JuventusBulgaria.com стартира рубрика „Легендите на Ювентус“, в която веднъж седмично ще Ви представяме материал посветен на легенди на Ювентус. Ще започнем с първото магическо трио на клуба, а именно Джанпиеро Бониперти – Джон Чарлс – Омар Сивори в две части.

 

  • Началото

Годината е 1957 г., а и в този период, както и до днес, Ювентус е най-титулуваният италиански отбор с 9 шампионски титли в Калчото. Отборът обаче не е печелил титлата от 1952 г, и се търси промяна. Тя първо идва две години по-рано с назначаването на Умберто Аниели (бащата на сегашния президент на Ювентус Андреа Аниели) за президент на клуба. Умберто е избран категорично за новия президент на клуба, заменяйки триото Ернико Кравери, Нино Кравето, Марсело Джустиани. Преди това на поста е бил и Джани Аниели, но той решава да се оттегли малко по-късно и да постави начело на клуба своя брат, който ще може да се отдаде изцяло на работата . Любопитен факт е, че Умберто Аниели е най-младият президент на Ювентус едва на 21-годишна възраст, когато поема поста.

Така след сезон 1956/57, в който Ювентус завършва на незавидното 9-то място, е решено тимът да се подсили с класни чужденци, които да вдигнат нивото на отбора и той отново да стане шампион. Така през лятото на 1957 в клуба са привлечели уелсецът Джон Чарлс и аржентинецът Омар Сивори. Друга важна и доста основна промяна е привличането на нов треньор, това е югославянинът Любиша Брочич, който идва от ПСВ Айндховен. Той заменя Теобалдо Депетрини, който изкарва едва няколко месеца на поста, а в периода 1951 – 1957 са сменени общо шест треньора.

Джон Чарлс пристига от английския Лийдс, след като става голмайстор на тима и отборът завършва на осмото място в Първа английска дивизия. Трансферът му струва на Ювентус 65 000 паунда, което по това време е рекорд в британския футбол. Освен това трансферът е коментиран много, защото един от малкото, при които британски футболист преминава в чуждестранен клуб. Чарлс записва впечатляваща статистика през 1955-1956 като играе в 41 двубоя и бележи 39 пъти. За него се твърди, че е бил много здрав физически, но въпреки това той не е разчитал само на физиката си, а е бил и много техничен.

Омар Сивори е трикратен шампион на Аржентина с Ривър Плейт, а в предния сезон е станал шампион за трети пореден път, реализирайки 10 гола в 23 двубоя за „милионерите“. Ювентус влиза в битка с Интер за подписа на аржентинеца, но я печели след като го купува за 100 000 евро сегашна сума, което е абсолютния рекорд в световния футбола тогава. Ненавършил 22 години Сивори пристига в Италия. Аржентинската футболна федерация обаче изключва от националния отбор завинаги Сивори заради трансфера, както и сънародниците му и съотборници в национални отбор Антонио Анхелино, който отива в Интер и Умберто Маскио, който се присъединява към Болоня. Така Сивори не успява да играе на Световното първенство през 1958 г. и повече не облича екипа на Аржентина заради забраната. Сивори е бил като същински голов хищник пред наказателното поле.

Третият от това знаменито трио е Джанпиеро Бониперти, тогавашният капитан на Ювентус. Бониперти е в клуба от 1946 и e шампион с тима през 1950 и 1952. През изминалия сезон, както вече стана ясно, Ювентус завършва на нетипичното 9-то място, а Бониперти вкарва 6 гола в 31 двубоя и тогава се прави промяна, той вече става плеймейкър и основен мотор на звездното трио. Ролята му става да изработва головете на Чарлс и Сивори, нещо с което се справя страхотно в следващите години.

 

  • Първият сезон и първата звезда на фланелките

През сезон 1957-1958 в Серия „А“ фаворит за трофея е Милан. Тимът е шампион от предната кампания, а освен това е играл и финал срещу Реал Мадрид в турнира за Купата на европейските шампиони. Ювентус обаче не мисли така, а първият мач за сезона е тежък, но дава нужния ефект, след като Верона е победен с 3:2 в Торино. Именно това е първият мач, в който звездното трио бележи първите си голове в първия си официален мач заедно. Бониперти открива в 11-та минута, Сивори удвоява в 28-та минута, а Чарлс в 58-та минута бележи трети гол. Умберто Аниели е доволен и предусеща, че е направил правилния избор. До шестия кръг Ювентус е без загубена точка, тогава тимът прави 1:1 като гост на Милан, а попадението за Юве реализира Сивори. На стадио „Комунале“ в следващия кръг идва Интер, който е победен с 3:1, головете са пак на триото – два на Чарлс и един на Сивори. Конкуренти на „бианконерите“ през този сезон са отборите на Фиорентина и Падуа. Падуа е победен в Торино, като гост се стига до равенство, а Фиорентина е един от двата отбора, които Юве не успява да победи през сезона: загуба като гост и равенство като домакин. Тимът губи и два пъти от Наполи. Ювентус обаче няма проблем с шампионската титла и печели с разлика от 8 точки пред втория Фиорентина.

