Рома и Ювентус завършиха наравно 2:2 в голямото дерби от 2-ия кръг на Серия "А", играно на стадион "Олимпико".

Сблъсъкът в Рим беше много напечен и двата отбора получиха по дузпа, които бяха вкарани съответно от Жордан Верету (31’) и Кристиано Роналдо (44’).

После халфът отново даде преднина на "вълците", а в средата на второто полувреме Адриен Рабио беше изгонен за втори жълт картон. Шампионите, обаче не се предадоха и стигнаха до ремито с ново попадение на Кристиано Роналдо.

В класирането Рома спечели първа точка за новия сезон, докато Юве събра 4 т. В следващия кръг римляните гостуват на Удинезе, докато за хегемона на Ботуша предстои ново дерби – домакинство на Наполи. 


Един Джеко поведе атаката на Рома. Босненецът беше пред трансфер в Юве, но считаната за сигурна сделка пропадна. В предни позиции той беше подпомаган от новото попълнение Педро и Хенрих Мхитарян. На скамейката седна Амаду Диавара, заради чието присъствие "вълците" загубиха служебно с 0:3 от Верона (мачът завърши 0:0). Той беше картотекиран в списъка за младежи до 22 г., но игра, въпреки че беше навършил 23 г.

Андреа Пирло този път заложи на 4-4-2, като Джанлука Фработа седна на пейката, а Хуан Куадрадо действа като ляв защитник. Изненадващо завърналият се преди дни Алваро Мората стартира до Кристиано Роналдо, Деян Кулушевски игра по десния фланг. В центъра отново действаха Адриен Рабио и Уестън Маккени.

Първото полувреме в Рим предложи здрава битка за всяка педя терен и две 100%-ви дузпи за игра с ръка, които главният съдия Марко Ди Бело отсъди без грам колебания.

Първото опасно положение в сблъсъка създаде Рома след почти четвърт час игра. Тогава Хенрих Мхитарян с фамозен финт преодоля Леонардо Бонучи и излез сам срещу Войсчех Счесни. Арменецът реши да преодолее вратаря с удар между краката и сбърка, защото полякът спаси.

После Юве изпълни четири корнера за няколко минути и при последния Данило засече с глава, но Антонио Миранте изби. При атаката имаше и засада, която беше маркирана. След половин час игра Адриен Рабио спря шут към Счесни с ръка и Рома получи дузпа. С изпълнението се нае Жордан Верету, който стреля в долния ъгъл. Вратарят докосна топката с върха на пръстите си, но тя се отби в гредата и влезе в мрежата за 1:0!

В самия край на полувремето драмата стана пълна. Кристиано Роналдо подмина като пътен знак Джанлука Манчини и потърси пас. Лоренцо Пелегрини пресече пътя на топката с ръка и Юве също получи дузпа. От нея петкратният носител на Златната топка не сбърка за 1:1!

Но това не беше всичко и в продължението "вълците" отново поведоха. След страхотна контра Мхитарян изведе Верету, който от чиста позиция не сбърка за 2:1!

Пет минути след подновяването на играта Педро опита да изненада Счесни с далечен удар под напречния стълб, но вратарят внимаваше и изби. В 56-ата минута Рома пропусна златен шанс за трети гол. След чудесна атака, Един Джеко получи пас на чиста позиция. Той се справи с Хуан Куадрадо и Джорджо Киелини, но уцели гредата фронтално срещу вратата.

В следващата атака Алваро Мората свали към Роналдо, който засече от воле, но право в ръцете на Миранте. След малко повече от час игра шампионите останаха с човек по-малко на терена, след като Рабио беше изгонен от игра за втори жълт картон. 

В 63-ата минута Джеко отново изпусна чисто положение, след като шутира много слабо от чиста позиция и Счесни спаси. С 10 души Юве заигра по-добре и в 69-ата минута за втори път в дербито изравни. Резервата Дъглас Коста намери Данило по фланга и бразилецът центрира във вратарското поле. Там Кристиано скочи най-високо и с глава вкара за 2:2!

До края не падна нов гол и дербито завърши без победител.        

Рома – Ювентус 2:2

Голмайстори: 1:0 Верету (31-д), 1:1 Роналдо (44-д), 2:1 Верету (45+1), 2:2 Роналдо (69)

Рома: Миранте, Манчини, Ибанес, Кумбула, Сантон (68-Переш), Верету, Пелегрини (72-Диавара), Спинацола, Мхитарян, Педро, Джеко
Треньор: Пауло Фонсека

Ювентус: Счесни, Данило, Бонучи, Киелини, Кулушевски (85-Фработа), Маккени (58-Артур), Рабио, Куадрадо, Рамзи (68-Бентанкур), Мората (58-Коста), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Марко Ди Бело
Жълти картони: Кумбула, Пелегрини (Рома); Рабио, Фработа (Ювентус)
Червен картон: Рабио 62’ (Ювентус)