Рома помрачи празненствата на Ювентус по случай деветата поредна титла, след като се наложи с 3:1 в мач от последния 38-ми кръг на Серия "А", игран в Торино.

Шампионите поведоха в 5-ата минута чрез Гонсало Игуаин, но в средата на първото полувреме Никола Калинич изравни. После Диего Пероти (44-д, 52) наниза два гола, с което "бианконерите" допуснаха първа домакинска загуба през сезона и общо 7-ма.

"Вълците" постигнаха първи успех като гост на Юве в калчото от 2010 година насам и сложиха край на серията си от 9 поредни загуби на този стадион. Торинци завършиха сезона с 83 точки, което е най-малкият актив по време на доминацията им на Ботуша. Рома пък финишира на 5-то място със 70 т. 


Съставът на Юве беше пълен с играчи до 23 години, които от следващия сезон ще работят под ръководството на легендата Андреа Пирло. Трима от тях започнаха титуляри. Това бяха дебютантът Джанлука Фаброта, Симоне Мураторе и Лука Дзанимакия. Той започна в атака с Федерико Бернардески и Гонсало Игуаин.

Първи минути с екипа на Рома записа 18-годишният Рикардо Калафиори, който покриваше целия ляв фланг в схема 3-4-2-1. Той се превърна в играч №170, който е роден в Рим и дебютира за "вълците". Атаката на гостите поведе Никола Калинич.

Дербито започна отлично за шампионите и още в 5-ата минута резултатът беше открит. Федерико Бернардески центрира от корнер, Адриен Рабио отклони към Гонсало Игуаин, който засече за 1:0!

В 26-ата минута падна нов гол от ъглов удар, но този път беше на сметката на гостите. Диего Пероти намери Никола Калинич, който се извиси над всички и с глава матира Войсчех Счесни за 1:1!

После чудесно попадение от воле на Рикардо Калафиори беше отменен, но по-късно талантът на римляните отново се развихри и този път нямаше какво да спаси Юве. Той навлезе в наказателното поле и Данило го спъна. Главният съдия Джанлука Роки без да се замисля отсъди дузпа, от която Пероти не сбърка и обратът стана факт – 2:1 за Рома!

Малко след подновяването на играта Николо Дзаниоло намери Калинич, който овладя и стреля от въздуха, но Счесни изби топката, която летеше точно под горната греда. После след тежка контузия в игра за Юве се завърна възстановеният Мерих Демирал.

В 52-ата минута гостите поведоха с 3:1! Дзаниоло с невероятен рейд преодоля няколко съперници и с пас като по учебник изведе Пероти. И за него не беше проблем да преодолее Счесни.

След час игра Ювентус можеше да се върне в мача. Високата преса даде резултат, Лука Дзанимакия открадна топката от Калафиори и намери Игуиан. Той върна назад към Аарън Рамзи, но ударът на уелсеца срещна гредата.

В 68-ата минута Пероти се размина с хеттрик, след като финтира двама защитници и стреля, но Счесни плонжира и изби. 10 минути по-късно удар по диагонала на Игуаин излезе в аут. До края не падна нов гол и Рома спечели с 3:1.

Ювентус – Рома 1:3

Голмайстори: 1:0 Игуаин (5), 1:1 Калинич (23), 1:3 Пероти (44-д, 52)

Ювентус: Счесни (72-Пинсолио), Фаброта, Ругани, Бонучи (51-Демирал), Данило, Рабио (51-Рамзи), Мураторе, Матюиди, Дзанимакия, Бернардески (72-Оливиери), Игуиан (79-Вриони)
Треньор: Маурицио Сари

Рома: Фузато, Ибанес (56-Жуан), Фасио, Смолинг, Дзапакоста, Вияр, Кристанте (56-Сантон), Калафиори (60-Перещ), Пероти (73-Клуйверт), Дзаниоло (56-Юндер), Калинич
Треньор: Пауло Фонсека

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Джанлука Роки
Жълти картони: Ругани (Ювентус); Смолинг, Пероти, Кристанте, Фасио (Рома)