Италианският хегемон Ювентус отмъсти на големия си съперник Интер за загубата в Серия "А", след като го победи с 2:1 в първи 1/2-финален мач за Купата, игран на стадион "Джузепе Меаца".

В герой за "Старата госпожа" се превърна Кристиано Роналдо, който вкара и двата гола и вече има 22 попадения в 23 срещи през сезона.

Петкратният носител на Златната топка направи пълен обрат, след като се разписа от дузпа и после след грешка на Самир Ханданович и Алесандро Бастони. Преди това Лаутаро Мартинес беше дал преднина на "нерадзурите".

Малко преди края на Дерби д‘Италия Андреа Пирло смени Роналдо с Алваро Мората и португалската звезда напусна видимо недоволен. Реваншът между двата отбора е следващата седмица в Торино. 


Интер беше без Ашраф Хакими и Ромелу Лукаку, които бяха наказани след бурната победа с 2:1 над Милан на 1/4-финалите на турнира. Местата им заеха съответно Матео Дармиан и Алексис Санчес. В халфовата линия Антонио Конте заложи на Марсело Брозович и голмайсторите от последното издание на Дерби д‘Италия в калчото – Артуро Видал и Николо Барела.

Андреа Пирло беше направил осем промени, сравнение със сблъсъка между двата отбора на "Джузепе Меаца" преди две седмици. Мерих Демирал и Матайс де Лихт бяха централни защитници. От 1-ата минута започнаха още Хуан Куадрадо и Алекс Сандро, Деян Кулушевски също стартира. Изненадващо Федерико Бернардески действа по лявото крило, отдясно игра Уестън Маккени. На вратата застана легендата Джанлуиджи Буфон.

"Бианконерите" и "нерадзурите" загряха за зрелището за Купата с рутинни победи в Серия "А". Юве надделя с 2:0 като гост на Сампдория, Интер бе безапелационен срещу Беневенто – 4:0 у дома и това предвещаваше шоу в Милано.

Но първото полувреме беше доста напечено, играта груба и нямаше много интересни положения, въпреки че паднаха три гола. Те обаче дойдоха след индивидуални грешки. Първо Николо Барела изведе с пас по земя Лаутаро Мартинес, който изпревари Матайс де Лихт и засече. Джанлуиджи Буфон не се намеси добре и позволи топката да мине под ръката му за 1:0!

Юве изравни в 26-ата минута. Тогава Ашли Йънг задържа Хуан Куадрадо и след дълго преглеждане на ВАР, съдията Джанпаоло Калварезе отсъди дузпа. Тя беше изпълнена от Кристиано Роналдо, който с мощен удар под горната греда не даде шансове на Самир Ханданович за 1:1!

В 35-ата минута шампионите стигнаха до пълен обрат. Алесандро Бастони и Ханданович не се разбраха и Роналдо открадна топката от двамата извън наказателното поле. Последва нисък изстрел от малък ъгъл, кълбото се отби в страничния стълб и бавно и спокойно премина голлинията за 2:1! До края на полувремето Ханданович улови шут на Родриго Бентанкур, а Кристиано не успя да засече центриране на отлична позиция.

Втората част започна с по едно положение и за двата отбора. Първо Буфон изби мощен удар на Йънг, после Федерико Бернардески стреля след хубава атака за Юве. Получи се рикошет, но въпреки това Ханданович отрази. В 57-ата минута гостите се опитаха да върнат жеста на Интер за втория гол на Роналдо. Бентанкур сбърка фрапантно при изнасянето. Последва удар на Алексис Санчес към опразнената врата, но Мерих Демирал успя да избие.

В 69-ата минута Буфон се реваншира за гола на "нерадзурите" с фантастична намеса. Санчес намери непокрития в наказателното поле Матео Дармиан, който нанесе силен удар, но 43-годишната легенда спаси. Малко по-късно великолепен шут на Лаутаро профуча в опасна близост от целта. Четвърт час преди края Барела засече със странична ножица, но в аут.

Секунди след това Андреа Пирло смени Роналдо с Алваро Мората и петкратният носител на Златната топка напусна с гримаси на лицето. На терена Кристиан Ериксен стреля, но слабо и Буфон улови сигурно. До края така и не падна нов гол и Юве спечели първия мач.  

Интер - Ювентус 1:2 

Голмайстори: 1:0 Мартинес (9), 1:2 Роналдо (26-д, 35)

Интер: Ханданович, Скриняр, Де Фрай, Бастони (86-Пинамонти), Дармиан, Барела, Брозович (86-Сенси), Видал (72-Ериксен), Йънг (66-Перишич), Алексис, Лаутаро
Треньор: Антонио Конте

Ювентус: Буфон, Куадрадо, Де Лихт, Демирал, Алекс Сандро, Рабио, Бентанкур (76-Артур), Бернадерски (69-Данило), Маккени (89-Киелини), Кулушевски (89-Киеза), Роналдо (76-Мората)
Треньор: Андреа Пирло

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Джанпаоло Калварезе
Жълти картони: Йънг, Видал, Санчес (Интер); Демирал, Сандро, Роналдо, Де Лихт, Артур, Мората (Ювентус)