Какво е символ на един клуба – човек отдаден на своя отбор до последно. Човек, който не се отказва и при най-големите трудности. Капитан, който не напуска кораба, защото потъва. 

Точно такъв е АЛЕСАНДРО ДЕЛ ПИЕРО – пиша с главни букви, защото това е символът на Ювентус, който не отказа от клуба дори когато беше на дъното. Але е преживял всичко с Юве от триумфа в Шампионската лига, доминацията в Италия до изхвърлянето в Серия Б и слабите години между 2009 и 2011 и завърши с първата от поредицата от девет поредни титли. Завърши и с попадение в последния си мач. 

Дел Пиеро е най-успешният футболист в историята на Ювентус. Той е спечелил половин дузина трофеи и е начело в класацията по мачове и голове – 750 двубоя и 290 попадения. Поне в следващите 20 години трудно някой ще го измести от върха в тези две класации. Отдаден на отбора от 1993 до 2012-а година Але нито за миг не си помисли да напусне Ювентус. Той получаваше постоянно оферти – Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед кой ли още не. Изкушаваха го и когато изхвърлиха любимия му Юве в Серия Б, но той беше непреклонен – няма да напусна кораба в най-тежкия момент.

Але ще остане като символ не само за Юве, но и за целия италиански футбол. Макар и вече към края на кариерата си в националния отбор и изгубил статута си на титуляр Дел Пиеро вкара за 2:0 в продължението срещу Германия през 2006-а година, а този гол утвърди успеха на Италия и класира тима на финала, където скуадрата спечели световната титла. При дузпите Дел Пиеро вкарва четвъртата и също в много решителен момент. 

Честит рожден ден, il Capitano! 

Материал на Juventusbulgaria.com