Бившият президент на италианския хегемон Ювентус – Джовани Коболи Джили, направи интересно разкритие относно скандала от 2006 г. "Калчополи", след който "бианконерите" бяха изхвърлени в Серия "Б".

Той заяви, че тогавашното ръководство на Интер е скрило папки с веществени доказателства. "Присъдата беше смъртна. Пратиха Юве във втора дивизия с минус 30 точки. Обжалвахме и успяхме да ги докараме на минус 8. Когато се изправихме пред съда, процесът се базираше на купчина папки, но тези на Интер изчезнаха. Години по-късно беше решено да се заведе дело за изчезнали веществени доказателства, но "нерадзурите" се позоваха на изтекла давност. Явно в документите е имало нещо много сериозно, за да изчезнат безследно от процеса. Сегашното ръководство предприе редица ходове да изчисти името на клуба, но без успех", заяви Джили, цитиран от Tuttojuve.com.

Припомняме, че това не е първото обвинение срещу Интер за скалъпен скандал. Още през 2009 г. бившият нападател на "синьо-черните" Кристиан Виери разбуни духовете с думите, че от "Джузепе Меаца" са изфабрикували "Калчополи", за да спечелят Скудетото.

"Всички играчи на Интер бяхме накарани да подпишем контракти с "Телеком", за да можем да бъдем под абсолютен контрол на Масимо Морати и да си държим устите затворени. Всички знаехме за плана на президента да отстрани Ювентус и Милан. Аз обаче бях най-зорко шпиониран, тъй като съм доста приказлив", разкри тогава Виери.

След края на "Калчополи" веднага се появиха тези, че всичко е било инсценирано от Морати и шефа на "Телеком" Гуидо Роси, който по онова време беше в ръководството на италианската футболна централа. Твърденията обаче не бяха взимани насериозно, тъй като бяха изказвани от тифози на Юве.

Виери пък е единственият човек, свързан с Интер, който е заявявал, че скандалът тогава е бил нагласен. Ефектът върху Серия "А" след "Калчополи" се усеща и до ден днешен. Освен Юве, наказания бяха наложени още на Милан, Лацио, Фиорентина и Реджина, които започнаха следващия сезон в елита на Ботуша с минусови точки.