Ювентус най-после победи този сезон в Серия "А", налагайки се трудно над Специя с 3:2 като гост в среща от петия кръг, играна на стадион "Алберто Пико".

Рекордьорът по титли на Ботуша откри резултата в 28-ата минута чрез Мойс Кийн, успял да избегне шпагата на Петко Христов пред границата на пеналта. Само пет минути след това обаче Емануел Джаси изравни с красива парабола.

Малко след рестарта Специя направи пълен обрат с гола на Жанис Антист, но торинци не бяха съгласни с развоя на мача, сътворявайки нов пълен обрат до 72-ата минута с попаденията на Федерико Киеза и Матайс де Лихт.

В края Юве потрепери, но успя да удържи победата. С нея славният торински клуб се измъкна от зоната на изпадащите, заемайки 12-а позиция с пет пункта. Специя се свлече до 16-о място с четири точки.


"Старата госпожа" стартира сравнително мудно и имаше нужда от близо четвърт час игра, за да отправи първия опасен удар. Защитникът Матайс де Лихт се бе включил в предни позиции при изпълнение на корнер, завъртя се хитро и би мощно с левачката, но кълбото профуча над напречната греда.

В 28-ата минута Ювентус заслужено откри резултата, макар да не показваше някакви фойерверки. Лошо изчистена топка пред пеналта на домакините попадна в краката на Мойс Кийн, който стреля безпощадно по диагонала, въпреки опита за шпагат на Петко Христов. 

Радостта на детронирания хегемон продължи прекалено кратко - пет минути по-късно равенството беше възстановено. Войчех Шчесни обра овациите с атрактивно спасяване при тупалка от дистанция, но малко след това трябваше да капитулира. Емануел Джаси напредна отляво, навлезе леко фронтално и отправи страхотна парабола, с която матира полския страж.

До края на първото полувреме на терена имаше само един футболист - Пауло Дибала. Аржентинецът се развихри и отправи цели три удара, но на два пъти би в обсега на вратаря Йерун Зут, а веднъж го накара да избие ефектно с върха на пръстите си.

Сензационният пълен обрат настъпи малко след подновяването на играта, когато Жанис Антист беше изпуснат от защитата и не остави шансове на Леонардо Бонучи и Де Лихт. Докато двамата бранители се въртяха неориентирано, 19-годишният французин намери долния ляв ъгъл с прецизно изпълнение.

"Старата госпожа" направо побесня от новото кроше и се впусна в непрестанни атаки, а ръкавиците на Зут определено имаха нужда от смяна заради високата температура върху тях. Стражът спаси удара с глава на Кийн и снаряда на Дибала, а Маккени и Бонучи бяха неточни.

Смазващият натиск на Юве можеше да бъде охладен от Антист, но неговият шут беше блокиран малко пред голлинията от Мануел Локатели. И малко след това гостите изравниха благодарение на пробива на Федерико Киеза и хубавия му завършващ удар отблизо.

В 72-ата минута вторият пълен обрат в мача беше факт - Юве поведе с 3:2. Този път в прегръдките на своите попадна Де Лихт, стрелял силно и точно в долния десен ъгъл при изпълнение на корнер.

В заключителния етап на двубоя Юве трябваше да трепери, защото допусна на няколко пъти Специя да стреля към пазената от Шчесни врата. Липсата на спокойствие в дефанзивния вал на "старата госпожа" все пак беше правопропорционална на липсата на достатъчно класа и свежест в редиците на домакините.


Специя - Ювентус 2:3

0:1 Мойс Кийн - 28'
1:1 Емануел Джаси - 33'
2:1 Жанис Антист - 49'
2:2 Федерико Киеза - 66'
2:3 Матайс де Лихт - 72'