Италианският хегемон Ювентус записа шеста поредна победа във всички турнири, след като удари с 2:0 Рома в голямото дерби от 21-ия кръг на Серия "А", играно в Торино.

За пореден път в герой за "Старата госпожа" се превърна Кристиано Роналдо. Португалската звезда откри резултата в 13-ата минута, а малко по-късно можеше отново да се разпише, но гредата спаси "Вълците". В 70-ата минута Ибанес си заби автогол, с което интригата в сблъсъка приключи.

С успеха шампионите събраха 43 точки и изместиха Рома от 3-то място. Римляните остават с 41 пункта и Наполи (37 т.) може да се доближи до тях, ако тази вечер отборът на Дженаго Гатузо спечели гостуването си на Дженоа.


Пауло Дибала все още е контузен, така че в предни позиции Алваро Мората партнира на Кристиано Роналдо, който вчера навърши 36 години. Адриен Рабио зае мястото на наказания Родриго Бентанкур. По крилата Андреа Пирло заложи на Федерико Киеза и Уестън Маккени, в центъра на защитата се завърнаха опитните Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини.

Един Джеко попадна в групата на Рома след скандал с Пауло Фонсека, но седна на пейката. Атаката поведе Борха Майорал, който в последните 2 мача в калчото има 3 гола. До него игра Хенрих Мхитарян, който преди кръга беше лидер по асистенции на Ботуша с 8 решаващи подавания. 

Преди дербито само една точка разделяше двата отбора, но Юве има и мач по-малко, домакинството на Наполи. Имаше защо шампионите да започнат двубоят с увереност, тъй като спечелиха всяка една среща през 2021 година, с изключение на загубата с 0:2 от Интер на "Джузепе Меаца".

Но отмъстиха на "нерадзурите" с успех 2:1 на същия стадион в първа 1/2-финална среща за Купата на Италия. "Вълците" пък реагираха добре след загубата с 0:3 от големия съперник Лацио и постигнаха две поредни победи в калчото – 4:3 над Специя и 3:1 над Верона.

Рома започна дербито по-добре и създаде няколко хубави атаки, но в 13-ата минута Юве поведе. Алекс Сандро развинти Браян Кристанте по фланга и намери Алваро Мората. Той продължи към Кристиано Роналдо. Португалецът спря топката с десния крак и стреля с левия от място, за да я прати неспасяемо по земя в десния ъгъл 1:0!

Така петкратният носител на Златната топка се разписа за първи път в калчото от успеха над Сасуоло и се спаси от угрозата да няма гол в 4 поредни мача за първенство. Нещо, което не му се случвало от 2017 г., когато носеше екипа на Реал Мадрид.

После положенията пред двете врати се редуваха едно след друго. Първо Кристанте засече от воле, но на сантиметри от целта. 120 секунди по-късно Роналдо получи отлично подаване от Мората в наказателното поле и засече мощно, но в напречния стълб.

В 27-ата минута Джанлука Манчини се измъкна след корнер и засече с глава, но в аут. До края на полувремето Мората с нов перфектен пас изведе Кристиано, но ударът на португалеца не беше достатъчно силен и Пау Лопес изби.

След почивката Юве контролираше мача, а Артур Мело се понрави с няколко отлични отигравания при дълбока преса на Рома. После Роналдо на два пъти попадна в засада, а Войсчех Счесни улови удар на Хенрих Мхитарян.

В 62-ата минута Пауло Фонсека взе мерки и направи тройна смяна. От игра излязоха Гонсало Вилар, Кристанте и Борха Майорал. На техните места се появиха съответно Амаду Диавара, Карлес Перес и Един Джеко.

И този ход на треньора можеше да даде резултат малко по-късно. Джеко свали с глава към Перес, който засече от движение, но Счесни внимаваше и спаси. В 70-ата минута други футболисти, появи ли се от пейката, бяха с основна заслуга за втория гол в мача.

Той отново беше дело за Юве, след като Хуан Куадрадо с хубав пас изведе Деян Кулушевски. Шведският национал центрира успоредно на голлинията, където Ибанес си зави автогол за 2:0 за шампионите!  До края гостите се опитаха да се върнат в мача, но така и не успяха, след като удари на Леонардо Спинацола и Джеко не попаднаха в целта.

В 83-ата минута статистиката показваше 3:10 възможности за гол в полза на Рома, но резултатът остана 2:0 за Юве. В последната минута Счесни сигурно улови изстрел на Спинацола. 

Ювентус – Рома 2:0

Голмайстори: 1:0 Роналдо (13), 2:0 Ибанес (70-авт)

Ювентус: Счесни, Сандро (84-Де Лихт), Киелини, Бонучи (85-Демирал), Данило, Киеза (82-Бернардески), Рабио, Артур, Маккени (65-Куадрадо), Роналдо, Мората (65-Кулушевски)
Треньор: Андреа Пирло

Рома: Лопес, Манчини, Кумбула, Ибанес, Карсдорп (76-Б. Переш), Вилар (62-Диавара), Кристанте (62-Перес), Верету, Спинацола, Мхитарян, Майорал (62-Джеко)
Треньор: Пауло Фонсека

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Даниеле Орсато 
Жълти картони: Артур, Роналдо (Ювентус); Манчини, Кумбула (Рома)