Бившият полузащитник на италианския хегемон Ювентус Клаудио Маркизио си припомни някои от славните мигове и големите разочарования в състезателната си кариера. Бившият италиански национал даде пресконференция, на която потвърди за раздялата с футбола.


"Спечелих много трофеи, осъществих мечтата си да играя футбол и сега дойде време да си тръгна. През последните месеци главата ми си работеше както преди, но тялото не ме слушаше вече. Мога да играя и до 40 години, но трябва да пазя репутацията си", каза Маркизио.

"Съжалявам, че не успях да спечеля Шампионска лига с Юве и Евро 2012 с Италия. Това се двете големи разочарования в моята кариера. Много ми се иска да преиграем финала в Шампионска лига срещу Барселона през 2015 година. Даже не целият мач, а само второто полувреме. Едни от най-паметните моменти са мачовете с Юве в Серия Б. Останахме само бойци, които не напуснаха отбора в този труден момент и спечелиха първенството във втория ешалон. Не се интересувах в коя дивизия играе Юве, исках просто да нося тази фланелка", разказа Маркизио.

33-годишният Маркизио спечели 7 титли с Юве, 4 Купи на Италия и 3 Суперкупи. Той е юноша на торинци и почти цялата му кариера мина с "черно-белия" екип. Единствено като млад беше даден под наем за един сезон в Емполи (2007/08), а през миналата кампания носи екипа на Зенит Санкт Петербург, след като напусна Торино.

Маркизио има над 300 мача за "бианконерите" във всички турнири, но честите контузии го спряха от още по-славна кариера. През годините Манчестър Юнайтед и Челси опитваха нееднократно да го привлекат, но белият дроб на "Старата госпожа", както го наричат в Юве, остана верен на родния си клуб.

Още по темата: Недвед: Серия "Б"? Играх за Юве и това нямаше значение

Колкото до Серия "Б", той остана в отбора след скандала Калчополи, който, според мнозина на Ботуша, беше нагласен, за да се отслабят грандовете Юве и Милан. От големите звезди не си тръгнаха Алесандро Дел Пиеро, Павел Недвед, Джанлуиджи Буфон, Давид Трезеге и Мауро Каморанези , които завинаги намериха място в сърцата на тифозите. Младият тогава Джорджо Киелини също остана, както и Себастиан Джовинко.

В официалната страница на италианския хегемон във Фейсбук не пропуснаха да отдадат почит на Маркизио със специално видео на един от емблематичните си футболисти през новия век. 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJuventus%2Fvideos%2F981483615520522%2F&show_text=0&width=476" width="476" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>