През пролетта на 2013-а бе публикувана автобиографията на Андреа Пирло "Мисля, следователно играя". В нея той разочарова онези, които мечтаеха да го видят като треньор: "Не бих заложил нито една стотинка за мое бъдеще на пейката. Тази работа не ме вълнува, трябва да мислиш много, а аз съм уморен".

След като завърши кариерата си, Пирло осъзна, че не може да живее без футбол: "В един момент разбрах, че не мога дори да спя". През есента на 2018-а легендарният халф отиде на треньорски курсове в Коверчано, а през септември 2019-а започна обучение за Pro лиценз. На 31 юли 2020-а Андреа прие предложението на Аниели и пое отбора на Ювентус до 23 години. Само една седмица по-късно Маурицио Сари бе уволнен, а Пирло бе назначен да дърпа юздите на хегемона в италианския футбол. Това ще бъде първата му работа в треньорската професия.

Що за наставник ще бъде 41-годишният бивш полузащитник? Може би нещо средно между Антонио Конте и Пеп Гуардиола. Пирло няколко пъти е казвал, че Конте е най-добрият треньор, с когото е работил в кариерата си на футболист: "Знаех, че е добър, но не можех да си представя, че е велик специалист. Представях си го като харизматичен и решителен човек, но се оказа, че той може да научи на много не само играчите, но и колегите си. Конте не е гуру или магьосник. Но монолозите са му невероятни. Или правите това, което казва, или не играете. Антонио е внимателен към всеки детайл, обяснява грешките в действията и движението. Той е алергичен към грешки - надявам се никога да не намери лекарство за това".

В интервю за La Gazzetta dello Sport Пирло признава, че гледайки Конте, за първи път е помислил да стане треньор. Освен това той допълва, че обича футбола на Гуардиола и вярва, че определението "философ" е комплимент за всеки треньор. 

"Пеп оставя отпечатък върху всеки свой отбор. Той изгражда, оформя, води и се грижи за всички. Прави страхотни тимове. Извежда ги на най-високо ниво, където не всичко се ограничава само до футбола. Златан се опита да го обиди, наричайки го философ. Според мен обаче това е комплимент, защото означава да мислиш, да търсиш знанието, да имаш идеята и да придаваш смисъл на нещата. Пеп използва всичко това във футбола, което е неточна наука. Той постигна успех със силата на работата и мисълта - това не е чудо, а очакван резултат", каза преди време Пирло. А през 2016-а в интервю за Marca заяви: "Гуардиола е номер едно. Уважавам го и му се възхищавам. Имам късмет, че се познаваме и си говорим доста често".

През март 2019-а Пирло обеща, че един ден ще бъде в челната тройка на най-добрите треньори в света. Той признава, че моделът му за игра е "моделът на Пирло" и е вдъхновен от всички треньори, с които е работил: "Ще опитам да взема най-доброто от тях, за да стана перфектният наставник. Предпочитам формацията 4-3-3, защото искам отборът ми да контролира топката и да атакува много. Но схемата не е основното, всичко зависи от играчите. Най-важното е да се използват правилно пространствата и да се приложи ясно идеята за игра. Моят отбор трябва да играе добре, да доминира и винаги да се стреми към победа".

От всичко казано от Пирло през годините се вижда, че той е един от най-добрите в света по отношение на разбирането на футбола. Андреа е готов и уверен. Визията му за футбол не се ограничава само до времето, в което е играл. Постоянно се учи и Ювентус вероятно ще бъде разнообразен. Защото в крайна сметка самият той беше разнообразен играч. Но времето ще покаже дали Маестрото на терена ще се превърне в Маестро и на пейката на Старата госпожа...

Sports.ru
Превод на "Тема спорт"