С гол на Кристиано Роналдо Ювентус се добра до 2:2 при гостуването си на Торино в градското дерби от 29-ия кръг на Серия "А", играно на стадион "Олимпико".

Петкратният носител на Златната топка спаси шампионите от нова шокираща загуба в 79-ата минута. Преди него Федерико Киеза (13‘) беше открил резултата, но Антонио Санабрия (27‘, 46‘), който беше привлечен през зимата от Бетис, с две попадения направи пълен обрат.

В класирането "Старата госпожа" се смъкна на 4-то място с 56 точки, колкото има и 5-ият Наполи. Двата отбора са с мач по-малко и в сряда се изправят един срещу друг на "Алианц Стейдиъм". Пред тях се намират Аталанта (58 т.) и Милан (60 т.). С равенството Торино събра 24 пункта и заема 17-то място. 


Юве беше поставен под огромно напрежение, след като преди международната пауза допусна шокираща домакинска загуба с 0:1 от Беневенто. Отделно Андреа Пирло не можеше да разчита на наказания Джанлуиджи Буфон и болните от коронавирус Леонардо Бонучи и Мерих Демирал. 

Артур Мело, Уестън Маккени и Пауло Дибала бяха извадени от групата, след като през седмицата нарушиха противоепидемичните мерки и се събраха с още няколко души на вечеря в дома на американеца. Това сведе избора пред Пирло до минимум и той отново пусна Данило в халфовата линия. В атаката действаха Алваро Мората и Кристиано Роналдо.

Преди дербито Торино беше само на точка над зоната на изпадащите, но със сигурност нямаше как да се озове в нея след този кръг. Единствено Уилфрид Синго и Лянко бяха в лазарета, а в халфовата линия Давиде Никола заложи на бившия футболист на Юве Томас Ринкон и Роландо Мандрагора, който продължава да е собственост на "Старата госпожа".

"Дерби дела Моле" започна напечено и пред Федерико Киеза бързо се откриха две голови възможности след подавания на Кристиано Роналдо. При първата той не уцели вратата от чиста позиция, а при втората Салваторе Сиригу изби. "Биковете" отговориха с опасен диагонален удар на Роландо Мандрагора, който излезе в аут, а после Андреа Белоти поиска дузпа, но ВАР прецени, че такава няма.

Така се стигна до 13-ата минута, когато шампионите поведоха. Киеза направи нещо като двойно подаване с Алваро Мората, нахлу в наказателното поле и с прецизен изстрел откри резултата – 1:0 за Ювентус! След гола Торино заигра смело в предни позиции и след няколко добри атаки стигна до изравняване.

Това се случи в 27-ата минута, когато Мандрагора шутира от движение, Войсчех Счесни изби с една ръка, но при добавката Арналдо Санабрия с глава от вратарското поле прати топката под напречната греда за 1:1! До края на полувремето Мората на два пъти пропусна отново да даде аванс на Юве.

Испанецът първо засече с глава центриране на Хуан Куадрадо, но Сиригу спаси. По-късно Алекс Сандро пусна пас по земя към нападателя, но в последния момент вратарят го изпревари и улови.

Малко след подновяването на играта Торино стигна до пълен обрат. Санабрия пресече пас на Деян Кулушевски, навлезе в наказателното поле и с удар в близкия на Счесни ъгъл се разписа за втори път в мача – 2:1!

"Бианконерите" веднага се хвърлиха в атака и чудесен изстрел на Киеза рикошира във футболист на домакините и излезе в корнер. По-късно Роналдо се извиси над всички и засече с глава, но Сиригу с превъзходно спасяване с една ръка изби. След 70 минути игра Кристиано отново стреля с глава, но на сантиметри над напречния стълб.

Четвърт час преди края петкратният носител на Златната топка отново пропусна да изравни. Куадрадо пусна прострелно подаване във вратарското поле, където Роналдо засече, но в аут. В 79-ата минута Кристиано все пак вкара за 2:2! След центриране от фаул, Джорджо Киелини засече и топката попадна в португалеца, който от непосредствена близост нямаше как да сбърка.

Ситуацията беше дълго време преглеждана от ВАР за засада, но в крайна сметка попадението беше признато и Юве се добра до изравняване. Този момент вдъхнови шампионите и малко по-късно Родриго Бентанкур нацели гредата след мощен удар. В 83-ата минута Роналдо засече с глава, но слабо и вратарят улови.

Минута преди края на редовното време Санабрия можеше да запише хеттрик, но Счесни изби. В продължението полският вратар спаси Юве от загуба, след като отрази удар на Даниеле Базели от фаул и "Дерби дела Моле" завърши 2:2.   

Торино – Ювентус 2:2

Голмайстори: 0:1 Киеза (13), 2:1 Санабрия (27, 46), 2:2 Роналдо (79)

Торино: Сиригу, Ицо, Бремер, Буонджорно, Войвода, Мандрагора, Ринкон (66-Лукич), Ансалди, Верди (87-Базели), Белоти (72-Дзадза), Санабрия
Треньор: Давиде Никола

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Де Лихт, Киелини, Сандро (87-Рабио), Кулушевски (71-Бернардески), Данило (71-Рамзи), Бентанкур, Киеза, Мората, Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Торино, ст: "Олимпико"
Съдия: Майкъл Фабри 
Жълти картони: Ансалди, Ринкон, Санабрия (Торино); Куадрадо, Бернардески (Ювентус)