Хегемонът Ювентус спечели деветата си поредна титла на Италия, след като победи с 2:0 Сампдория у дома в мач от 36-ия кръг на Серия "А".

Головете вкараха Кристиано Роналдо и Федерико Бернардески, а с попадението португалската звезда влезе в историята на "бианконерите".

Той има 31 точни изстрела през сезона в калчото и стана едва вторият футболист на "черно-белите", с толкова голове в една кампания. Пред петкратния носител на Златната топка е единствено Фелис Борел, който през сезон 1933/34 се е разписал 32 пъти.

Кристиано можеше да изравни постижението, но в самия край на мача изпусна дузпа. Роналдо все пак може да надмине Борел в мачовете срещу Каляри в Сардиния и Рома в Торино. Маурицио Сари пък се превърна в най-възрастният треньор, който печели Скудетото – 61 години и 6 месеца.

Иначе Юве отново не впечатли с представянето си и гостите имаха отлични положения за гол, които пропиляха. Те отправиха общо 13 удара към Войсчех Счесни, 8 от тях бяха точни.  В класирането "моряците" остават на 14-то място с 41 точки.


Данило започна титуляр за Юве, а Хуан Куадрадо беше предпочетен пред Федерико Бернардески и Дъглас Коста за партньор на Пауло Дибала и Кристиано Роналдо в атака. След наказание се завърна Леонардо Бонучи, Блес Матюиди и Миралем Пянич стартираха за сметка на Родриго Бентанкур и Аарън Рамзи, които започнаха от 1-ата минута в последните две срещи.

На резервната скамейка за Юве беше Гонсало Игуаин, който не е напълно възстановен от контузия. Клаудио Раниери изненадващо заложи на 3-5-2, като в защита действаха Мая Йошида, Лоренцо Тонели и Юлиан Шабо. Атаката на Сампдория поведоха Гастон Рамирес и опитният Фабио Куалярела.

Първото положение изненадващо беше за гостите. Още в 4-ата минута Гастон Рамирес засече с глава от чиста позиция, но Войсчех Счесни беше заел отлична позиция и улови. После Юве натисна и Кристиано Роналдо получи подаване в наказателното поле и стреля, но защитник блокира удара.

В 22-ата минута Клаудио Раниери направи принудителна смяна. Юлиан Шабо напусна заради контузия, но на мястото на защитника изненадващо се появи Мехди Лериш, който е офанзивен футболист. По-късно и Данило напусна терена. Бразилецът и Рамирес си сблъскаха главите, след което докторите прецениха, че е по-добре защитникът на Юве да излезе от игра. Място му зае Федерико Бернардески, което означаваше, че Хуан Куадрадо отново се връща в отбрана.

И това не раздвижи играта на Юве в предни позиции, а Сампдория продължаваше да трупа опасните положения на своя сметка. В 35-ата минута Фабио Куалярела потърси близкия ъгъл на Счесни, но вратарят отново спаси. 180 секунди по-късно Куадрадо допусна ужасяваща грешка в защита, Якуб Янкто проби по фланга и намери Куалярела на чиста позиция. Ветеранът обаче не успя да стреля силно и Счесни се намеси спокойно.

5 минути преди края на полувремето и Пауло Дибала напусна заради контузия. На негово място Маурицио Сари заложи на Гонсало Игуаин. После шут на Кристиано Роналдо излезе в аут, а в 43-ата минута Емил Аудеро показа класа. Португалската звезда намери Бернардески с едно докосване и той насочи топката точно под напречната греда. Вратарят на Самп обаче изби.

В края на 6-минутното продължение на първото полувреме Юве поведе чрез заучено положение от фаул. Миралем Пянич залъга, че ще стреля, но пусна пас по земя към Роналдо. Петкратният носител на Златната топка засече от движение и прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл за 1:0!

Втората част започна с няколко отлични положения за "моряците". Първо Янкто центрира отляво, Мехди Лерис изпревари Алекс Сандро и засече, но на милиметри от страничната греда. По-късно Рамирес завъртя топката коварно от фаул, но Счесни плонжира и изби в корнер. След неговото изпълнение Лоренцо Тонели се измъкна от Матайс де Лихт и стреля, но и той не уцели вратата от чиста позиция.

Сампдория продължи да натиска и в 56-ата минута Счесни отрази хубаво изпълнение с глава на Рамирес. След час игра Юве пропусна отлична възможност да удвои преднината си при бърза контра. Адриен Рабио открадна топката в центъра на терена, напредна и намери Роналдо в наказателното поле. Кристиано заложи на силата, но Аудеро се беше пласирал отлично и изби.

В 67-ата минута "бианконерите" вкараха втори гол и бяха на крачка от девета поредна титла. При нова контра, Роналдо стреля и вратарят на Сампдория изби. Топката обаче попадна право в Бернардески, който нямаше как да сбърка – 2:0! До края Счесни с фамозна намеса отчая Куалярела, а Мортен Торсби беше изгонен от игра за втори жълт картон.

В 88-ата минута Фабио Депаоли спъна Сандро в наказателното поле, но Кристиано уцели горната греда от последвалата дузпа.  

Ювентус – Сампдория 2:0

Голмайстори: 1:0 Роналдо (45+7), 2:0 Бернардески (67)

Ювентус: Счесни, Данило (29-Бернардески), Бонучи, Де Лихт (78-Ругани), Сандро, Матюиди, Пянич (78-Бентанкур), Рабио, Куадрадо, Дибала (40-Дибала), Роналдо
Треньор: Маурицио Сари

Сампдория: Аудеро, Шабо (22-Лериш), Йошида, Тонели, Депоали, Линети, Янкто (73-Габиадини), Торсби, Ауджело, Рамирес, Куалярела
Треньор: Клаудио Раниери

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Франческо Фурно
Жълти картони: Пянич, Бернардески (Ювентус); Линети, Тонели, Янкто, Депаоли (Сампдория)
Червен картон: Торсби 77’ (Сампдория)