Италианският хегемон Ювентус се спаси от грандиозен резил в Шампионска лига, след като победи с 2:1 Ференцварош у дома с гол на Алваро Мората в 92-ата минута.

Другото попадение за "бианконерите" беше дело на обичайния заподозрян Кристиано Роналдо. Той се разписа за 1:1 и по този начин вкара гол №70 в домакински мач в турнира, с което се изравни на върха в класацията с Лео Меси. Точен за унгарския първенец беше Мюрто Узуни, а Юве уцели две греди и попадение на Кристиано беше отменен за засада.

С успеха торинци се класираха на 1/8-финалите, след като Барселона разби Динамо в Киев. В класирането каталунците са лидери с пълен актив от 12 точки, Юве има 9 т., докато Ференцварош и украинците са на дъното с по 1 т.

В следващия кръг киевчани пътуват до Ботуша, докато Барса ще играе на "Ференц Пушкаш Арена" в Будапеща. 


Данило започна централен защитник до Матайс де Лихт заради контузиите на Джорджо Киелини, Леонардо Бонучи и Мерих Демирал. Възстановеният Алекс Сандро записа първи минути за сезона, по другия фланг действа Хуан Куадрадо. Пауло Дибала очаквано стартира до Кристиано Роналдо в предни позиции.

Ференцварош пътува до Италия без Ендре Ботка, който се самоизолира заради контактен случай със заразен човек с коронавирус. Гостите бяха избрали много дефанзивна схема 5-4-1, като атаката поведе Токмак Нгуен.

Мачът изненадващо започна с положение за унгарците, които още в 1-ата минута създадоха главоболия за Войсчех Счесни. Токмак Нгуен стреля, но полякът внимаваше и изби. Юве отговори след четвърт час игра. Кристиано Роналдо центрира, Пауло Дибала засече от воле, но Денеш Дибус беше заел добра позиция и спаси.

Така се стигна до 19-ата минута, когато Ференцварош поведе. Мюрто Узуни направи двойно подаване с Нгуен, пое топката в наказателното поле и с удар без забавяне матира Счесни за 1:0! Юве веднага се хвърли в атаки и първо Данило засече с глава след корнер, но в ръцете на вратаря. После изстрел на Артур премина над напречната греда.

В 33-ата минута гол на Роналдо беше отменен за засада, но 120 секунди по-късно петкратният носител на Златната топка изравни. Кристиано стреля от около 22 метра в долния десен ъгъл и матира Дибус за 1:1! По този начин той се разписа в Шампионска лига в 16-ти пореден сезон.

След почивката Юве натискаше в търсена на втори гол и в 59-ата минута късметът обърна гръб на Федерико Бернардески. Той отправи удар от средно разстояние, но гредата спаси гостите. След малко от повече час игра Андреа Пирло направи тройна смяна в търсене на победата. Терана напуснаха Уестън Маккени, Бернардески и Дибала, съответно за сметка на Деян Кулушевски, Федерико Киеза и Алваро Мората.

В 69-ата минута Роналдо дриблира в наказателното поле, но Дибус беше достатъчно бърз, за да го спре. По-късно Мората беше изведен в наказателното поле, заобиколи вратаря, но уцели левия стълб. В 92-ата минута испанецът все пак донесе победата за Ювентус, след като беше точен с глава след подаване на Куадрадо и грешка на Дибуш.

Ювентус – Ференцварош 2:1 

Голмайстори: 0:1 Узуни (19), 1:1 Роналдо (35), 2:1 Мората (92)

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Данило, Де Лихт, Сандро, Маккени (62-Кулушевски), Артур (82-Рамзи), Бентанкур (83-Рабио), Бернардески (62-Киеза), Дибала (62-Мората), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Ференцварош: Дибуш, Ловренчич (75-Ботка), Блажич, Фримпонг, Двали, Хайстер, Сигер (75-Лайдуни), Сомалиа, Зубков (70-Исаел), Узуни, Токмак (70-Боли)
Треньор: Сергей Ребров

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Даниеле Зиберт (Германия) 
Жълти картони: Данило, Киеза (Ювентус); Сигер (Ференцварош)