Ювентус докосва финала за Купата на Италия, след като излъга с 1:0 Фиорентина на "Артемио Франки"  в първи 1/2-финален мач. "Бианконерите" стигнаха до успеха с автогол на Лоренцо Венути в 91-ата минута. 

Домакините бяха по-добрият отбор на терена, създадоха повече голови възможности, уцелиха греда и определено трябва да съжаляват за крайния резултат.

Това беше и първо завръщане на Душан Влахович във Флоренция след 80-милионния му трансфер в Юве през януари. Той беше бурно освиркван от тифозите на "виола" и за всички 90 минути му се отдаде само една възможност да се разпише, но я изпусна.

Реваншът ще се състои на 20 април, а в този турни правилото за гол на чужд терен е все още валидно. 


Фиорентина започна мача по-добре и отправи няколко удара, които не бяха проблем за Матия Перин. После вратарят сбърка и буквално подари топката на Джакомо Бонавентура пред опразнената врата. Опитният халф обаче не очакваше грешката и изстрелът му беше много неточен.

В 24-ата минута Мануел Локатели извърши фаул пред пеналта. Зад топката застана специалистът по тези изпълнения – Кристиано Бираги, но този път мерникът му изневери.

Малко по-късно домакините пропуснаха голям шанс да поведат. Нанитамо Иконе се справи с Матия Де Шилио и нахлу в наказателното поле. Крилото потърси далечния ъгъл, но сантиметри го разделиха от гола.

До края на полувремето опасен шут на Лукас Торейра профуча над напречната греда, а за първите 45 минути Юве така и не застраши Пиетро Терачано. Единственият удар за гостите беше дело на Душан Влахович, но защитник го блокира.

Малко след подновяването на играта "виола" не поведе като по чудо. Торейра изведе Иконе, който показа брилянтен контрол върху топката. Крилото отново се справи с лекота с Де Шилио и се озова на чиста позиция. Изпълнението обаче се отби в лявата греда.

После Фиорентина продължи да натиска, но в 56-ата минута Влахович беше на косъм от гола. Той се справи с Игор и се опита технично да прехвърли вратаря, но Терачано изби с върха на пръстите си. Домакините отговориха с хубав шут на Бираги от фаул, който Перин спаси.

В 78-ата минута Влахович подаде на Хуан Куадрадо на крилото, но изстрелът на колумбиеца беше неточен. Така се стигна до 91-ата минута, когато резервата Лоренцо Венути си заби автогол след центриране отдясно и за крайното 1:0 за Юве.

Фиорентина – Ювентус 0:1

Голмайстор: 0:1 Венути (91-авт)

Фиорентина: Терачано, Одриосола (46-Венути), Миленкович, Игор, Бираги, Бонавентура, Торейра, Кастровили (84-Дънкан), Иконе (84-Гонзалес), Пьонтек (65-Кабрал), Сапонара (65-Сотил)
Треньор: Винченцо Италиано

Ювентус: Перин, Данило, Де Лихт, Де Шилио, Аке (46-Куадрадо), Локатели, Артур, Рабио, Пелегрини, Влахович, Кийн (59-Мората)
Треньор: Макс Алегри

Флоренция, ст.: "Артемио Франки"
Съдия: Марко Гуида 
Жълти картони: Бонавентура, Миленкович, Торейра (Фиорентина); Пелегрини, Де Шилио (Ювентус)

Снимка: БГНЕС