Интер се смили над градския си съперник Милан и спечели "Дерби дела Мадонина" само с 1:0.

Единствения гол в големия сблъсък от 21-ия кръг на Серия "А" вкара Лаутаро Мартинес. Аржентинският национал се разписа в средата на първото полувреме и се превърна в истински кошмар за "Дявола", след като вече има 7 гола в дербито.

Кризата при "росонерите" продължава да се задълбочава и шампионите са без успех в калчото вече в 5 поредни мача, като последните 3 бяха загубени. За всички 90 минути тази вечер Милан така и не създаде 100%-во голово положение, въпреки всички опити за промени на Стефано Пиоли.

В класирането Интер събра 43 точки и изостава на 13 пункта от лидера Наполи. Милан е с 38 т. и се намира на 6-та позиция. В следващия кръг "нерадзурите" гостуват на Сампдория, докато "червено-черните" приемат Торино. 


Лаутаро Мартинес очаквано започна титуляр за "синьо-черните", при това излезе с капитанската лента. Световният шампион с Аржентина е незаменим за Интер през този сезон с 11 гола в калчото, като 3 от тях са ключовите първи в мачовете.  До него на върха на атаката стартира Един Джеко. Милан Шкриняр, който подписа договор с ПСЖ, където ще премине през лятото, също излезе на терена от 1-ата минута. След травма се завърна Марсело Брозович, който седна на пейката. След наказания Симоне Индзаги можеше да разчита и на ключовите фигури Стефан де Врай и Николо Барела, аут беше контузеният Хоакин Кореа.

Талисманът на Милан Рафаел Леао, който е с 8 попадения в първенството и също като Лаутаро с 3 откриващи, остана резерва. Стефано Пиоли заложи на схема 3-5-2, която "червено-черните" не бяха ползвали от 2019 г. В предни позиции действаха Оливие Жиру и Дивок Ориги. В защита започна Матео Габия, Жуниор Месиас игра в халфовата линия. Аут за символичните гости бяха Майк Менян, Фикайо Томори, Алесандро Флорнци, Исмаел Бенасер и Златан Ибрахимович. 

Интер влезе в дербито в много по-добра форма в шампионата, като в последния кръг победи с 2:1 Кремонезе, а статистиката показваше 4 успеха, 1 равенство и 1 загуба. От своя страна Милан претърпя тежка домакинска загуба с 2:5 от Сасуоло и играе много под възможностите си – 2 победи, 2 равенства и 2 загуби.

Във всички турнири "росонерите" бяха без успех от първата си среща за 2023 г.  – 2:1 над Салернитана ( още 2 равенства и 4 загуби) и паднаха последните си 3 двубоя. През миналия месец двата отбора играха и за Суперкупата на Италия и "нерадзурите" спечелиха с категоричното 3:0.

Очаквано Интер започна по-добре "Дерби дела Мадонина" и още в началните минути Лаутаро Мартинес на два пъти беше близо до гола. Негов удар първо профуча в опасна близост от целта, после стреля в горния ляв ъгъл, но Чиприан Татарушану направи брилянтно спасяване. По-късно Един Джеко поиска дузпа, но претенциите му не бяха уважени.

До средата на полувремето Интер владееше топката в 74% от времето, диктуваше събитията на терена и опасен шут на Николо Барела от границата на наказателното поле беше блокиран. В 34-ата минута логичното се случи и "нерадзурите" поведоха. След центриране от корнер, Лаутаро надскочи Симон Кяер и с глава преодоля Татарушану, който също можеше да се намеси по-добре – 1:0!  Това беше гол №7 за Мартинес в "Дерби дела Мадонина" и единствено Стефано Найерс (11) има повече от него за "синьо-черните".

За първите 45 минути нулите преобладаваха в статистиката на Милан – нула удари, нула голови положения, нула блокирани изстрели, нула корнери нула засади и логично нула гола. От своя страна Интер създаде 9 голови положения, но успя да реализира само едно.

След почивката нещата не се промениха и Стефано Пиоли не закъсня със смените. В игра се появиха Рафаел Леао и Алексис Салемакерс, съответно на местата на Дивок Ориги и Давиде Калабрия. Но секунди по-късно Лаутаро можеше да се разпише за втори път в дербито, след като засече ниско подаване и стреля, но Татарушану изби.

Милан продължи да бъде все така апатичен и дербито беше доста спокойно за Андре Онана, на когото до 68-ата минута не му се наложи да се намесва. Именно тогава "росонерите" получиха фаул фронтално срещу вратата, но дистанцията беше голяма. Зад топката застана Тео Ернандес, ударът му мина високо над вратата и спокойната вечер за "безработния" Онана продължи.

Чак в 75-ата минута "росонерите" накараха Онана да се намесва. Това стана след шут на Браин Диас, но вратарят не беше особено затруднен и улови. Малко по-късно Леао изведе Оливие Жиру на отлична позиция, но овладяването на опитния французин беше под всякаква критика и пропиля чудесната възможност. После Жури стреля от фаул в аут.

До края гол на Лаутаро беше отменен за засада, Татарушану изби шут на Ромелу Лукаку и Интер спечели дербито само с 1:0.   

Интер – Милан 1:0

Голмайстор: 1:0 Лаутаро (34)

Интер: Онана, Шкриняр, Ачерби, Бастони, Дармиан, Димарко (71-Госенс), Барела (94-Аслани), Чалханоглу (89-Галярдини), Мхитарян (71-Брозович), Лаутаро Мартинес, Джеко (71-Лукаку)
Треньор: Симоне Индзаги

Милан: Татарушану, Калулу, Кяер (86-Ребич), Габия, Калабрия, Тео Ернандес, Месиас, Тонали, Крунич, Ориги, Жиру
Треньор: Стефано Пиоли

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Давиде Маса 
Жълти картони: Мхитарян, Ачерби (Интер); Калулу, Габия, Леао, Жиру, Ребич (Милан)

Снимка: БГНЕС