Испанският шампион Барселона дълго време минаваше за фаворит за подписа на Матайс де Лихт, но холандецът в крайна сметка се озова в Ювентус. 

Днес сделката беше обявена официално, а вестник "Марка" изброи седемте причини, поради които "лалето" така и не "цъфна" на стадион "Ноу Камп".

1. Заплатата му
Барселона изобщо не успя да покрие финансовите изисквания на 19-годишния доскорошен капитан на Аякс. Неговият импресарио Мино Райола поиска годишна заплата в размер на 12 милиона евро и моментално е получил отговор "не".

2. Комисионата за Райола.
С него не се работи лесно, особено когато става дума за личния му бонус от всяка сделка. "Блаугранас" не са били готови да платят искания от Мино процент.

3. Барса има много централни защитници
Де Лихт не е бил искан на всяка цена, защото на този пост в Барса играят Жерард Пике, Самюел Юмтити, Клеман Ленгле и Жан-Клер Тодибо. Сега последният ще получи и повече игрови минути, тъй като минава за един от най-големите таланти.

4. Има какво да подобрява
Де Лихт е безспорно голям талант, но има какво да подобрява в играта си. Затова и шефовете на испанския колос са решили, че тази сделка няма да бъде форсирана с цената на всичко. Клубът ще направи нов опит след години.

5. Копнежът
Матайс така и не показа, че сърцето му крещи "Барса". Какъвто беше случаят с новия халф на каталунците Френки де Йонг. Де Лихт минаваше като цветарка всеки ден в новинарския поток и беше свързван с 6-7 клуба. 

6. Сделката за Неймар
Барса няма безкрайна каса и ще има нужда от свежи пари, ако иска да си върне Неймар. Да се лишиш от кариоката заради Де Лихт... В Барса са преценили, че това би било голяма грешка.

7. Златното момче 2018
При връчването на наградата в Торино Матайс веднага е бил "обработен" от шефовете на Ювентус. Първият контакт е бил направен рано-рано и "бианконерите" са били най-настоятелни в следващите месеци.