В тези времена, в които Висшата лига доминира на пазара в Европа, а от Изток се задава нов финансов великан в лицето на Саудитска Арабия, дори само проект за нов договор в Интер заслужава внимание. А проектът е там: Лаутаро завинаги! Завинаги в Интер, защото е добре за всички: за него, за клуба, за феновете, за треньора. Ето защо няма да е изненадващо, ако разговорите за подновяване и подобряване на договора на аржентинеца започнат в рамките на тази година.

Разбира се: настоящият контракт е с краен срок 2026 г., така че Интер няма нужда да бърза. Клубът има поне три други приоритета: Мхитарян, Димарко и Дъмфрис, това ще бъдат следващите три обсъждания за подновяване. Но има желание, след като извънредните ситуации бъдат решени, да започнат разговори с Ел Торо.

Защото зад думите на аржентинеца миналата седмица в Сан Себастиан - "подновяването е тема, която ме интересува" - стои желанието, изразено от играча и неговия антураж за финансово признание, корекция в сравнение с последното споразумение, подписано през октомври преди две години.

И изказването не беше прието по негативен начин от клуба на нерадзурите. Наистина, при първите контакти с Алехандро Камано, агента на Лаутаро, диалогът беше конструктивен. В следващите месеци до края на годината, въпроса ще бъде разгледан по-подробно. На този етап не е редно да говорим за числа. Със сигурност може да се каже, че още днес Лаутаро печели 6 милиона евро нетно плюс бонуси, което е максималният таван, определен от клуба.

Ясно е, че тази цифра ще трябва да бъде коригирана. И има желание на клуба да го направи. Причината не е само играта. Не заради доброто представяне на терена Лаутаро ще получи подобрение на условията. Не само за това. С лентата на ръката аржентинецът събуди и засили чувството за принадлежност към клуба, което беше донякъде изгубено преди това. И този аспект не убягна на ръководството и президента Жан.

Клубът е доволен от начина, по който аржентинецът играе ролята на лидер в съблекалнята, както по отношение на своите съотборници, така и в диалога с клуба. Накратко, не сме изправени пред проблемни взаимоотношения. Следователно е логично да се мисли, че при корекция на заплатата може да се случи и удължаване на срока. Докога? Поне до 2028 г. Това би означавало, че Лаутаро ще остане в Интер поне 10 години. Не са много тези, които са успели да го направят. Последният беше Ханданович, от когото Лаутаро наследи ролята на капитан.

Тогава всичко ще трябва да се мери с пазара, явно. Благоразумието никога не е достатъчно. В края на краищата самият Лаутаро, отново в Сан Себастиан, добави едно "никога не се знае" по отношение на бъдещето. Но той и Интер имат връзка, която не е погрешно да се определи като симбиоза. Взаимоотношения, които се отразяват добре и на терена. Няма Интер без Лаутаро.

Аржентинецът ще изиграе седми пореден мач като титуляр тази вечер срещу Сасуоло. Индзаги никога не се е отказвал от него в титулярния си тима. Ще дойде и денят, когато той ще започне на пейката, кой знае, може би още в събота в Салерно. Но Бика е твърде важен, за да мисли, че може Интер да се справи без него сега, на Сан Сиро, пред феновете си, с план да се откъсне пред останалите в класирането.