Порто поднесе голямата изненада на 1/8-финалите в Шампионска лига, след като елиминира Ювентус след 120-минутна драма на реванша, игран в Торино. Домакините се наложиха с 3:2, но след загубата с 1:2 в първата среща отпадат с повече допуснати голове на чужд терен. 

През първото полувреме Порто създаде по-опасните положения и се оттегли на почивката с аванс от 1:0 с гол на Серджо Оливейра, който се разписа от дузпа.

Голямата драма настъпи след почивката. Първо Федерико Киеза изравни, а после Мехди Тареми си изкара два жълти картона в рамките на 120 секунди и беше изгонен от игра. Нападателят получи второто официално предупреждение за разкарване на топката.

Юве веднага се хвърли в атаки и отново Киеза беше под светлината на прожекторите, след като направи пълен обрат – 2:1! До края на редовното време италианецът се размина с хеттрик, а Хуан Куадрадо уцели гредата и така се стигна до продължения.

В тях Оливейра вкара от фаул, при който Кристиано Роналдо се пропука в стената и "Драконите" изравниха. В 116-ата минута Адриен Рабио донесе победата за Ювентус, но нямаше време за повече и Порто се класира за 1/4-финалите. 


В състава на Юве имаше доста промени от победата с 3:1 над Лацио в последния кръг на Серия "А". Възстановеният Леонардо Бонучи започна до Мерих Демирал в центъра на защитата, а Джорджо Киелини остана на пейката. Аарън Рамзи беше предпочетен пред Уестън Маккени, който продължава да има проблеми и не е готов на 100%.

Алваро Мората партнира на Кристиано Роналдо в предни позиции. Преди мача португалската звезда имаше забележителните 135 гола в 175 срещи в Шампионска лига, включително 67 попадения в 81 двубоя от елиминациите. Треньорът на Порто Серджо Консейсао познава обстановката на Ботуша отлично, защото като футболист е играл за Лацио, Парма и Интер.

Ветеранът Пепе беше под въпрос за сблъсъка, но започна от 1-ата минута. Това означаваше, че "Драконите" излязоха със същия състав, който победи с 2:1 Юве. Любопитното беше, че португалският колос беше елиминиран в последните три случая, когато беше спечелил първия мач, от Арсенал през сезон 2009/10, Малага (2012/13) и Байерн Мюнхен (2014/15).

Първото полувреме премина на един дъх и със сериозни опасности пред двете врати. Противно на очакванията, гостите започнаха нахакано и не се страхуваха да атакуват в търсенето на важния гол на чужд терен.

Още в самото начало удар на Матеус Урибе излезе в аут, а в следващата атака Алваро Мората засече с глава, но Агустин Марчесин с фамозна намеса с една ръка изби. После Мехди Тареми беше намерен и шутира, но Леонардо Бонучи изби. При добавката отново Тареми засече, но този път гредата спаси Юве.

Отборите не намалиха темпото и в 17-ата минута Порто стигна до дузпа. Мерих Демирал закъсня и фаулира Тареми в наказателното поле. Главният съдия Бьорн Кайперс от Нидерландия без да се замисля посочи бялата точка. Зад топката застана Серджо Оливейра, който с удар в долния ъгъл матира Войсчех Счесни за 1:0!

Голът определено разколеба "Старата госпожа" и домакините действаха доста неорганизирано. Това позволи на Хесус Корона и Отавио да стрелят, но Счесни със сигурни намеси улови. В 27-ата минута Мората се включи добре в наказателното поле и шутира, но отново вратарят на гостите го спря.

До края на полувремето Адриен Рабио и Артур Мело отправиха удари от дистанция, но без успех, а Оливейра стреля по диагонала, но отново Счесни спаси. Четири минути след подновяването на играта Юве изравни. Леонардо Бонучи с дълъг пас намери Кристиано Роналдо, който свали за Федерико Киеза. И италианският национал с прекрасно изпълнение в далечния ъгъл не остави шансове на Марчесин за 1:1!

В 54-ата минута Порто остана с човек по-малко на терена, след като Тареми беше изгонен от игра. Нападателят си изкара втори жълт картон за разкарване на топката, а решението на съдията вбеси "Драконите". Юве продължи да атакува и по-късно Рабио с прекрасен пас изведе Киеза. Той преодоля вратаря, но пред опразнената врата Пепе го спря и гредата спаси гостите.

След малко повече от час игра Марчесин спаси изстрел с глава на Кристиано, но секунди по-късно стражът отново беше матиран. Хуан Куадрадо центрира великолепно и Киеза с още по-добро изпълнение с глава се превърна в големия герой за хегемона на Ботуша за последните девет години – 2:1 и равенство в общия резултат!

В 82-ата минута Киеза беше на косъм от хеттрик, след като се измъкна, но Марчесин този път спаси. Порто отговори чрез мощно изпълнение на Маланг Сар, което Счесни изби. В 85-ата минута драмата можеше да стане пълна, след като Марега се измъкна и стреля много опасно от чиста позиция, но на сантиметри от целта.

В 90-ата минута Артур с техничен пас изведе Мората, който се разписа, но голът беше отменен за засада. В добавеното време Куадрадо можеше да прати Юве в следващата фаза, но ударът му с левия крак срещна напречната греда и мачът отиде в продължения.

В тях двата отбора действаха предпазливо и положенията не бяха много. Марега изпусна отличен шанс, след като засече с глава от чиста позиция, но твърде леко и Счесни улови. В 110-ата минута Деян Кулушевски се измъкна в наказателното поле, но ударът му беше блокиран. После Мората стреля от движение в ръцете на вратаря.

Така се стигна до 115-ата минута, когато Оливейра шутира от фаул под стената, Счесни не се намеси добре и Порто изравни. В ответната атака Рабио също се разписа за 3:2, но времето не стигна за поведе и португалците се класираха напред.

Ювентус – Порто 3:2 (4:4 общ резултат)

Голмайстори: 0:1 Оливейро (19-д), 2:1 Киеза (49, 63), 2:2 Оливейра (115), 3:2 Рабио (116)

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Бонучи (75-Де Лихт), Демирал, Сандро, Артур (102-Кулушевски), Рабио, Киеза (102-Бернардески), Рамзи (75-Маккени), Мората, Роналдо
Треньор: Андреа Пирло 

Порто: Марчесин, Манафа, Мбемба, Пепе, Зайду (71-Диас), Урибе (90-Груич), Оливейра, Корона, Отавио (61-Сар), Тареми, Марега (1063-Мартинес)
Треньор: Серджо Консейсао

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Бьорн Кайперс (Нидерландия)
Жълти картони: Киеза, Куадрадо, Бернардески, Рабио (Ювентус); Отавио, Тареми, Оливейра (Порто)
Червен картон: Тареми 54‘ (Порто)
 

Снимка: БГНЕС