Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица ни очакват свирепи битки по европейските терени. Суперкупата на Испания отново ще се проведе във формата на мини турнир от 1/2-финална фаза. Един срещу друг в Рияд се изправят големите съперници Барселона и Реал Мадрид. Това ще е първо "Ел Класико" на Шави Ернандес като треньор и той има сериозни проблеми за решаване. С различни проблеми са Ансу Фати, Ерик Гарсия, Педри, Сержи Роберто, Френки де Йонг и др. Младият спец се надява да може да използва поне някои от изброените футболисти.

Освен това Барса продължава да играе на приливи и отливи, въпреки че няма загуба след отпадането от груповата фаза на Шампионска лига заради 0:3 от Байерн в Мюнхен. Но отборът определено не впечатлява с играта си и в последния кръг на Ла Лига се издъни срещу Гранада – 1:1. От своя страна Реал се намира на другия полюс и в последните 18 мача във всички турнири има 15 победи, 2 равенства и 1 загуба. В серията влиза и успеха с 2:1 на "Камп Ноу" през есента. Нещо повече – "Кралете" спечелиха последните четири издания на "Ел Класико" и нямат загуба от големия съперник от 5 дербита насам.

В Италия също ще се решава Суперкупата. Един срещу друг на стадион "Джузепе Меаца" се изправят шампионът Интер и носителят на Купата Ювентус. По-рано през сезона двата отбора вече се срещнаха на този стадион и не излъчиха победител след 1:1. Сега "нерадзурите" са определяни като фаворит заради далеч по-доброто си представяне през сезона, но срещу Рома "Старата госпожа" показа, че не бива да бъде отписвана. Лошите новини за Макс Алегри са, че няма да може да използва наказанието Матайс де Лихт и Хуан Куадрадо, докато Леонардо Бонучи, Данило и Алекс Сандро са с контузии. Т.е., цялата титулярна защита на торинци е аут, плюс звездата Федерико Киеза, който е с опасния за много тежка травма. 

Интересното е, че два от най-титулуваните клубове на Ботуша са играли само веднъж в спор за трофея, който съществува от 1988 г. Това се случва през 2005 г., когато Интер грабва Суперкупата насред стадион "Деле Алпи" в Торино. Гостите печелят Дерби д‘Италия с 1:0 след продължения с гол на Хуан Себастиан Верон. Иначе Юве има рекордните 9 Суперкупи от 16 финала, докато Интер е с 5 от 4 финала.

После за хората на Симоне Индзаги има трудно изпитание и в Серия "А", където е с точка повече от Милан и с мач по-малко – гостуване на Аталанта. По-рано през сезона двата отбора направиха зрелищно 2:2, но в Бергамо гостите имат само 2 победи в последните 12 мача, плюс 4 загуби и 6 ремита.

В Англия също ще е много напечено. Челси гостува на Манчестър Сити и гони задължителна победа, защото изостава с 10 точки от "гражданите". Но хората на Пеп Гуардиола са във великолепна серия от 11 поредни успеха във Висшата лига, а последната им загуба беше именно на "Етихад" – 0:2 от Кристъл Палас в края на октомври. По-рано през сезон Сити се наложи с 1:0 на "Стамфорд Бридж", но шампионът на Европа спечели последното си гостуване на "небесносините" след 2:1.

После е време за дербито на Северен Лондон между Тотнъм и Арсенал. По-рано през сезона "Топчиите" се наложиха с 3:1, но не са печелили в дома на "шпорите" за първенство от 2014 г. Това са 7 сблъсъка, от които домакините взеха 5 и 2 завършиха наравно. Сега мачът се очертава и като директна битка за Топ 4 във Висшата лига. В момента Арсенал заема заветната позиция с 35 точки от 20 кръга, докато Тотнъм има 33 пункта, но от 18 кръга.

Най-интересните мачове за седмицата:

Англия, ФА Къп, 1/32-финали

Днес от 21.55 часа:
Манчестър Юн – Астън Вила 

Англия, Висша лига, 22-ри кръг

Събота от 14.30 часа:
Манчестър Сити – Челси

От 19.30 часа:
Астън Вила – Манчестър Юн

Неделя от 16.00 часа:
Ливърпул – Брентфорд

От 18.30 часа:
Тотнъм – Арсенал

Испания, Суперкупа, 1/2-финали  

Сряда от 21.00 часа:
Барселона – Реал Мадрид

Четвъртък от 21.00 часа:
Атлетико Мадрид – Атлетик Билбао

Финал, неделя от 19.00 часа:
Барселона/Реал Мадрид – Атлетико Мадрид/Атлетик Билбао

Италия, Суперкупа

Сряда от 22.00 часа:
Интер – Ювентус

Италия, Серия "А", 22-ри кръг

Събота от 21.45 часа:
Ювентус – Удинезе

Неделя от 19.00 часа:
Рома – Каляри 

От 21.45 часа:
Аталанта – Интер

Понеделник от 19.30 часа:
Милан – Специя

Германия, Бундеслига, 19-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Борусия Дортмунд – Фрайбург

Събота от 16.30 часа:
Кьолн – Байерн Мюнхен   

Снимка: БГНЕС