Интер е с единия крак на полуфинал в Шампионската лига след убедителна победа 2:0 като гост на Бенфика. Нерадзурите спечелиха за първи път в историята си в Лисабон и с голове на Николо Барела и Ромелу Лукаку от дузпа вече се чувстват много близо до последните 4. За последно Интер бе на полуфинал когато спечели купата през 2010 г.

Реваншът е след седмица в Милано, като там и минимална загуба с 1 гол е достатъчна на Симоне Индзаги и компания, за да се класира напред.

Интер гостува в Лисабон, където в историята бе играл пет пъти и никога не бе печелил. Единственият гол, който нерадзурите бяха вкарали в този град бе при поражението 1:2 от Селтик на финала на КЕШ през 1967 г.

Треньорът на нерадзурите Симоне Индзаги направи някои промени след тежката серия от резултати. Италианците бяха без победа в последните 6 мача във всички турнири. В атака започнаха Лаутаро Мартинес и Един Джеко, Дармиан играеше в триото в защита, а Дъфрис получи място на фланга.

Бенфика също не влезе в мача с настроение. Орлите загубиха дербито с Порто през уикенда с 1:2.Това бе първата им загуба за годината, ако не броим поражението с дузпи за Купата на страната.

Първият удар в мача дойде в 13-ата минута. Флорентино го нанесе, но не уцели вратата. Три минути след това Онана се намеси след мощен удар на Рафа Силва. Отговорът на Интер бе удар над вратата от дистанция на Ачерби.

И така на почивката нямаше голове, нито много емоции. След паузата нещата се промениха. Николо Барела изведе Интер напред след прекрасно центриране на Бастони. Защитникът прати топката към далечната греда, където италианския национал с глава я отклони към ъгъла – 1:0.

Това бе първи гол в кариерата на Барела в елиминации от Шампионската лига, а още по-изумителното е, че е първия му гол с глава във всички турнири откакто е в Интер. Единственият му гол с глава в кариерата досега бе за Италия срещу Холандия през 2020. Всъщност Интер не беше водил на четвъртфинал в турнира от 2011 г., когато Милито даде аванс срещу Шалке.

Бенфика се хвърли в атака и бе близо до изравняването. След меле в наказателното поле Дъмфрис успя да блокира удар на противника, а Димарко някак успя да изчисти.

След час игра Индзаги замени двамата си нападатели с Лукаку и Корея. Именно Корея изработи добро положение за Мхитарян, но арменеца видя удара му спасен от вратаря Влаходимос.

Грималдо опита да изравни, но удара му се отклони и отиде в ъглов удар. След това пък дойде шанс за Дъмфрис. Нидерландецът имаше два опита – първо удар с глава бе спасен от вратаря, а добавката бе блокирана от защитник.

В 79-ата минута дойде ключовия момент. Реферът Майкъл Оливър бе повикан от ВАР на монитора да прегледа игра с ръка на Жоао Марио. Бившият играч на Интер и сега капитан на Бенфика, отклони центриране от Дъмфрис. Английският рефер посочи бялата точка и Ромелу Лукаку прати топката в ъгъла за 2:0.

За първи път в историята си Интер вкара дузпа като гост в Шампионската лига. Досега нерадзурите бяха били една дузпа като гост в цялата си история в турнира – преди 20 години, когато Ханс-Йорг Бут спаси удар на Морфео. Лукаку пък има 6 гола в последните си 6 мача за клуба и страната си.

В добавеното време Онана спаси удар на Гонсало Рамош и запази чистата победа за нерадзурите.

БЕНФИКА – ИНТЕР 0:2

0:1 Барела 52

0:2 Лукаку 82 дузпа

БЕНФИКА: Влаходимос, Жилберто, Антонио Силва, Морато, Грималдо, Флорентино 64 Нерес), Чикиньо, Рафа Силва, Жоао Марио, Орснес, Рамош

ИНТЕР: Онана, Дармиан, Ачерби, Бастони (91 Де Фрай), Дъмфрис (87 Д'Амброзио), Барела, Брозович, Мхитарян, Димарко (64 Госенс), Лаутаро Мартинес (62 Корея), Джеко (62 Лукаку)