Шансовете на Ювентус за класиране в Топ 4 на Серия "А" продължават да намаляват, след като осакатен Наполи измъкна 1:1 в Торино в едно от двете големи дербита от 20-ия кръг на калчото.

Гостите поведоха на "Алианц Стейдиъм" с гол на Дрис Мертенс в 23-ата минута, но малко след началото на второто полувреме Федерико Киеза изравни.

И двата отбора имаха добри шансове да спечелят сблъсъка, но сякаш нямаха смелостта да рискуват и предпочетоха да залагат на сигурното и логично не беше излъчен победител.

Това устройва повече Наполи, който събра 40 точки и се намира на 3-то място. Юве е на 5-та позиция с 35 пункта и времето за настаняване в зона Шампионска лига продължава да намалява.

В следващия кръг "бианконерите" имат тежко гостуване на Рома на Жозе Моуриньо, докато южняците приемат Сампдория.


Федерико Киеза се завърна в игра за първи път от края на ноември, след като се възстанови от контузия. Той действа в предни позиции с Алваро Мората и Федерико Бернардески. Възстановеният Пауло Дибала седна на пейката. Очаквано Даниеле Ругани започна титуляр заради отсъствията на Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи.

Наполи беше без треньора си Лучано Спалети, Виктор Осимен, Ървинг Лосано, Марио Руи, Алекс Мерет и Фабиан Руис, които са с коронавирус. Калиду Кулибали, Андре Замбо Ангиса и Адам Унас са с националните си отбори за Купата н Африка. Така Дрис Мертенс получи шанс да започне титуляр, по крилата играха Лоренцо Инсиние и Матео Политано.

Юве започна мача по-добре и още в 5-ата минута Уестън Маккени засече с глава центриране от корнер, но встрани от лявата греда. По-късно Адриен Рабио беше изведен на чиста позиция, но стреля високо над напречния стълб.

Наполи отговори с неточно изпълнение на Лоренцо Инсиние. След четвърт час игра негов удар отново излезе в аут, а в ответната атака Федерико Киеза пропусна да открие резултата. Футболист №1 на Италия за 2021 г. проби, но изпълнението му от ръба на наказателното поле мина покрай лявата греда.

Така се стигна до 23-ата минута, когато Наполи поведе. Инсиние с дълъг пас намери Матео Политано. Той върна назад към Дрис Мертенс, който с диагонален изстрел по земя матира Войсчех Счесни за 1:0!

В 38-ата минута гостите можеха да удвоят преднината си, след като Пьотр Жиелински стреля елегантно, но този път Счесни изби. До края на полувремето удар на Мертенс от фаул излезе в аут.

След почивката Юве натисна и в 54-ата минута изравни резултата. Маккени се пребори на аутлинията и центрира към Алваро Мората. Той не успя да играе с топката, но тя беше изчистена на крака на Киеза. И той с перфектно изпълнение в долния ляв ъгъл матира Давид Оспина за 1:1!

По-късно Киеза и Маккени пропуснаха да направят пълен обрат, а Счесни спаси удар на Мертенс с левия крак. В 65-ата минута Макс Алегри пусна в игра Пауло Дибала. И секунди, след като влезе в игра, перлата на "Старата госпожа" шутира от дистанция, но Оспина отрази.

До края така и не падна нов гол, въпреки че Мойс Кийн имаше добра възможност за гол дълбоко в добавеното време и дербито завърши без победител.

Ювентус – Наполи 1:1

Голмайстори: 0:1 Мертенс (23), 1:1 Киеза (54)

Ювентус: Счесни, Сандро (75-Де Шилио), Ругани, Де Лихт, Куадрадо, Рабио (65-Бентанкур), Локатели, Маккени, Бернардески (65-Дибала), Киеза (81-Кулушевски), Мората (75-Кийн)
Треньор: Макс Алегри

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Рахмани, Жуан, Гулам, Деме, Лоботка (92-Дзаноли), Политано (76-Елмас), Жиелински, Инсиние, Мертенс (88-Петаня)
Треньор: Марко Доменикини

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Симоне Соца
Жълти картони: Сандро (Ювентус); Деме (Наполи)