Юве завършва с 51 точки при 23 успеха, 5 равенства и 6 загуби, а с помощта на звездното трио тимът реализира 77 попадения, като повече от половината са на Чарлс-Сивори-Бониперти. Допуснатите голове са 44. Фиорентина остава на второто място с 16 победи, 11 равенства, 7 загуби и 43 точки при голова разлика 56:36. Това е 10-та титла за Ювентус в историята и първата звезда е сложена на екипите, а тимът печели и квота за Купата на европейските шампиони, което е дебют за Юве в евротурнирите. Както е известно през 1950 и 1952, когато тимът става шампион, все още няма европейски клубни турнири. Остава горчилка от турнира за Купата на Италия. Ювентус печели убедително групата си с Торино, Биелзе и Про Верчели без загуба, в четвъртфиналите Сампдория е победен с 3:2 след продължение. Тимът губи от бъдещия победител в турнира Лацио на полуфиналите с 0:2. В мача за третото място срещу Болоня се стига до голяма драма 3:3 в редовното време, 4:4 след дузпи и победителят трябва да бъде определен чрез жребий, който се усмихва на Болоня и така Ювентус завършва четвърти в турнира.

Джон Чарлс става голмайстор на Серия „А“ през сезона с 28 попадения, общо във всички турнири играе в 38 двубоя и бележи 29 попадения. Омар Сивори играе в 40 мача и бележи 31 гола, като става голмайстор на отбора във всички турнири с 22 гола в първенството и 9 в турнира за Купата. Бониперти е 40 двубоя и 9 гола. Общият брой на головете от звездното трио е 69, а през сезона Ювентус реализира 99 попадения.

 

  • Купа и за първи път в тройката за Златната топка

Следващият сезон 1958/59 започва ударно за Ювентус, а дебют в евротурнирите е повече от перфектен. На „Комунале“ Сивори реализира хеттрик срещу австрийския шампион Венер Спорт Клуб и победата с 3:1 е чудесен дебют в КЕШ. Реваншът обаче е кошмарен, загуба с 0:7 в Австрия и тимът отпада още в първия кръг. В първенството нещата за Юве също не са толкова добри, като през изминалия сезон. Тимът стартира с 0:0 като гост на СПАЛ, следва добра серия от победи, но тежка загуба от Рома, драматична загуба от Милан и голово равенство с Фиорентина губят точки още до осмия кръг. Слабото начало коства поста на Любиша Брочич, който е заменен от Теобалдо Депетрини. Звездното три обаче отново е на ниво. Чарлс реализира 24 попадения в 35 двубоя, Сивори се отчита с 23 гола в 29 срещи, а Бониперти е с 40 двубоя и 9 гола. Ювентус завършва четвърти с 42 точки при 16 успеха, 10 равенства, 8 загуби и голова разлика 74:51. Шампион става Милан с 52 точки, а пред Ювентус остава още Интер и Фиорентина.

Въпреки това с такова звездно трио няма как да се мине без трофей. Тимът печели Купата на Италия. Трофеят е много значим, защото до този момент е с едва две купи – 1938 г. и 1942 г. При нов формат вече само на директна елиминация Ювентус отстранява Александрия, Фиорентина и Дженоа, за да стигне до финала. Доста впечатляваща е победата над Александрия с 6:2, в която хеттрик вкарват Сивори и Чарлс. Финалът се играе в Милано и е срещу Интер. Победата на „бианконерите“ е категорична – 4:1 с попадения на Чарлс и Сивори, а два гола отбелязва Серджо Червато. Така Ювентус печели първата си Купа на Италия от 1942 г. Чарлс и Сивори пък вкарват 10 от 16-те гола на тима в турнира. Джон Чарлс  става първият футболист на Ювентус попаднал в топ 3 в класацията на Златната топка. Той завършва на трето място, като втори е Раймон Копа от Реймс, а Алфредо Ди Стефано от Реал Мадрид печели отличието.

Очаквайте следващата седмица във вторник, как продължи представянето на звездното трио и кой от триото стана първият играч на Ювентус носител на Златната топка.