Капитанът на италианския хегемон Ювентус Джорджо Киелини и голямата звезда на отбора Кристиано Роналдо са изиграли ключови роли за решението на футболистите да намалят заплатите си.

В Торино се съгласиха на този ход заради пандемията от коронавирус, която блокира света. Благодарение на тази мярка, "Старата госпожа" ще спести 90 милиона евро, тъй като играчите се отказват от 4 месечни възнаграждения.

Заплатите за два месеца и половина ще бъдат възстановени на състезателите след 1 юли тази година, което означава, че напрактика те се отказват от заплата и половина. Това обаче ще позволи на клуба да приключи финансовата година на 30 юни с далеч по-добър баланс.

И в преговорите с футболистите на Юве най-дейно участие са вземи именно Киелини, който е магистър по икономика, и Роналдо. Той взима най-голямо възнаграждение – 31 млн. евро на сезон, което означава, че ще изгуби и най-голяма сума. Кристиано обаче се е съгласил пръв на предложението, което е повлияло и на останалите футболисти, пише La Gazzetta dello Sport.

Други двама от големите лидери на "Старата госпожа" – легендата Джанлуиджи Буфон и Леонардо Бонучи, също са дали пример, като са били едни от първите, които са подписали анексите.

Постъпката на Киелини пък се смята за генерална репетиция за шефски пост в Юве, след като приключи кариерата си.