Нахлуването на финансовата полиция в Италия в офисите на Ювентус доведе до искането за изключително сурови наказания за „Старата госпожа“, ако се обвиненията срещу клуба се докажат.  Появиха се и официални призиви „бианконерите“ да бъдат изхвърлени от Серия „А“, а последните им шампионските титли да се отнемат.

Асоциацията на италианските потребители (Codacons) призова Ювентус да бъде наказан да играе в по-ниско ниво на футбола в Италия и да му бъдат отнети титлите в случай, че има потвърждение на "суровите обвинения" за данъчни измами и издаване на фалшиви фактури при продажбата на играчи.

"Ако обвиненията се потвърдят, клубът ще трябва да изпадне и последните титли ще трябва да бъдат отнети. Законната конкуренция между клубовете в италианската Серия А е фалшифицирана", се казва в изявление на Codacons. „Като форма на защита срещу измамените фенове Асоциацията отправя жалба до Антитръста (органа, който гарантира конкуренцията в Италия) и до прокуратурата“, добавиха от Асоциацията, цитирани от „Труд“.

Централата на Ювентус беше претърсена миналия петък по заповед на градската прокуратура в Торино, която разследва борда на директорите на клуба за покупка на футболисти и други неясни операции през последните три години. Агентите на Финансовата гвардия (данъчна полиция) влязоха в централата на Ювентус със заповед за събиране на документация, свързана със сметките на клуба за периода 2019-2021 г. и събраха информация за продажбата на играчите.

Повече от 280 милиона капиталови печалби, свързани с търговията с играчи, които се считат за неясни. Сред разследваните е и ръководството на Ювентус - от президента Андреа Аниели, до вицепрезидента чеха Павел Недвед, до бившия спортен директор Фабио Паратичи, който сега работи в Тотнъм.

Ювентус, който е листван на Миланската фондова борса, заяви, че е готов да си сътрудничи с разследващите. „Обвиненията са много сериозни и пораждат съмнения относно последните футболни шампионати, дори защото, както знаем, през последните години имаше истинска доминация на „бианконерите“,“ каза президентът на Codacons Марко Донцели.

"Ако Ювентус се бе облагодетелствал незаконно от съперничещи клубове с операции от този тип, тогава последните първенства биха били нередовни и, между другото, Федерацията ще трябва да се намеси и да накаже отговорните. Клубът, освен хората, няма ли да избяга от наказанието", добави той.

Отборът е осми в класирането и е по-близо до изпадане (на 11 точки), отколкото до върха (на 14 точки). Миналата година той сдаде шампионската титла на Италия след девет поредни годиникато шампион и отпадна в елиминационната фаза на Шампионската лига през последните два сезона срещу Лион и Порто.