Интер продължава да мародерства градския съперник Милан. Нерадзурите спечелиха за пети пореден път срещу росонерите като разгромиха противника 5:1 в Дерби дела Мадонина.  Това е най-дългата серия в историята на Интер от поредни победи срещу градския противник. Хората на Симоне Индзаги продължават без загубена точка от 4 кръга. Това пък е първа грешка на Милан след три поредни победи. Все пак росонерите успяха да вкарат гол във вратата на местния враг, след като загубиха предишните 4 мача с тях без дори да отбележат гол.

В герой за Интер се превърна Хенрих Мхитарян. Арменецът вкара два гола за победителите и асистира за един По един добавиха Маркус Тюрам, Хакан Чалханоглу от дузпа и Давиде Фратези. За Милан точен бе Рафаел Леао.

Интер и Милан имат своята дълбока история. Нерадзурите са създадени като отцепници от росонерите. И двата тима имат по 19 титли на Италия и се стремят към втората звезда. Стартът им на сезона бе перфектен – по три победи от 3 мача и по 9 точки в актива. Никога в историята двата тима не са се срещали, докато делят първото място в класирането.

През миналия сезон имаше пет дерби срещи, като Милан загуби четири поредни между Серия А, Суперкупата на Италия и полуфиналите на Шампионската лига, в които допусна седем гола и не отбеляза нито един.

Интер направи една смяна от използваните досега титуляри, тъй като Франческо Ачерби се възстанови, за да заеме мястото на Стефан де Фрай. Това бе дебюта му за сезона.  Въпреки героизма си, като отбеляза два пъти на „Сан Сиро“ за Италия срещу Украйна във вторник, Давиде Фратези отново седна на скамейката на Интер.

В Милан бяха принудени да направят промени, тъй като Фикайо Томори беше наказан след червения картон срещу Рома, а Пиер Калулу е контузен, така че Симон Кяер бе партньор на Малик Тиау в центъра на отбраната. Голаджията Оливие Жиру излезе с травма в мача на Франция срещу Ирландия, но се възстанови, за да започне с Леао и Пулишич.

Интер започна с летящ старт. Още в петата минута нерадзурите поведоха. Тюрам се пребори на десния фланг с Тиау, влезе в наказателното поле и центрира. Димарко овладя топката и опита нещо средно между удар и пас. Мхитарян просто отклони топката в ъгъла – 1:0.

Играчите на Милан протестираха срещу рефера Соца за нарушение и срещу Тиау и срещу Тео Ернандес, но ВАР потвърди, че гола е редовен.

Интер опита да използва объркването на съперника и бързо да реши мача. В 11-ата минута Мхитарян бе близо до втори гол. Отново нерадзурите използваха левия фланг, където Димарко центрира чудесно, но арменеца с глава не уцели вратата.

След около половин час футбол Милан опита да отвърне. Жиру пусна към Тео Ернандес, който набра скорост на дрибъл и преодоля защитата на Интер. От малък ъгъл французина опита да пусне топката в далечния ъгъл, но не уцели вратата.

Малко след това Интер нанесе втори удар. При една атака на Милан, нерадзурите избиха топката и Лаутаро с един пас изведе Дъмфрис в дясно. Бяха двама на двама – Дъмфрис и Тюрам срещу Ернандес и Тиау. Дъмфрис просто пусна топката успоредно за Тюрам, който изглеждаше изгуби предимството и бе изтласкан твърде встрани. Французинът обаче финтира Тиау и с феноменален удар по диагонала заби топката в горния ъгъл – 2:0.

Втори пореден мач с гол да сина на Лилиян Тюрам, който стана едва втория французин с гол за Интер срещу Милан, след Юри Джоркаеф.

След почивката над „Сан Сиро“ се изсипа истински потоп. Дъждът направи условията по трудни, но мача си остана интересен. Райндерс опита шут от дистанция, който отиде над вратата.

В 57-ата минута обаче дойде момента на Милан. Оливие Жиру пусна ювелирен пас зад Дармиан и бързоногия Леао се измъкна, за да прати топката под плонжа на Зомер – 2:1. Това бе първото попадение, което Интер допусна през сезона и първи инкасиран гол от Зомер в Серия А след 327 минути футбол.

Това бе трети гол на Леао в Дерби дела Мадонина в Серия А, като единствено срещу Лече (4) е вкарал повече.

Радостта на Милан обаче не трая дълго в 69-ата минута Хенрих Мхитарян вкара втория си гол в мача. Прекрасно диагонално подаване на Чалханоглу към Лаутаро Мартинес. Капитанът на нерадзурите овладя добре, и подаде към връхлитащия Мхитарян. Арменецът си поведе топката добре в наказателното поле и с премерен удар в близкия ъгъл направи 3:1. Топката се отклони леко и в крака на Тео Ернандес.

Преди Мхитарян последният полузащитник на Интер, който вкара два гола в един мач срещу Милан бе Диего Симеоне при победата с 3:0 през март 1998 г.

В 79-ата минута Интер получи дузпа. Лаутаро Мартинес бе съборен от Тео Ернандес и рефера посочи бялата точка. Зад топката застана бившия играч на Милан Хакан Чалханоглу и направи резултата 4:1.

Тифозите на Интер така се разгорещиха от поредната победа над градския съперник, че накрая пееха рефрен любим на Милан – „Пиоли ис он файър“.

В добавеното време Интер съвсем съсипа противника. Чуквуезе загуби от Мхитарян, който след това изведе по прекрасен начин Давиде Фратези и новото попълнение на Интер вкара дебютния си гол за клуба в Дерби дела Мадонина.

Интер – Милан 5:1

1:0 Мхитарян 5, 2:0 Тюрам 38, 2:1 Леао 57, 3:1 Мхитарян 69, 4:1 Чалханоглу 79 дузпа, 5:1 Фратези 90+3

Интер: Зомер; Дармиан, Ачерби, Бастони (74 Де Фрай); Дъмфрис, Барела (64 Фратези), Чалханоглу (80 Аслани), Мхитарян, Димарко (64 Карлос Аугусто); Лаутаро Мартинес, Тюрам (64 Арнаутович)

Милан: Менян; Калабрия (77 Флоренци), Кяер, Тиау, Тео Ернандес; Лофтъс-Чийк (86 Муса), Крунич, Райндерс (77 Окафор); Пулишич (55 Чуквуезе), Жиру (77 Йович), Леао