Световната футболна централа ФИФА продължава битката си за изкореняване на расизма от играта. След последното си заседание организацията предприе промени, които да защитават още по-добре правата на играчите, пише "Дневник".

Преди началото на новия сезон ФИФА е предприела промени в своя Дисциплинарен кодекс. В него минималното наказание за футболист, който е обидил свой съперник на расистка основа, е увеличено до 10 мача.

"Дисциплинарната комисия на ФИФА разрешава на играч, който е потърпевш, да бъде страна в производствата и да прави изявления", се казва в изявление на ФИФА.

Досегашните мерки и подходът на ФИФА беше подложен на много критики в последните години. Организацията дори беше считана за прекалено снизходителна към случаи на расизъм. 

През миналия сезон Интер, Лацио и Каляри се отърваха от наказания след случаи на обиди на расистка основа към Калиду Кулибали, Тимуе Бакайоко и Мойс Кийн.

Наказанията за клубовете, чиито привърженици обиждат играчи, също са увеличени. "За първо провинение на съответната асоциация или клуб ще бъде налагано наказание за един мач и глоба от поне 20 хиляди франка (18 хиляди евро)", добавя ФИФА. Съдиите вече ще имат разрешение и да прекратяват мачове.