Барселона е изправен пред угрозата за втора поредна година да отпадне още в груповата фаза на Шампионска лига, след като загуби с 0:1 гостуването си на Интер.

Сблъсъкът на "Джузепе Меаца" беше равностоен, по един гол на двата отбора беше отменен от ВАР, но в самия край на полувремето Хакан Чалханоглу донесе жизненоважния успех за "нерадзурите". След почивката Усман Дембеле нацели и гредата, а Роберт Левандовски определено имаше тиха вечер, което се отрази на каталунците.

С победата Интер събра 6 точки след първите три кръга, докато испанският колос остава с 3 пункта. Лидер е Байерн Мюнхен с пълен актив от 9 т., докато Виктория Пилзен е с нулев актив.

Следващата седмица Барса приема на "Камп Ноу" Интер и всичко друго, освен победа, почти сигурно ще означава ново отпадане в тази фаза на турнира, въпреки звездната селекция през лятото.   


И в двата отбора имаше сериозни отсъстващи имена. Марсело Брозович и Ромелу Лукаку бяха аут за Интер и от 1-ата минута започнаха Хенрих Мхитарян и Хоакин Кореа. Последният си партнираше в атаката с Лаутаро Мартинес в схема 3-5-2, докато Един Джеко седна на пейката. Капитанът Самир Ханданович също се намираше там, а на вратата застана Андре Онана.

Дългият списък с контузени в Барса упорито отказва да се съкрати, след като Жул Кунде, Френки де Йонг и Мемфис Депай се присъединиха към Роналд Араухо и Ектор Белерин. В резултат на това Сержи Роберто започна десен защитник, на другия фланг в отбрана действаше Маркос Алонсо, изместил Жорди Алба.

Двете битки между Интер и Барса се явяват преки дуели за 2-то място в група "С", след като 1-ото изглежда резервирано за Байерн Мюнхен. Отборите влязоха в коренно различни форми един срещу друг на "Джузепе Меаца". "Нерадзурите" претърпяха най-лошия старт в историята си на Серия "А" след 8 кръга, в които допуснаха 4 загуби.

Каталунците бяха в ярък контраст, след като са непобедени в 7 срещи в Ла Лига, в които имат 6 победи, а звездният им нападател Роберт Левандовски не спира да бележи. Но Барса отстъпи в Мюнхен с 0:2, което беше 5 загуба за отбора в последните 9 мача в групите на Шампионска лига.

Статистиката обаче не изигра роля през първото полувреме, което премина изключително равностойно. Испанците направиха няколко опасни атаки чрез Маркос Алонсо, а пред Левандовски се откри само една голова възможност. Ударът му обаче беше слаб и Онана улови.

В 23-ата минута Ерик Гарсия игра с ръка в наказателното поле и изглеждаше, че домакините ще получат дузпа. Главният съдия Славко Винчич (Словения) се допита до ВАР и решението му беше тънка засада на Кореа при атаката – дузпа няма!

След почти половин час Кореа отново се оказа в засада и голът му беше отменен, а в 36-ата минута Усман Дембеле демонстрира чудесните си индивидуални умения. Французинът проби през няколко защитници и стреля, но топката премина на косъм от дясната греда.

В добавеното време на първата част Интер поведе. Федерико Димарко сервира топката на Хакан Чалханоглу пред наказателното поле, който я изстреля в долния ляв ъгъл и матира Марк-Андре тер Стеген за 1:0!

След почивката играта отново беше равностойна, въпреки че Интер се беше прибрал, но се защитаваше отлично. След час игра Барса успя да преодолее отбраната на италианците. Дембеле беше намерен сам в наказателното поле, заобиколи Онана и шутира, но в лявата греда.

В 67-ата минута гол на Барса също беше отменен след намесата на ВАР. При ситуацията Дембеле центрира, Онана увисна и Педри вкара в опразнената врата. Но при подаването на френския национал, току-що появилият се на терена Ансу Фати игра с ръка. Интересното е, че футболистите на Интер изобщо не забелязаха това и не протестираха, но видеоповторенията им помогнаха.

В последните минути италианците приеха играта дълбоко в своята половина, но оцеляха, след като ВАР реши, че няма дузпа за гостите и Интер постигна едва втора домакинска победа над Барса у дома от 6 мача в Шампионска лига.  

Интер – Барселона 1:0 

Голмайстор: 1:0 Чалханоглу (45)

Интер: Онана, Шкриняр, Де Фрай (77-Ачерби), Бастони, Дармиан (77-Госенс), Димарко (77-Дъмфрис), Барела, Мхитарян, Чалханоглу (85-Аслани), Кореа (56-Джеко), Мартинес
Треньор: Симоне Индзаги

Барселона: Тер Стеген, Алонсо (64-Балде), Гарсия, Кристенсен (58-Пике), Сержи Роберто, Педри, Бускетс, Гави (84-Гави), Дембеле, Рафиня (64-Фати), Левандовски
Треньор: Шави Ернандес

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Славко Винчич (Словения)
Жълти картони: Барела, Чалханоглу, Мартинес, Бастони, Онана (Интер); Бускетс, Гави (Барселона)

Снимка: БГНЕС 

Ощетиха ли Барселона срещу Интер?

Дузпата за Барса беше чиста!
Нямаше никаква дузпа!
Общо 1192 гласа