Португалската звезда Кристиано Роналдо днес навършва 36 години, но въпреки това продължава да играе на най-високо ниво с екипа на италианския шампион Ювентус. Петкратният носител на Златната топка отдавна записа името си в историята на футбола със златни букви и за него ще се говори цяла вечност. Той подобри куп рекорди, но има такива, които още не е. И някои едва ли ще успее, защото времето лети. Ето къде Роналдо още не е №1.

  • Най-титулуван футболист

№1 е Дани Алвеш, който в кариерата си е спечелил 42 трофея. Роналдо е едва на 9-та позиция в този списък с 33, колкото има и Шави. Ще му бъде изключително трудно да се изкачи до върха, но поне има мотивацията да настигне Лео Меси (36).

  • Да спечели най-много трофеи в ШЛ

Бившият футболист на Реал Мадрид Франсиско Хенто е водач в престижната класация с 6 трофея. Кристиано има 5: един с Манчестър Юнайтед и четири "Кралете". Изпреварването на испанеца е съвсем реално, защото Ювентус се цели в Ушатата.

  • Да спечели ШЛ с три клуба

С това постижение могат да се похвалят Кларънс Зеедорф и Самуел Ето‘о. През 1994/95 нидерландецът вдига трофея с Аякс, през 1997/98 с Реал Мадрид, през 2002/03 и 2006/07 с Милан. Ето‘о го прави с Реал (1999/00, играе в три мача), през 2005/06 и 2008/09 с Барселона и през 2009/10 с Интер. Ако Роналдо спечели Шампионска лига с Юве, ще се изравни с двамата. А за да ги задмине, трябва да отидете в друг топ клуб и да пренапишете историята.

  • Най-много голове за национален отбор

Този рекорд може да бъде счупен още тази година. Той принадлежи на иранеца Али Даи със 109 гола. Роналдо вече е със 102, а тепърва предстоят мачовете му за Португалия.

  • Голмайстор №1 на Европейски първенства

Кристиано Роналдо има 9 гола на четири участия в шампионати на Стария континент. Два на Евро 2004, един на Евро 2008 и по три на Евро 2012 и Евро 2016. Португалецът дели върха с френската легенда Мишел Платини, но това лято ще участва на Евро 2020 и ако вкара, ще излезе еднолично на върха.

  • Златната обувка на Англия, Испания и Италия

Кристиано стана веднъж голмайстор №1 на Висшата лига и три пъти на Ла Лига. Сега е начело в Серия "А" с гол повече от Ромелу Лукаку, но до края на сезона има още много време. Ако Роналдо успее да стане голмайстор на Италия, ще бъде първият играч, който е постигал това в трите първенства.

  • №1 по мачове в ШЛ

В момента рекордът се държи от Икер Касияс (177). Кристиано Роналдо е със 174 срещи и ще играе 1/8-финал с Ювентус срещу Порто, ако е здрав. Лео Меси е далеч назад със 147 срещи.

  • Най-много голове в Серия "А" за един сезон

Рекордът се дължи от Джино Росети (1928/29) и Гонсало Игуаин (2015/16). Двамата вкараха по 36 попадения, съответно за Торино и Наполи. През първата и втората година в Ювентус, Роналдо се разписа 21 и 31 пъти. Сега има 15 попадения и ако натисне газта, може и да успее да изпревари Росети и Игуаин.

  • Най-старият голмайстор на Италия

Сега това постижение принадлежи на Златан Ибрахимович, който този сезон вкарва като луд. Роналдо няма да успее да задмине Ибра поне до 2023/24, при условие, че настоящият шампионат е последен за шведа в калчото. Не е толкова далече, колкото изглежда, но дали ще успее, ще разберем.   

  • Златна топка

Роналдо едва ли ще се откаже от идеята да преследва Лео Меси и по брой Златни топки. В момента аржентинският гений води с една: 6 срещу 5, но още този сезон Кристиано може да го изравни. Това зависи от представянето на Юве, най-вече в Шампионска лига, както и от това на Португалия на Евро 2020. 

  • Голмайстор №1 в историята на футбола

Кристиано има 762 гола в кариерата си. Лидер във вечната ранглиста е Йозеф Бицан, който по данни на ФИФА има 805 попадения и тази статистика се брои за официална. Роналдо със сигурност ще направи всичко възможно да го задмине. И това не изглежда никак невъзможно, защото се очаква да поднови договора си с Ювентус и да носи "черно-белия" екип до 38-годишна възраст. А после може да играе и още...

Веселин Коларов, Gol.bg