трябва да учите. Това е да се проучи прекият опонент, неговите слабости и силни страни. На всеки играч се показва видео на следващия съперник всяка седмица. И това извън общите видеоклипове, свързани с целия екип. Всеки мач е изпит, играчът трябва да излезе на терена подготвен възможно най-добре за това, което може да се случи, така че да се ограничат колкото е възможно изненадите.

  • 10.СЪДИИ

Червените картони са забранени

Интер е втори в Серия А с 44 жълти картона (Наполи е с 41) и има само един червен – на Сенси срещу Лацио (б.р. с толкава са още Парма, Верона, Лацио, Дженоа, Ромаи Удинезе). Има си причина: Конте иска максимално внимание към картоните, за да избегне затрудненията на останалите играчи. Това е поведение, на което треньорът много държи: който не го уважава, се глобява. Така беше постъпенос Видал след изгонването му срещу Реал М (0:2) в Шампионската лига.

Давиде СТОПИНИ „Гадзета дело спорт”, превод на "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС