Милан разби с 3:0 като гост Ювентус в голямото дерби от 35-ия кръг на Серия "А" и направи огромна крачка към участие в Шампионска лига през следващия сезон.

Успехът на "росонерите" беше напълно заслужен, а головете бяха дело на Брахим Диас (45), Анте Ребич (78) и Фикайо Томори (82). Той можеше да бъде и по-убедителен, ако Войсчех Счесни не беше спасил дузпа на Франк Кесие.

Отборът на Андреа Пирло изигра нов безобразен мач и е на прага да пропусне участие в Шампионска лига през следващия сезон. Три кръга преди края на калчото "Старата госпожа" заема 5-то място с 69 точки. Наполи има 70 пункта, а Аталанта и Милан са със 72 т.


Джорджо Киелини и Матайс де Лихт започнаха в центъра на защитата на Юве, докато Леонардо Бонучи седна на пейката. Сред титулярите попадна и Федерико Киеза, който пропусна последните три мача заради контузия. Той действа отляво, в атака бяха Кристиано Роналдо и Алваро Мората, който беше предпочетен пред Пауло Дибала.

Сами Кастийехо беше наказан за Милан, така че Брахим Диас получи шанс да играе с Алексис Салемакерс и Хакан Чалханоглу зад звездата Златан Ибрахимович. Бившият голмайстор на Юве Марио Манджукич остана резерва за "росонерите".

Дербито беше много важно и за двата отбора в битката им за Топ 4. Преди него те имаха по 69 точки, а Аталанта (72) и Наполи (70) бяха пред тях. "Старата госпожа" влезе в срещата в ролята на лек фаворит, въпреки слабата си форма. Но Милан беше загубил последните си 9 гостувания на "Алианц Стейдиъм".

Сблъсъкът започна спокойно и в началото нямаше чисти голови положения. Интересните моменти бяха блокиран удар на Адриен Рабио и неточно изпълнение от удобна позиция на Брахим Диас. Първият точен изстрел дойде в 21-ата минута, когато Диас се опита да изненада Войсчех Счесни от дистанция, но вратарят внимаваше и улови.

После играта беше доста накъсана и си личеше, че Юве и Милан нямаха смелостта да атакуват заради важността на мача. До 26-ата минута нарушенията бяха 10, от които 4 за домакините и 6, извършени от гостите. След почти половин час игра "бианконерите" пропуснаха чудесна възможност да поведат. Джанлуиджи Донарума увисна след корнер, Джорджо Киелини засече с глава на далечната греда, но в аут.

Милан отговори малко по-късно. Тео Ернандес проби, навлезе в наказателното поле и центрира остро, но Алекс Сандро изчисти точно пред Златан Ибрахимович. В 45-ата минута гостите поведоха. Счесни не боксира добре при центриране, топката попадна в Диас, който се справи с Хуан Куадрадо и с фамозно изпълнение точно под гредата откри резултата – 1:0!

Второто полувреме започна с шанс за Юве. Родриго Бентанкур се озова на отлична позиция и стреля, но Донарума отрази. В 56-ата минута Милан получи дузпа за игра с ръка на Киелини в наказателното поле. Зад топката застана Франк Кесие, но слабият му шут беше спасен от Счесни!

В 67-ата минута Кристиано Роналдо напомни, че е на терена. След поредица от финтове в наказателното поле, португалецът стреля с левия крак, но далеч от целта. Малко по-късно "росонерите" отново пропуснаха да удвоят преднината си. Анте Ребич изведе Хакан Чалханоглу сам срещу Счесни, но вратарят изпревари турския халф и пръв стигна до топката.

В 78-ата минута логичното се случи и Милан вкара втори гол. Ребич с великолепен удар от дистанция прати топката точно в сглобката за 2:0! Крайния резултат оформи Фикайо Томори в 82-ата минута, след като засече с глава центриране на Чалханоглу. В 92-ата минута Юве създаде едва второто си положение в мача, когато Деян Кулушевски засече с глава в аут.  

Ювентус – Милан 0:3

Голмайстори: 0:1 Диас (45), 0:2 Ребич (78), 0:3 Томори (82)

Ювентус: Счесни, Куадрадо, Де Лихт, Киелини, Алекс Сандро, Маккени, Бентанкур (66-Кулушевски), Рабио, Киеза (79-Дибала), Мората, Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Милан: Донарума, Калабрия, Кяер, Томори, Тео Ернандес, Кесие, Бенасер (82-Мейте), Салемакерс (82-Далот), Диас (70-Крунич), Чалханоолу, Ибрахимович (66-Ребич)
Треньор: Стефано Пиоло

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Паоло Валери
Жълти картони: Киеза, Киелини (Ювентус); Диас, Салемакерс (Милан)