Шампионът Интер приема довечера от 22:00 часа носителя на националния трофей Ювентус в спор за Суперкупата на страната. Дербито на Италия е едва за втори път на това ниво, преди 17 г. нерадзурите ликуваха с 1:0 в Торино. Суперкупата е най-незначителният трофей на Апенините и не носи голяма слава на този, който го спечели. Но както е известно, Интер срещу Ювентус не е обикновен мач, а възможността единият тим да вдигне отличието пред очите на историческия си враг дава допълнителен емоционален заряд на сблъсъка.

Интер влиза като абсолютен фаворит в мача. Не само от позицията на шампион и лидер в Серия А, при това с 11 точки (и мач по-малко) от бианконерите, но и като игра. Цифрите го показват, след като нерадзурите оглавяват почти всички класации. Те са лидери по удари към вратите (347), при точните такива (133) и не е изненада, че са отбелязали най-много голове – 51, което прави средно по 2,55 на мач.

Антонио Конте е далечен спомен, Интер на Симоне Индзаги е перфектна машина, в която всеки се чувства важен. Цели 16 са различните голмайстори, което го няма нито в Серия А, нито в Топ 5 на първенствата в Европа. Попадението на Милан Шкриняр срещу Лацио (2:1) бе под №13 с глава, което също е прецедент в големите шампионати на Стария континент. Освен това няма отбор, отбелязал толкова голове от дузпи (6) и след корнери (8) в Серия А. Състав с неизчерпаем ресурс, устремил се към втората златна звезда (тоест – титла №20).

„Интер е най-силният отбор в първенството. Футболистите играят сякаш с цигара в устата, такова е самочувствието и настроението им. При 1:1 срещу Лацио загряваха Джеко, Видал, Димарко. С когото и да излезе, Интер печели мачовете си и създава впечатлението, че рано или късно ще вкара гол. Освен това са хиени в защита. Като добавим, че могат да вкарат по всякакъв начин, много трудно могат да бъдат спрени“, коментира бившият таран на тима и национал на Италия Бобо Виери.

Марчело Липи, който постигна страхотни успехи начело на Юве и скуадра адзура, а бе наставник и на Интер, също здраво изчетка лидера.

„Интер наистина ме впечатлява. Това, което те правят, заслужава уважение, защото много хора ги подценяваха след напускането на Конте. Симоне Индзаги обаче просто пасна по чудесен начин в клуба и върши страхотна работа. Няма да е пресилено, ако кажа, че Интер дори е по-силен от миналата година. Нерадзурите са големият претендент за титлата и към днешна дата моето мнение е, че те ще защитят трофея си“, завърши легендата.

Капитанът на Юве Джорджо Киелини е наясно какъв сблъсък предстои и не скри уважението си към съперника.

„Не сме фаворити, но в един мач всичко може да се случи. Попитайте Бастони какво му казах, когато изоставаха на 7-8 точки от първото място: „Само вие можете да загубите скудетото.“ Парадоксалното е, че когато не си фаворит, може да имаш повече желание да докажеш, че можеш да спечелиш трофей. Най-големият ни проблем е, че допускаме сривове в мачовете, което трябва да променим“, каза защитникът.

През октомври мачът на „Меаца“ в Серия А завърши 1:1. Нерадзурите явно доминираха, поведоха след попадение на Един Джеко (17), но в самия край допуснаха победата да им се изплъзне след точно изпълнена дузпа от Пауло Дибала (89). Мачът довечера, освен че ще излъчи поредния носител на трофея, трябва да даде знак на конкурентите дали черно-синята машина може да бъде спряна. Ювентус е напълно способен да го стори, а това би дало съвсем друга посока на битката за скудетото.

Разбира се, това няма да е никак лесно на фона на сериозните проблеми в състава на Старата госпожа – за Федерико Киеза сезонът приключи, Матайс де Лихт и Хуан Куадрадо са наказани, а максималното за Лео Бонучи е да бъде на резервната скамейка. Историята, традициите и ДНК-то на бианконерите обаче винаги са ги превръщали в тим, който никога не трябва да бъде подценяван.

 

Материал на "Тема спорт"