Лацио спечели Суперкупата на Италия, след като победи по изключително драматичен начин шампиона Ювентус с 3:2.

В големия герой за "орлите" се превърна Чиро Иммобиле, който вкара  два гола във вратата на Джанлуиджи Буфон. Той се разписа във всяко едно от полувремената, за да даде преднина от 2:0 на римляните (32, 54-д). В заключителните минути "старата госпожа" възкръсна и Пауло Дибала в 85-ата минута намали на 1:2, а в 91-ата вкара и дузпа за 2:2! В последните секунди обаче Алесандро Мурджия донесе трофея за Лацио.

 По този начин "бианконерите" за втори пореден път пропуснаха да грабнат отличието, след като преди това загубиха от Милан след дузпи. Лацио пък отмъсти на Юве за предните две поражения за Суперкупата, съответно с 0:4 и 0:2. Като цяло торинци се представиха безобразно във всички фази, най-вече в защита, което беше основното им оръжие по време на тоталната доминация на Апенините през последните шест години.


Треньорът на Юве Макс Алегри не заложи на нито едно ново попълнение в стартовия състав. Най-известните имена Диего Коста и Федерико Бернардески седнаха на пейката, а Хуан Куадрадо започна мача. Противно на очакванията пък Меди Бенатия излезе титуляр, а опитният Андреа Бардзали игра като десен защитник. Привлеченият от Ливърпул Лукас Лейва излезе за Лацио от 1-ата минута, в предни позиции действаха Чиро Иммобиле, Луис Алберто и Сенад Лулич.

"Бианконерите" създадоха опасно положение още в 3-ата минута, когато Сандро проби по лявото крило и пусна пас точно пред вратата, където връхлитащият Куадрадо засече, но вратарят изби. Шампионите продължиха с натиска и малко по-късно Стракоша спаси и далечен изстрел на Игуаин. Постепенно Лацио изнесе играта в по-предни позиции и удар на Алберто от 25 м профуча покрай целта.

После играта се успокои, като направи впечатление, че Киелини се наемаше да изнася да топката, когато тя беше пред наказателното поле на Буфон. Преди с тази задача се нагърбваше преминалият в Милан за 40 млн. евро Бонучи, който често залагаше на дълги подавания. След половин час игра Милинкович-Савич отправи истински снаряд, който мина над горната греда.

Секунди след това римляните откриха резултата. Иммобиле беше изведен очи в очи с Буфон и капитанът на Юве го спъна. Главният съдия Давиде Маса без да се замисля посочи бялата точка. Зад топката застана потърпевшият, който стреля в долу вляво, легендарният вратар хвана ъгъла, но милиметри го разделиха от топката, която премина голлинията за 1:0!

В 35-ата минута две брилянтни намеси на Буфон предотвратиха второ попадение във вратата му. Първо Лейва излезе сам срещу него, но ветеранът спаси, след което Баста направи добавка с шут точно под горната греда, но отново капитанът на Юве беше на мястото си.

Второто полувреме започна с натиск на торинци, но в 54-ата минута Лацио поведе с 2:0, след като Пароло центрира в наказателното поле, където Иммобиле надскочи Бенатия и с глава преодоля Буфон. Това накара Макс Алегри да вземе мерки и той извърши двойна смяна – Де Шилио и Коста смениха съответно Бенатия и Куадрадо.

След час игра Иммобиле можеше да стигне до хеттрик, но добрата намеса на Буфон предотврати пълен срам за Ювентус. В 65-ата минута "бианконерите" можеха да намалят изоставането си, но шутът на Пянич от фаул не попадна в целта. По-късно и Коста стреля, но право в ръцете на Стракоша.

В 85-ата минута Юве се върна в мача, след като спечели фаул на около 25 м от вратата. Зад топката застана Дибала, който с изпълнение като по учебник матира вратаря за 1:2! В 91-ата минута драмата стана пълна. "Черно-белите" спечелиха дузпа за нарушение на Мурджия срещу Сандро и зад топката застана новият №10 на шампионите. Аржентинският техничар показа здрави нерви и с хладнокръвно изпълнение изравни за 2:2!

Лацио обаче не се продаде и в 94-ата минута Лукаку беше изведен по левия фланг и пусна към Мурджия на точката за дузпата, който с едно докосване връчи трофея на Лацио!
 
Ювентус – Лацио 2:3

Голмайстори: 0:2 Иммобиле (32-д, 54), 1:2 Дибала (85, 91+д), 2:3 Мурджия (94)

Ювентус: Буфон, Бардзали, Бенатия (56-Де Шилио), Киелини, Сандро, Кедира, Пянич, Куадрадо (57-Коста), Манджукич (72-Бернардески), Дибала, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Лацио: Стракоша, Уолъс, Де Фрай, Раду, Баста (74-Марусич), Пароло, Лейва (80-Мурджия), Алберто, Лулич (74-Лукаку), Милинкович-Савич, Иммобиле
Треньор: Симоне Индзаги

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Давиде Маса
Жълти картони: Буфон, Манджукич, Пянич (Ювентус); Лейва, Лулич, Пароло, Иммобиле (Лацио)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/S5ZbBzwnEp4?ecver=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>