Интер се класира на финала на Шампионската лига за първи път от 2010 г. насам, побеждавайки градския съперник Милан отново – този път с 1:0. Голът на Лаутаро Мартинес осигури четвърта победа от пет мача с росонерите през сезона. Така с общ резултат 3:0 от двете срещи хората на Симоне Индзаги са на финал. В Истанбул Интер ще се изправи срещу победителят от Манчестър Сити – Реал Мадрид.

Това ще е шести финал на Интер в най-престижния турнир в Европа. Нерадзурите имат 3 титли – през 2010 с Жозе Моуриньо и през 1964 и 1965 с Еленио Ерера.

Милан влезе в съдбовния мач в кошмарна позиция. Росонерите загубиха с 0:2 първата среща преди седмица, а за капак паднаха през уикенда с 0:2 от Специя в Серия А и останаха на 4 точки от топ 4 на класирането 3 кръга преди края.

Интер пък е в серия от седем поредни победи във всички надпревари. Нерадзурите са и на финал за Купата на Италия, а вече победиха 3 пъти градския съперник през сезона до тук. Симоне Индзаги заложи на същите 11, които изковаха победата преди седмица. Проблем за Интер имаше преди мача, като автобуса попадна в задръстване и се забави и закъсня с пристигането на стадиона.

Треньорът на Милан Стефано Пиоли направи 3 промени. Най-важната бе завръщането в състава на Рафаел Леао. Португалската звезда пропусна първата среща заради контузия, но бе вдигнат на крака и стартира. Жуниор Месиас пък получи позицията на другия фланг, а Малик Тиау стартира в центъра на отбраната.

На трибуните бе президента на УЕФА Чеферин, който открито призна, че италианските клубове са №1 този сезон в Европа.

Милан опита да натисне в началото. Първото положение бе за росонерите след добро центриране към Жиру, който отклони топката от аутлинията, но Дармиан изчисти пред празната врата.

Последва огромен пропуск на Браим Диас. Тео Ернандес изпревари Барела, съдията не отсъди нарушение, а Тонали проби до аутлинията и върна към дузпата. Там Браим Диас бе съвсем сам, но удара му по земята бе слаб и Онана улови топката.

Последва шанс за Интер. Джеко подаде надясно към Дъмфрис, който поднесе на Барела, но удара на италианеца бе отразен от Менян. Впоследствие се оказа, че има и засада.

Рафа Леао пропусна най-доброто положение до почивката. Той се измъкна зад Дармиан и след като нахлу в наказателното поле стреля от малък ъгъл, но не уцели вратата и прати топката в аут.

Отново статично положение можеше да е края на Милан в мача. Центриране в наказателното поле бе отклонено от Джеко, но Майк Менян с прекрасен рефлекс спаси. Последва и удар на Лаутаро, но над вратата.

Малко преди почивката проклятието на контузиите настигна Интер. Хенрих Мхитарян, който вкара един от двата гола в първата среща се контузи и бе сменен от Марсело Брозович.

През второто полувреме Интер затвори добре играта и не даваше шансове на съперника. Нерадзурите изчакаха своя момент и в 74-ата минута Лаутаро Мартинес изведе хората на Индзаги напред.

Влезлият от пейката Ромелу Лукаку размени подавания с Лаутаро Мартинес, който накрая получи топката на чиста позиция сам срещу вратаря и удара му в близкия ъгъл матира Менян – 1:0. Това е осмо попадение за Лаутаро в дербитата с Милан. Три от тях са този сезон. Само Джузепе Меаца и Истван Найерс имат повече голове за Интер срещу градския противник.

Аржентинецът е вкарвал гол на Милан във всеки турнир, в който се е изправял срещу този противник – Серия А, Купата на Италия, Суперкупата на Италия и Шампионската лига.

Милан допълнително се изнерви и замалко не се стигна до бой в центъра на терена. Раде Крунич влезе грубо в краката на Чалханоглу и се размениха бутания и дърпания. Картони получиха Лаутаро, Томори и Крунич.

Така Интер изкова осма поредна победа във всички турнири, а освен това е и в серия от 8:0 срещу градския съперник Милан като отбелязани голове в последните мачове.

ИНТЕР – МИЛАН 1:0

1:0 Лаутаро Мартинес 74

ИНТЕР: Онана, Дармиан, Ачерби, Бастони, Дъмфрис, Мхитарян (44 Брозович), Чалханоглу, Барела, Димарко (66 Госенс) , Джеко (66 Лукаку), Лаутаро Мартинес (84 Галиардини)

МИЛАН: Менян, Калабрия, Томори, Тиау (62 Калулу), Ернандес, Тонали, Крунич, Месиас (76 Салемакерс), Диас (76 Ориги), Леао , Жиру