Разстоянието е значително, може да се измери и по най-тривиалния начин, този на парите. Отборът на Интер е оценяванна 526 милиона евро, докато съперникът му на осминафинала в Шампионската лига Ливърпул – на 866 милиона. Но съществуват и други класации, различни цифри и сравнения. Ако липсваха, то Интер нямаше да е спрял да плаче за Лукаку, Хакими и Ериксен. И най-добрият трансфер на нерадзурите нямаше да бъде играч, пристигналкато свободен агент в лицето на Хакан Чалханоглу. И Интер отвъд Антонио Конте нямаше да бъде толкова красив, забавен и доминиращ в Серия А, колкото през този сезон. Отборът е готов да предложи същия стандарт и в Европа, защото това е начинът да сложи втората звезда на екипа си (б.р. – тоест 20-а титла) и в същото време да запази шансовете си срещу червените в Шампионската лига.

  • Затвърждаване на офанзивата

Тук нещата са константни. Конте построи небостъргача Интер, където преди имаше малко или повече пустиня. Индзаги днес има огромната заслуга да обзаведе този небостъргач до съвършенство. Симоне е интериорният дизайнер,ако така предпочитате. Защото не е само излизането на лидерската позиция, на която се възхищаваме. Анализирайки,се откриват още седем първи места. Така се изгражда печеливш отбор. Това, че Интер е настроен офанзивно, е видно за всички. Подобно представяне се отплаща в Италия и Европа, но в същото време е от значение начинът, по който се постигат резултатите.

Никой в ​​Серия А не вкарва повече от отбора на Индзаги: 43 гола, средно по 2,5 на мач. Но може би по-впечатляващ е друг факт, който свидетелства за офанзивната продукция като цяло, а също и по отношение на опасността. Интер е първи по точните удари – 115 за 17 кръга, почти по 7 на мач. Само за сравнение – Наполи е втори в тази класация, но далече назад с 89 удара.

  • Новости в картината

Две други класации, две първи места. Интер вдигна пресата, свали топката на земята и играе с двама плеймейкъри, които понякога стават трима, защото Николо Барела няма нищо против да му помагат МарцелоБрозович и Чалханоглу. Но Индзаги има и друго оръжие, с което останалите конкуренти не разполагат, а именно – битката на втория етаж. Лаутаро Мартинес срещу Каляри (4:0) реализира гол №11 с глава. Всяко четвърто попадение Интер го вкарва по този начин. Нерадзурите разполагат с много играчи, които са силни във въздуха, но за разлика от миналия сезон тимът има двама великолепни изпълнители на статични положения, като Чалханоглу и Федерико Димарко. Интер е и отборът с най-много центрирания. А това е факт, който се нуждае от обяснение. Защото Интер всъщност играе сдвама крайни защитници повече от миналия сезон: Милан Шкриняр и Алесандро Бастони много по-често се включват в офанзивните действия в сравнение с миналото, дублирайки или понякога замествайки крилата. Срещу Каляри играта беше наслада за окото, но принципно Интер се представя постоянно през сезона. Нерадзурите играха така и на „Бернабеу“ срещу Реал (0:2), за да разберат дали могат да го сторят и на „Анфилд“.

  • Бъдещето

Следващите два месеца ще бъдат решаващи. Интер ще има няколко генерални репетиции за управление на мачове на високо ниво: срещу Лацио, Юве, Аталанта, Милан и Наполи преди Ливърпул. В Италия засега никой не изглежда равностоен на нерадзурите. Срещу Каляри Алексис Санчес стана 15-ият различен голмайстор в Серия А, което е признак за дълбочина на състава, непозната за другите.

Дълбочина, която ще бъде от ключово значение в предстоящия осминафинал в Шампионската лига, след като Барела ще пропусне заради наказание първия мач на 16 февруари на „Джузепе Меаца“, а вероятно и реванша в Ливърпул. Това съвсем не е обикновена загуба за Индзаги: Николо е най-добрият асистент в Серия А, сервирайки 7 пъти на съотборниците си, за последно се възползваха Санчес и Лаутаро.

Последният, седми показател, по който шампионите са лидери, не е нещо ново, а само потвърждение на вече познатото. Брозович и този сезон е футболистът, навъртял най-голям километраж от всички останали в елита. Защото Интер е стабилен, не само красив. Постижението на хърватина е поредното парче за подреждането на перфектния пъзел. В момента Интер е отбор, който съчетава конкретността от миналия сезон със съзнанието за собствените си възможности, което води до лекота.

Сега да поискате от отбора да вдигне още нивото след два месеца срещу червените на Клоп, вероятно е твърде много. Индзаги също го каза: „Трудно е да се справим по-добре от това“. Но отборът да продължи със същата скорост вече би било успех. Това е добър начин за посрещане на 2022 година.

КЛАСАЦИИТЕ, В КОИТО НЕРАДЗУРИТЕ ВОДЯТ В СЕРИЯ А ПРЕЗ СЕЗОН 2021/22

  • ОТБЕЛЯЗАНИ ГОЛОВЕ

Интер 43
Аталанта 37
Милан 36

  • ТОЧНИ УДАРИ

Интер 115
Наполи 89
Сасуоло 88

  • АСИСТЕНЦИИ

Барела (Интер) 7
Чалханоглу (Интер) 5
Пашалич (Аталанта) 5

  • РАЗЛИЧНИ ГОЛМАЙСТОРИ

Интер 15
Милан 14
Аталанта 14

  • ГОЛОВЕ С ГЛАВА

Интер 11
Дженоа 8
Лацио 7

  • ПРОБЯГАНИ КМ

Брозович (Интер) 11,71
Барак (Верона) 11,68
Торсби (Сампдория) 11,53

  •  
  • ТОЧНИ ЦЕНТРИРАНИЯ

Интер 112
Фиорентина 111
Емполи 109

Забележка: Данните са до 17-ия кръг включително.

Давиде Стопини, „Гадзета дело спорт”, превод на в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС