Шампионът Ювентус победи с 1:0 големия си съперник Интер в Дерби д’Италия. Мачът от 23-ия кръг на Серия "А" беше блестящ, благодарение на отличната игра на двата колоса.

Първото полувреме беше изпълнено с куп напечени положения пред двете врати и мина на един дъх. "Бианконерите" нацелиха греди чрез Пауло Дибала и Миралем Пянич, докато мерникът на футболистите на миланци изневеряваше.

Когато ударите им бяха точни пък най-добрият вратар на планетата Джанлуиджи Буфон с хладнокръвни намеси спасяваше. Така се стигна до 44-ата минута, когато Хуан Куадрадо с безпощаден изстрел не остави шансове на Самир Хаданович, за да донесе успеха за Юве.

След почивката Дерби д’Италия имаше съвсем друго лице – тактическо надлъгване типично по италиански, което обаче не отне нито грам от блясъка на сблъсъка за любителите на този стил игра. В 80-ата минута пък напрежението взе връх и напускащият Стефан Лихтщайнер изглеждаше меко казано недоволен и каза нещо в лицето на Макс Алегри, най-вероятно остра реплика.

С успеха Юве събра 54 точки и гледа все по-сериозно към рекордна шеста поредна титла, докато Интер допусна първа загуба от над месеца и се смъкна на 5-то място с 42 т., на 5 т. от място в Топ 3.


Треньорът на "старата госпожа" Макс Алегри не изневери на схемата, която използва в последните три мача – 4-2-3-1. Зад централния нападател Гонсало Игуаин действа триото Марио Манджукич, Пауло Дибала и Хуан Куадрадо, а Клаудио Маркизио, който имаше мускулна контузия, отново седна на пейката.

Наставникът на "нерадзурите" Стефано Пиоли пък изненадващо смени тактиката и се спря на 3-4-2-1. Възстановеният Гари Медел започна като централен защитник, Антонио Канрева и Данило Д’Амброзио сноваха по двете крила.

Първото опасно положение се откри още във 2-ата минута на мача. Лихтщайнер навлезе в наказателното поле и центрира на далечната греда към Манджукич, който свали с глава за Дибала. От непосредствена близост аржентинският техничар стреля със странична ножица, но Ханданович показа изключителна класа и изби.

В следващите минути играта беше много динамична, като шампионите диктуваха събитията на терена, докато Интер разчиташе на дълбока преса, но не стигаше до удари към Джанлуиджи Буфон.

След малко повече от 10 минути игра Дибала се отличи с ново гениално отиграване. Той получи на границата на пенална, с фалцов удар насочи кълбото точно към сглобката на вратата и гредата се оказа пръв помощник на Ханданович.

"Нерадзурите" създадоха първата си опасност в 18-ата минута. След центриране от корнер се получи разбъркване, при което Роберто Галярдини се възползва от лошо изчистване на Стефан Лихтщайнер и засече от воле, но сантиметри не му достигнаха, за да разпечата Буфон. 4 минути по-късно гостите пропуснаха нов шанс за гол.

Жоао Марио беше намерен пред наказателното поле, залъга, че ще подава на непокрития Антонио Кандрева и стреля мощно, но покрай дясната греда. След почти половин час игра Галярдини надскочи Алекс Сандро, засече с глава, но Буфон беше на мястото си и улови.

Юве отговори малко по-късно чрез страхотен пробив на Алекс Сандро, който намери Игуаин на чиста позиция, но изстрелът на аржентинския голаджия не беше добър и излезе в аут. Дерби д’Италия продължи да бъде двуостро и в 37-ата минута Буфон спаси удар с глава на Перишич, след което Мауро Икарди имаше неоснователни претенции за дузпа.

В следващата атака Куадрадо пусна брилянтно центриране към далечната греда, където Манджукич изскочи от втора позиция, но сантиметри го разделиха от гола. Напечените моменти следваха един след друг и после Икарди пробва шут от малък ъгъл, който излезе в аут.

В самия край на полувремето домакините спечелиха фаул на ъгъла на наказателното поле. Миралем Пянич отправи страхотен удар, който Ханданович изби с върха на пръстите, след което гредата му помогна. При последвалия корнер обаче резултатът беше открит. Получи се разбъркване, от което кълбото попадна в Хуан Куардадо и той с бомбен удар матира вратаря на Интер за 1:0!

В 54-ата минута Ханданович спаси гостите от сигурна загуба. Игуаин с пас като по учебник намери непокрития Пянич, който стреля от движение, но словенецът със сетни сили успя да избие. След почти час игра Пиоли взе мерки и направи двойна смяна в опит да предотврати загубата. Марсело Брозович и Кандрева напуснаха терена, а на тяхно място в игра се появиха Жорфи Кондогбия и Едер.

В следващите минути опасните положения станаха рядкост, а в 64-ата Интер поиска нова дузпа за блъскане срещу Данило Д’Амброзио, който пробва задна ножица, но Никола Рицоли отново остана безмълвен. В 71-ата минута и Макс Алегри предприе промяна, сменяйки голмайстора Куадрадо с Клаудио Маркизио, с което спецът целеше да заздрави халфовата линия.

В 77-ата минута Игуаин беше изведен и шутира от движение, но Ханданович се беше пласирал отлично и отново отрази. 5 минути по-късно Юве отново промени схемата си, минавайки на 3-5-2 със смяната Даниеле Ругани вместо Дибала. Това обаче по никакъв начин не намали офанзивната мощ на шампионите и в 87-ата минута Ханданович отново спаси Интер след удар с глава на Игуаин, насочен точно под горната греда.     

В 93-ата минута Интер спечели корнер, Ханданович се включи в атака, но и това не помогна. После Перишич получи директен червен картон за репликиране срещу съдията и мачът свърши.

Ювентус – Интер 1:0

Голмайстор: 1:0 Куадрадо (44)

Ювентус: Буфон, Киелини, Бонучи, Лихтщайнер(80-Алвеш), Сандро, Кедира, Пянич, Куадрадо (71-Маркизио), Дибала (84-Ругани), Манджукич, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Интер: Ханданович, Миранда, Медел, Мурийо, Д’Амброзио, Кандрева (58-Едер), Галярдини, Брозович (58-Кондогбия), Марио (79-Паласио), Перишич, Икарди
Треньор: Стефано Пиоли

Торино, ст.: "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Никола Рицоли
Жълти картони: Пянич, Манджукич, Куадрадо, Кедира, Киелини (Ювентус); Кандрева, Медел, Ханданович (Интер)
Червен картон: Перишич 94’ (Интер)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/awLTnoeDl6M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>