Добри новини за Интер. От клуба са намалили загубите до 85 млн. евро в рамките на сезон 2022-23. Бордът на директорите на нерадзурите одобри проекта на финансов отчет за финансовата 2022-23 година. Документът ще бъде внесен за одобрение на Общото събрание на акционерите на клуба, което ще се проведе в края на октомври.

С официално изявление, публикувано във вторник следобед, нерадзурите изтъкнаха най-подходящите цифри от техния проектофинансов отчет.

„През слънчевата 2023 година мажоритарният акционер предостави нови акционерни заеми на стойност 51 милиона евро и рекапитализира клуба с 86 милиона евро, като продължаващата подкрепа на собствениците доведе Интер до още по-високи нива на представяне. Освен укрепването на първия отбор, мажоритарният акционер продължи да инвестира в инфраструктура и в развитието на клуба на организационно ниво“, се казва в изявление на нерадзурите.

„Клубът записа значително намаление на загубите в сравнение с финансовата 2021-22 година, от 140 милиона евро на 85 милиона евро, отбелязвайки спад от 55 милиона евро. Това се случи благодарение на две неща - намаляване на оперативните разходи, които паднаха от 528 милиона евро на 465,5 милиона евро. Междувременно действията, предприети през трансферния прозорец през лятото на 2022 г., намалиха заплатите на клуба.
Увеличение на приходите от около 60 милиона евро нетно от сделки за играчи, като общите приходи възлизат на 425 милиона евро".

„Приходите от мачовете също допринесоха, тъй като сезонът беше първият от 2020 г. насам, който се игра с напълно отворени врати на стадиона и видяхме, че отборът достигна до финала на Шампионската лига. Благодарение на подкрепата на феновете, които отново помогнаха на Интер да постигне най-високата посещаемост в Италия и да се включи сред най-добрите клубове в Европа, приходите на стадиона надхвърлиха границата от 80 милиона евро, най-високата в историята на клуба. Имаше по-нататъшно увеличение на приходите от аудиовизуални права поради необикновеното представяне в Шампионската лига през миналия сезон.“

След положителните си финансови резултати Интер изключва възможни санкции от УЕФА по отношение на нарушаване на финансовия феърплей: „Финансовите резултати на клуба за 2022-23 ще бъдат оценени от съответната комисия на УЕФА. Клубът счита, че е спазил условията на Споразумението за споразумение и изключва възможността за финансови или спортни санкции във връзка с миналия сезон.

„Върхът на сезон 2022-23 беше изключителната европейска кампания на отбора, която завърши с историческия финал на Шампионската лига, шестият в историята на клуба. През януари и май Интер добави два сребърни предмета към клубния шкаф с трофеи: деветата Купа на Италия и седмата Суперкупа на Италия.”